Daca nu s-a facut rana deschisa si nu se innegreste locul, atunci nu trebuie sa-ti faci griji.
Nu se face antitetanos in asemenea situatie. Si nici antibiotic decat daca e rană deschisă.
Ti-ai strivit degetul, atata tot.
Posibil sa-ti cada unghia mai tarziu dar nu e obligatoriu.
Nici una, nici alta, zic eu.
Antitetanosul poti sa il faci periodic, atunci cand depasesti termenul zis de medic/prospect. Pentru orice eventualitate.
Dar in cazul unei lovituri cu un corp de metal relativ curat, daca nu e rana deschisa nu ai de ce sa-ti faci probleme dpdv al microbilor.
Daca este rana deschisa, atunci e suficient sa o dezinfectezi cu spirt sau apa oxigenata.
Tetanos nu se ia de pe metalele curate, ci din pamant.
Pot să mă duc la spital pentru antitetanos ca să îl fac periodic?
Da, la spital sau la medicul de familie.
La spital cred ca il au permanent, la medicul de familie s-ar putea sa te puna sa astepti sa-l comande, sau sa te trimita la farmacie sa il cumperi pe banii tai.
Periodic inseamna la vreo 5 sau 10 ani, ceva de genul. Atat tine efectul.
Mulțumesc, eu l-am făcut în 2019 dar cred ca mi-au făcut rapel și ăla nu știu dacă are aceeași durabilitate
Ti-ai strivit degetul. Daca se complica, mergi la Urgenta.
Antibioticul nu se ia dupa ureche. Numai la recomandarea medicului. Oricum nu poti sa cumperi antibiotic fara reteta.
Nu te mai alinta si mergi la medic atunci cand e nevoie.
Nici, nici! Pentru ce antibiotic? NU e infectie. Comprese cu gheata si iti va trece.
Radandam întreabă:
Florazul15 întreabă: