| androm3da a întrebat:

Dragi useri TPU; URGENT VA ROG

analizele ficatului mari: TGO= 41 valori normale era sub 32
si TGP =56 valori normale erau sub 33
imi este tare frica; oare am o afectiune a ficatului? nu am nici un simptom:

Atenţie! Problemele de natură medicală sunt probleme serioase care necesită asistenţă/consult specializat. Sugestiile date de utilizatorii TPU au doar o valoare orientativă şi în nici un caz nu exclud consultul profesional medical. Prin urmare vă recomandăm să apelaţi la personal medical specializat atât pentru diagnosticare, cât şi pentru tratament.
11 răspunsuri:
Brigaela
| Brigaela a răspuns:

Sunt foarte usor marite. Nu indica o afectiune a ficatului, ci mai degraba un exces care a afectat ficatul in ultimele zile: poate exces alimentar, poate mai mult d un pahar de alcool, poate multe dulciuri, poate mai mult de un pahar dde cola pe zi, poate medicamente hepatotoxice de timp Paracetamol.

| androm3da explică (pentru Brigaela):

Mi-a dat sa refac analizele peste 1 luna, si sa fac si alte analize ca sa vada exact ce am acolo. multumesc tuturor pentru raspunsuri

Elianna
| Elianna a răspuns:

Da,ai o afectiune a ficatului. Mergi la medicul care ti-a dat trimiterea pentru tratament.

| androm3da explică (pentru Elianna):

De unde stii tu? imi poti da mai multe detalii? eu nu am nici un simptom: pe internet scria ca trebuie sa ai minim de 2 ori mai mari valorile; si la mine nu se dubleaza; te rog mult

| Elianna a răspuns (pentru androm3da):

Stiu. Din nefericire m-am confruntat cu asa ceva.
http://www.sfatulmedicului.ro/interpretor-analize

Dar ce ti_a gasit tie? si ce valori ale analizelor ai avut? eu am cu 10; respectiv 20 peste valoarea normala. maine ma duc la medic si imi este frica de mor.

| Elianna a răspuns (pentru androm3da):

Nu pot sa-ti spun aici, dar hepatitele dau asemenea valori. Valorile au fost un pic mai mici la mine.
Dar trebuie sa te calmezi, ca exista tratament foarte eficace.Eu,in 2 luni am fost ca noua!
Urmareste ochii, daca nu s-au ingalbenit, sau pielea, palpeaza-te in partea dreapta sub coaste si vezi daca nu esti balonata, daca nu este ficatul marit.
Ficatul, din fericire, este un organ care se regenereaza sub tratament si dieta corespunzatoare.
http://www.emedonline.ro/proceduri/view.article.php? c2/18/p2

Pai aici scrie ca am valorile normale; 40 si 56 exact cat am eu: simt ca mi-e frica de mor:pana maine nu mai pot de stress:

| Alexsiatit a răspuns:

Buna Andromeda,
Desi aceasta crestere nu este neaparat "ingrijoratoare", n-ar strica:
1.O HEMOLEUCOGRAMA -"clarifica" daca nu este vorba doar despre o anemie (mai severa)
2. O VIREMIE!(fara trimiterea si recomandarea unui gastroentrolog, poate fi cam scump:3-4 milioane), care sa ne "elucideze" daca nu cumva este vorba de hepatita B sau C.
Enzimele TGO si TGP(importanti "factorii"AST si ALT) se gasesc la nivelul de celula, in cam toate organele corpulului -dar preponderente fiind in ficat-, fac parte din clasa transaminazelor si ajung in sange de la nivel celular.
Desi ficatul este singurul organ auto regenerabil, prin leziuni REPETATE la nivel de celula, afectiunile pot deveni IREVERSIBILE(!)
CONCLUZII:
"Ingrijorarile" pot sau nu a fi "justificate" dar recomand 1 si 2(preventiv) Daca prin absurd ar fi vorba de o hepatita( sange infectat-Exemplu: dentist, sex neprotejat cu un partener "purtator", etc) (VIREMIA)
La varsta ta, daca va fi cazul(eu nu cred!)un tratament cu interferon
(6 luni-prin program national gratuit), functie de "raspunsul" organismului tau, ar fi solutia 99% buna.
Andromeda, mai ar fi inca ceva de specificat(poate asa ar fi trebuit sa incep):
3. Cresterea de 2-sute de ori poate indica depuneri de grasime in si pe ficat.
4.ATENTIE LA ALCOOL!
5. ELIMINA TOTAL ACETAMINOFEN-UL(PARACETAMOLUL!)
6. ERA SA UIT: UN LOT DE SANGE DIN 1992 CARE A FOST FOLOSIT IN TRANSFUZII, A INFECTAT MII DE OAMENI CU VIRUSUL HEPATIC "C"( ce inca nu l-au depistat fiindca simptomele nu sunt AGRESIVE si au afectele ciclice si neglijate...)
Oricum, eu sper din tot sufletul sa fie doar o alarma falsa si sa-mi spui ulterior ca esti bine si ca totul este OK!
Alexsiatat