| Mara_8069 a întrebat:

Mi s-a spus ca am colon iritabil.Am fost la un gastroenterolog si mi-a dat un tratament pentru o luna care include si dieta.Nu fumez, nu beau bauturi carbogazoase, nu mananc prajeli.Am momente cand ma balonez atat de tare incat nu pot sa ies din casa. La scoala imi este foarte greu sa ma duc deoarece am gaze.de multe ori ma duc si stau doar la o ora sau doua. Tin sa mentionez ca ies afara la w. c in fiecare dimineata. dar asta nu schimba nimic. Va rog frumos sa ma ajutati ca nu mai stiu ce sa fac!

Atenţie! Problemele de natură medicală sunt probleme serioase care necesită asistenţă/consult specializat. Sugestiile date de utilizatorii TPU au doar o valoare orientativă şi în nici un caz nu exclud consultul profesional medical. Prin urmare vă recomandăm să apelaţi la personal medical specializat atât pentru diagnosticare, cât şi pentru tratament.
8 răspunsuri:
Legiuitoarea
| Legiuitoarea a răspuns:

Bună.
Dacă ai colon iritabil trebuie să scoți din alimentație toate condimentele, mai puțin foaia de dafin care și pe ea o pui din "sărăcie" la prepararea meselor.
O alimentație echilibrată în care carnea, legumele să fie fierte, coapte, înăbușite.
Evită la maxim mezeluri, carne afumată, grăsimile și zaharurile rafinate, conservele, fructe acide (lămâia), alcool, cola, cafea, etc.
Dimineața pe stomacul gol poți lua o capsulă gelatinoasă cu ulei de semințe de in, este un tonic al tractului intestinal, conține acizi grași esențiali omega 3-6-9 care te va ajuta pe lângă tratamentul dat de medic să te simți foarte bine.
Sănătate.
Pa, pa.

Legiuitoarea
| Legiuitoarea a răspuns:

Bună.
Mulțumesc de comentarii, @Parmalat!
Pa, pa.

| Parmalat a răspuns:

Stai putin ca treaba asta cu colonul iritabil nu e chiar atat de simpla si de cele mai multe ori e prost diagnosticata.
O sa te rog sa-mi spui in felul urmator: cum au aparut si de cat timp se manifesta aceste simptome? Adica le ai de cand te stii sau au aparut dintr-o data?
Foarte probabil ai nimerit pe mana unui gastroenterolog sau medic de familie slab. Conform ultimelor cercetari - dieta nu influenteaza in absolut niciun fel evolutia sindromului de colon iritabil.
Te rog sa-mi mai spui ce tratament ti-a prescris medicul. Aproape sigur o sa-ti recomand altceva, dar vreau sa vad si eu daca medicul respectiv a inteles ceva din functionarea sistemului digestiv la om.

| Parmalat a răspuns:

Nu, Nu deci nu te lua dupa Legiuitoarea si altii care spun lucruri dupa ureche fiindca nu ajungi nicaieri, si peste 1 an tot de problema asta o sa te plangi.
Conform American Journal of Gastroenterology - evolutia sindromului de colon iritabil nu are legatura cu dieta. Restul sunt baliverne.
Legiuitoarea nu stie despre ce vorbeste.

| Parmalat a răspuns:

Oh, God! :( E aparuta de mult :(
Problema e cam in felul urmator: cele mai multe sindroame de colon iritabil sunt post-infectioase, deci apar ca urmare a unei infectii. Un agent patogen se amesteca intre bacteriile ce compun flora intestinala, iar activitatea lui da aceste simptome pe care le descrii tu.
In 2 ani evolutia ar fi trebuit sa fie pozitiva, in sensul ca simptomele se ameliorau. Dar daca evolutia a fost negativa inseamna ca nu te poti astepta la lucruri mai bune.
Tratamentul cu Kreon trebuia prescris acum 2 ani imediat dupa aparitia simptomelor si in mod normal ar fi trebuit sa impiedice aceasta evolutie a sindromului.
Din pacate pentru situatia ta nu sunt multe alternative si trebuie incercata o linie de tratament mai putin cunoscuta, dar se poate face numai cu prescriptie medicala.
Este vorba de un tratament cu Rifaximin 400mg timp de 10 zile. Rifaximin este un antibiotic care nu se absoarbe din tractul gastro-intestinal, bine tolerat de organism si impotriva caruia nu exista risc ca agentii patogeni sa dezvolte rezistenta. Studiul a fost realizat la Beirut si publicat in American Journal of Gastroenterology in februarie 2006. Abstractul il gasesti aici http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16454838
Tratamentul nu este unul definitiv, dar rezultatele se mentin pentru o perioada buna de timp pana cand vei fi nevoita sa repeti tratamentul.
Majoritatea medicilor de la noi nu stiu despre acest tratament, deci o sa te rog sa printezi acel abstract, sa mergi cu el la medic si sa-l rogi sa-ti prescrie Rifaximin 400mg.
Din pacate in cazul tau sindromul evolueaza negativ si nu pot sa-ti prescriu tratament paliativ. O linie de tratament paliativ ar fi fost cu domperidona si trioxid de bismut pentru ameliorarea simptomelor, dar ti-as fi recomandat tratamentul asta numai in cazul unei evolutii pozitive.
O ultima linie de tratament pentru aceasta problema se cheama HPI (Human Probiotic Infusion), o procedura prin care se transplanteaza flora intestinala sanatoasa dupa ce in prealabil se distruge in totalitate printr-un tratament cu Vancomicina flora intestinala infectata. Din pacate acest tratament este disponibil numai la o clinica din Sydney, Australia :(

| papuciirupti a răspuns:

Buna Mara!
cum ai rezolvat problema ta?
și eu sunt la fel, am flatulenta deși nu consum acidulate prăjeli sau cafea.
ce ai avut și cum ai tratat?
te rog mult de tot sa-mi răspunzi deoarece și eu sufăr de un an și parca nu mai pot crying(

| Mara_8069 explică:

Am luat Duphalac, Kreon 10. 000, Bifidus plus si Ibutin. a aparut problema asta cam acum 2 ani.si treptat s-a agravat.

| AlecuJilavu a răspuns:

@Legiuitoarea: Sah-mat!