|

La ce foloseste aportul de vitamina K?

4 Raportează Evaluează
Atenţie! Problemele de natură medicală sunt probleme serioase care necesită asistenţă/consult specializat. Sugestiile date de utilizatorii TPU au doar o valoare orientativă şi în nici un caz nu exclud consultul profesional medical. Prin urmare vă recomandăm să apelaţi la personal medical specializat atât pentru diagnosticare, cât şi pentru tratament.
4 răspunsuri:
| a răspuns:

Stiu ca o prietena a luat fiola K inainte sa se duca la mare ca sa i se opreasca menstruatia. Dar, desigur, nu recomand asa ceva.Luati numai in cazul in care aveti nevoie, nu de chestie...

RăspundeRăspunde Raportează Evaluează
| a răspuns:

Vitamina K este o vitamina liposolubila care joaca un rol esential in hemostaza. Vitamina K din dieta este absorbita in intestinul subtire si stocata in ficat. Vitamina K este sintetizata de asemenea de flora bacteriana din intestinul subtire si colon; totusi, exista controverse in ceea ce priveste cantitatea de vitamina K endogena care se absoarbe din intestinul gros. Dupa absorbtie si transport, vitamina K este convertita intr-un epoxid activ la nivelul microzomilor hepatici si actioneaza ca un cofactor pentru carboxilarea enzimatica a acidului glutamic din proteinele complexului protrombinic (ura 118-l).
Exista trei cauze majore de deficit de vitamina K — aport alimentar inadect, malabsorbtie intestinala si pierderea sediilor de depozitare datorita afectiunilor hepatocelulare. Deficitul neonatal de vitamina K, ce produce hemoragii la nou-nascut, a disparut in tarile occidentale odata cu administrarea de vitamina K la toti nou-nascutii. Desi teoretic exista un depozit de vitamina K suficient pentru 30 de zile intr-un ficat normal, pacientii cu afectiuni acute dezvolta un deficit in 7-l0 zile. Deficitul acut de vitamina K este intalnit in special postoperator la pacientii cu interventii chirurgicale pe tractul biliar care nu au aport alimentar de vitamina K, carora li se realizeaza drenaj biliar cu tub T si sunt tratati cu antibiotice cu spectrul larg. Deficitul de vitamina K este obsert si in afectiunile hepatice cronice, in special ciroza biliara primara si in unele sindroame de malabsorbtie ( modulele 285 si 298). Cefalosporinele induc deficitul de vitamina K intr-un mod analog cu anticoa-gulantele cumarinice - ele inhiba reducerea si reciclarea vitaminei K.
Odata cu debutul deficitului de vitamina K, nivelurile plasmatice ale proteinelor complexului protrombinic (factorii II, VII, IX, X; proteina C si proteina S) scad. Mai intai scad factorul VII si proteina C, care au cel mai scurt timp de injumatatire. Datorita scaderii rapide a factorului VII, pacientii cu...2005 - 2102 + Vezi răspunsul întreg

RăspundeRăspunde Raportează Evaluează
| explică:

Bună.
Vitamina K este antihemoragică.
Se utilizează în pierderi masive de sânge în urma accidentelor rutiere, naştere, intervenţii chirugicale, şoc hemoragic, pierdere prea mare de sânge în timpul ciclului menstrual, sângerări nazale (epistaxis).
Pa, pa.

RăspundeRăspunde Raportează Evaluează
| explică:

Are rol in coagularea sangelui.

RăspundeRăspunde Raportează Evaluează