Întrebare recomandată | M._Maria_Ana_1995 a întrebat:

Este posibila depresia la doar 17 ani?

Atenţie! Problemele de natură medicală sunt probleme serioase care necesită asistenţă/consult specializat. Sugestiile date de utilizatorii TPU au doar o valoare orientativă şi în nici un caz nu exclud consultul profesional medical. Prin urmare vă recomandăm să apelaţi la personal medical specializat atât pentru diagnosticare, cât şi pentru tratament.
14 răspunsuri:
| Donsavas a răspuns:

Este tipica noua,din pacate,desi nu ar trebui sa fie asa. Deficitul de serotonina e normal,avand in vedere alimentatia noastra precara si stilul de viata,in general. Asta in primul rand. mai apoi,intervine cresterea fiecaruia si ceea ce gandeste despre sine si lume. totul are o rezolvare. exista psiholog in scoala care te-ar putea ajuta, cat despre un psihiatru, nu iti recomand de pe acum
In caz de consideri ca simti nevoia sa te sinucizi, nu e rau sa treci si pe acolo sa auzi parerea unuia dintre psihiatrii. Ei au rolul de a restabili omul. Bineinteles ca nu pot face lucrul acesta fara voia pacientului. Consider ca ar fi bine sa iti schimbi ocupatiile actuale, sa incerci ceva nou pentru a-ti stimula creierul si construi o noua cale neuronala. Conecteaza-te cu natura! e foarte important! https://www.youtube.com/watch?v=JH_cE3lCtGM iti recomand acest videoclip. sper sa intelegi ce vreau sa exprim. totul se poate schimba, incepand cu gandirea ta! adopta una noua, dar inainte de toate incearca sa te accepti fiindca nu poti schimba ceva ce nu accepti ca fiind posibil! numai bine!

| CuriousStuff a răspuns:

Foarte posibila, in randul adolescentilor din ziua de azi depresia e in floare.

| Daniel9988 a răspuns:

ORICINE poate face depresie....chiar si bebelusii.

Răspuns utilizator avertizat
| GabrieloKg a răspuns:

Din pacate da.

| andrabella a răspuns:

Da este posibila la orice varsta. mai ales la adolescenti, din mai multe motive. trebuie consultat un pshiolog, pentru ca se poate agrava si ca tanarul sau tanara sa fie ajutat pentru a iesi din starea asta de depresie.

| andrabella a răspuns:

Sincer si eu la 17 ani am intrat in depresie si a fost nasol si plus de asta a fost si din mai multe cauze am fost la pshiolog si apoi la un psihiatru. acum sunt fff bine cand nu gasesti ce vrei la un pshiolog neaparat tr sa mergi si la psihiatru pentru ca el e mult mai bun mai in masura

| oFataAnonimaa a răspuns:

Este, am avut de la vârsta de 14 ani. Dar până la urmă mi-am dat seama că nu avea rost şi uite-mă.

| Elegant a răspuns:

Buna Maria! Da, din pacate este posibila la orice varsta. Si eu am avut la 12 sau 13 ani daca nu ma insel. Si ma chinui sa nu afle nimeniwinking. Mergi la un medic.

| Mada9629 a răspuns:

Da, dar depinde de fiecare persoana.

| felix666 a răspuns:

Depresia nu are de-a face cu varsta, asa cum se credea pana nu demult, ci cu imprejurarile in care o persoana se afla. In acest sens si copiii pot suferi de depresie la fel ca adultii, doar cauzele si abordarea difera. Din punct de vedere medical e considerata o boala pentru ca are un impact negativ asupra modului in care te simti, gandesti si actionezi. E asociata cu stari de tristete si lipsa de interes pentru activitatile care candva iti faceau placere. Poate conduce la complicatii in viata de familie si la locul de munca. Din fericire aceasta boala e tratabila in proportie de 100%.

Cat priveste depresia la adolescenti, cauzele sunt legate de asteptarile, uneori nerealiste, pe care scoala, familia si societatea le are de la acestia. Scoala te vrea destept, familia te vrea fericit, iar societatea te vrea frumos si plin de succes. Cand nu reusesti sa atingi aceste standarde, ai sentimentul ca esti respins si acest lucru te deprima. Iar cand lucrurile merg prost, adolescentii exagereaza in reactii pentru ca neavand inca responsabilitati majore, nu prea le pasa de consecinte. Ei vor considera ca nu au fost tratati corect, nu ca societatea nu e dreapta in general.

Pentru ca lucrurile pot sa mearga si mai prost, adolescentii sunt zilnic bombardati cu mesaje contradictorii provenind de la parinti, anturaj, mass-media si biserica. Apoi mai sunt retelele sociale si nevoia de apartenenta la un grup. Iar cireasa de pe tort o constituie hormonii. E varsta la care te fura peisajul si daca nu esti atent poti sfarsi mancat de lup. Iar lupul intotdeauna va parea ca iti vrea binele.

Unii adolescenti sunt mai expusi la depresie pe fondul dramelor sociale sau familiale. Copiii abuzati sau abandonati sunt primele victime. De asemenea cei care sufera de boli incurabile sau alte handicapuri fizice. Istoricul familial joaca un alt rol in transmiterea acestei boli. Cei care au dobandit anumite dependente (droguri) si nu in ultimul rand cei care au traversat o anumita trauma acasa, fie ca vorbim de divort sau moartea unui parinte.

Pentru a preveni sau vindeca depresia (fara a face apel la medicamente sau psiholog) primul pas e sa incerci sa iti faci prieteni noi, sa pastrezi legatura cu cei vechi si in general sa nu te izolezi. Relatiile sanatoase au un impact major asupra sanatatii in general. E foarte tentant sa te izolezi in zona ta de confort, sa eviti tot ce te deranjeaza, tot ce nu iti place, insa nu castigi nimic facand asta. Dimpotriva, stima de sine va tinde spre zero. O alta terapie impotriva depresiei o constituie practicarea unui sport, activitatile de grup, atat la scoala cat si la job, dar nu in ultimul rand cultivarea unui hobby. Mai pe scurt, traieste-ti viata, nu fi un spectator la ceea ce se intampla in jurul tau. Intra intr-o organizatie care ofera programe pentru tineri, una caritativa, lucrativa sau pur si simplu pentru a petrece timpul si pasiunile cu alte persoane. Lupta pentru o cauza, cauta-ti sustinatori online sau offline, initiaza un grup/club online, pe Facebook sau fa-ti o pagina personala. Nu in ultimul rand, iesi in natura, du-te la un film, sari cu parapanta, colectioneaza lucruri, invata o limba straina, invita un prieten la un suc/pizza, indragosteste-te, bucura-te de lucrurile simple, traieste!

Cateva sfaturi din propria experienta:
- calea cea mai usoara nu intotdeauna e si cea mai buna
- nu te arunca la obiectele stralucitoare care iti iasa in cale
- viata nu e doar alb si negru, are o multime de nuante
- accepta sfaturile, mai ales cele critice, venite din partea celor care tin la tine
- nu ai nimic de demonstrat nimanui, doar tie
- gandeste pe termen lung, alege calitatea, nu cantitatea
- daca un lucru nu te face mai bun, nu-l face
- la unele lucruri trebuie sa renunti pentru ca altele si mai bune sa ti se intample
- priveste partea plina a paharului in oameni si lucruri
- Don’t promise when you are happy, don’t reply when you are angry, and don’t decide when you are sad.

| Marin_Alin_1996 a răspuns:

Acum ceva ani, accesul la informatie era mult mai dificil fata de prezent. Din aceasta cauza multe persoane au parte de un proces de maturizare mai rapid.
Da, este foarte posibila depresia.

| Varga_David_1982 a răspuns:

Da

| numenoutpu a răspuns:

Da eu am avut la 15 si am fost la psihologic

Întrebări similare