| alyyyiiy a întrebat:

Promit funda! cat de periculoasa este raceala la plamani?

Atenţie! Problemele de natură medicală sunt probleme serioase care necesită asistenţă/consult specializat. Sugestiile date de utilizatorii TPU au doar o valoare orientativă şi în nici un caz nu exclud consultul profesional medical. Prin urmare vă recomandăm să apelaţi la personal medical specializat atât pentru diagnosticare, cât şi pentru tratament.
7 răspunsuri:
| Marian3rd a răspuns:

Este mortala!

| oo3 a răspuns:

Da este foartde periculoasa daca nu e tratata poate sa ramai cu urmari Cum ar fi TBC.

| d0pex a răspuns:

Despre plamani Plamanii sunt parti ale sistemului respirator, localizati in interiorul cutiei toracice, deasupra diafragmului. Sunt organe complexe, de consistenta spongioasa cu tesut elastic, care au rolul de a inspira si expira dioxidul de carbon. In timpul respiratiei, oxigenul intra in organism, fiind distribuit la nivelul plamanilor prin sistemul numit arbore bronsic, format din bronhii si bronhiole - ramuri care descresc in diametru. Arborele bronsic transporta oxigenul in alveole pulmonare, de unde oxigenul este transportat in sistemul circulator, iar dioxidul de carbon este transportat din sange la nivelul plamanilor pentru a fi expirat. Aportul de oxigen si alimentarea tesuturilor cu sange este necesara pentru functionarea tuturor celulelor din corp. Eliminarea dioxidului de carbon este importanta pentru mentinerea unui pH optim al sangelui, caracteristica a echilibrului acido-bazic a sistemelor organismului. Avand in vedere ca aerul pe care il respiram contine multe...

| Alincic a răspuns:

Este foarte periculoasa poti capata tuberculioza care nu prea se trateaza!

| KamaSutra a răspuns:

Exista trei tipuri principale de boli pulmonare:

1. Boli ale cailor respiratorii (boli pulmonare obstructive) - pot provoca ingustarea sau blocarea cailor respiratorii. Includ: astmul, emfizemul si bronsita cronica. Pacientii care sufera de boli ale cailor respiratorii prezinta dificultati de respiratie.

2. Boli care afecteaza tesutul pulmonar - deterioreaza tesutul pulmonar. Pot cauza cicatrici sau inflamarea tesutului pulmonar care aduce plamanii in imposibilitatea de a se dilata suficient ("boli pulomare restrictive"). De asemenea, plamanilor li se diminueaza functia de a inspira oxigen (oxigenarea) si de a expira dioxidul de carbon. Fibroza pulmonara si sarcoidoza sunt astfel de boli ale tesutului pulmonar. Pacientii cu aceste afectiuni au sentimentul ca nu au suficient aer, ca "poarta un pulover prea strans pe gat" care nu le permite sa inspire adanc.

3. Boli ale circulatiei pulmonare - acestea afecteaza vasele de sange ale plamanilor. Sunt cauzate de coagulare, cicatrici sau inflamarea vaselor de sange. Una dintre consecintele acestor afectiuni este reducerea capacitatii plamanilor de la transporta oxigenul si de a elibera dioxidul de carbon. Deseori, aceste boli pot afecta si functia cardiaca. Majoritatea bolilor pulmonare, implica de fapt o combinatie a acestori tipuri de afectiuni.

Afectiuni comune
Sus
Astmul
Este o boala pulmonara cronica, cauzata de inflamarea bronhiilor si a brohiolelor, dar si episoadele (crize) de obstructie a cailor respiratorii. Pacientii cu astm sunt sensibili la o varietate de substante. Crizele de astm pot fi declansate de fumul de tigara, de particule de praf din aer, mucegai, alergeni, exercitii fizice, aer rece si alti factori. In timpul unei crize, mucoasele cailor respiratorii se inflameaza iar muschii din jurul bronhiilor se contracta, conducand la ingustarea cailor respiratorii. Secretia de mucus poate inhiba si mai mult fluxul de aer, iar respiratia se va ingreuna, va fi suieratoare si dificila. Cele mai multe dintre aceste crize, nu determina afectarea permanenta a plamanilor, dar este necesar consultul medical imediat. Lipsa de oxigen si eliminarea insuficienta a dioxidului de carbon pot pune viata in pericol.
Conform American Lung Association, astmul este cea mai frecventa boala cronica, manifesata inca din copilarie.

Boala pulmonara obstructiva cronica sau bronhopneumopatia obstructiva cronica
Este un termen utilizat atat pentru emfizem cat si pentru bronsita cronica. In cauzul bronsitei cronice, caile aeriene se inflameaza si are loc ingustarea ireversibila si progresiva a bronhiilor; functia respiratorie va fi de asemenea diminuata progresiv. In caz de emfizem, alveolele pulmonare sunt distruse lent. In ambele situatii, creste dificultatea pacientului de a expira si de a obtine suficient oxigen. Fumatul cauzeaza aproximativ 90% dintre decesele asociate cu BPOC.

Azbestoza
Este o boala cronica care se declanseaza ca urmare a expunerii prelungite la o cantitate mare de azbest (material utilizat pe cale larga in constructii) si se caracterizeaza prin existenta fibrozei intestitiala si a particulelor de azbest. Fibrele de azbest patrund in caile respiratorii provoaca iritarea acestora si inflameaza si cicatrizeaza tesutul pulmonar. In cazul azbestozei avansate, plamanii se micsoreaza, devin rigizi si capata aspectul unui fagure de miere.

Fibroza pulmonara
Eeste o boala pulmonara intestitiala caracterizata prin deteriorarea si cicatrizarea tesuturilor dintre alevolele pulmonare si rigidizarea plamanilor. Cauzele fibrozei sunt:
- profesionale sau de mediu (includ expunerea repetata la particule mici si substante anorganice: azbest, carbune, beriliu, siliciu);
- expunerea repetata la fan mucegait, excremente de animale, praf de cereale (ce provoaca intr-o prima faza hipersensibilitate pulmonara si in cele din urma fibroza pulmonara);
- chimice (utilizarea de medicamente toxice pentru plamani);
- tratament anterior care implica radiatii;
- sarcoidoza;
- scleroza sistemica si alte tulburari autoimune;
- cauze idiopatice.

Infectii
Acestea nu numai ca pot degrada sanatatea plamanilor prin dezvoltarea pleurei - membrana in jurul plamanilor - dar, pot afecta intreg organismul. Acestea sunt acute sau cronice si pot fi cauzate de bacterii, virusuri si uneori de ciuperci.
Pneumonia este o inflamatie a plamanilor cauzata de infectia cu virusi, bacterii sau alte organisme. De obicei, aceasta este declansata atunci cand sistemul imunitar al unei persoane este slabit, cel mai adesea de infectii virale simple ale tractului respirator superior sau chiar de gripa. Astfel de infectii nu provoaca direct pneumonie, ci afecteaza stratul de mucoasa, cu rol de protectie, incurajand dezvoltarea bacteriilor.
Gripa este o infectie respiratorie cauzata de un virus, care se transmite prin aer sau prin contact direct. Majoritatea cazurilor apar in timpul epidemiilor (mai ales in lunile de iarna, ale fiecarui an). O epidemie de mare amploare poarta numele de pandemie. Infectia primara presupune infectarea celulelor ciliate epiteliale ale tractului respirator superior. Aceste celule se vor necroza, rezultand infectii respiratorii acute, care se manifesta prin: febra, frisoane, dureri musculare si dureri de cap.
Tuberculoza si mycobacteriile non-tuberculoase sunt infectiile cronice care apar frecvent in randul pacientiilor cu sistemul imunitar comporomis (cum sunt pacientii cu HIV / SIDA). Infectiile cauzate de mycobacterii se dezvolta lent si pot fi sistemice sau limitate la nivelul plamanilor.

Cancerul pulmonar
Consta in cresterea necontrolata de celule maligne la nivelul plamanilor. Exista doua tipuri de cancer pulmonar: cu celule mici si cu celule non-mici; pot exista si alte tipuri de cancer la plamani, dar sunt considerate metastatice, intucat celulele canceroase nu provin din tesutul pulmonar. Numarul de decese cauzate de cancer pulmonar a crescut in ultimii ani in randul femeilor si a scazut la barbati. Factorii de risc pentru acest tip de cancer sunt fumatul si expunerea la fum. Cancerul se instaleaza la tesuturile plamanilor, atunci cand celulele de la nivelul plamanilor incep sa se inmulteasca intr-un ritm rapid si necontrolat. Se poate declansa oriunde in plamani si poate afecta orice parte a sistemului respirator. Majoritatea tipurilor de cancer pulmonar debuteaza in mucoasa bronhiilor.

Mezoteliom malign
Este o forma rara de cancer care apare adesea la nivelul pleurei sau a abdomenului (peritoneu). Cancerul de mezoteliom este o afectiune potrivit careia celulele de mezotelium devin anormale si se divid fara control sau ordine. Ele pot invada si deteriora tesuturile si organele invecinate. Celulele precanceroase se pot imprastia si in alte zone ale corpului. Principala cauza a acestui tip de cancer este expunerea la azbest - un mineral natural intalnit in industria constructiilor.
Hipertensiunea pulmonara
Este o afectiune caracterizata prin ingustarea vaselor sangvine din plamani si cresterea tensiunii arteriale. Aceasta boala poate co-exista cu altele si poate agrava alte boli pulmonare. Una din cele mai grave consecinte ale hipertensiunii arteriale este insuficienta cardiaca.

Embolismul pulmonar
Presupune existenta un cheag de sange, care provine, de obicei, de la venele de la picioare sau pelvis si se deplaseaza catre plamani unde se blocheaza. Aceasta afectiuni se manifesta prin durere la nivelul pieptului, dificultate de respiratie acute si tuse. Aceasta boala poate reprezenta un pericol major pentru viata pacientului si necesita interventie medicala prompta.

Displazia bronhopulmonara
Aceasta afectiuni se apare mai ales la copiii prematuri, care au fost supusi unui tratament indelungat cu oxigen si/sau ventilatie mecanica, dar si la cei care au suferit de pneumonie. Principalele simptome sunt inflamatia cailor respiratorii si dezoltarea anormala a acestora.

Sindromul de detresa respiratorie la nou-nascut
Se poate dezvolta la copiii nascuti cu 6 saptamani mai devreme decat data normala pentru nastere. Plamanii nu sunt suficient de dezvoltati pentru a fi capabili sa produca o cantitate suficienta de surfactant necesara pentru buna functionare a plamanilor (un amestec de substante care acopera suprafata interna a alveolelor pulmonare). Astfel, nou-nascutii cu aceasta afectiune nu sunt capabili sa respire normal. Acest sindrom poate sa apara la cateva ore de la nasterea prematura.

Sindromul de detresa respiratorie a adultului
Debuteaza prin dificultati severe de respiratie din cauza inflamatiei pulmonare si umplerea plamanilor cu lichid. Este o afectiune, deseori fatala, care poate fi cauzata de mai multe tipuri de boli pulmonare, inclusiv infectii virale sau bacteriene grave, sepsis, traume, transfuzii multiple, supradoze de droguri sau inhalarea de substante, cum ar fi apa sarata sau fum.


Semne si simptome
Sus
Semnele si simpotmele asociate bolilor pulmonare variaza de la o persoana la alta si se modifica in timp.
In cazul afectiunilor cronice, manifestarile apar treptat dar se inrautatesc progresiv. Simptomele pot fi de la usoare pana la severe in cazul bolilor acute; fara ingrijirea medicala prompta, unele simptome pot pune in pericol viata pacientului.

Printre simptomele comune se afla: tusea persistenta, dispneea, respiratie suieratoare, expectoratie cu sange.

Pacientii cu boli pulmonare obstructive, cum ar fi BPOC, pot avea dificultati de respiratie. Lipsa oxigenului determina cianozarea pielii; de-a lungul timpului, deficitul de oxigen poate conduce la diverse deformari ale degetelor sau unghiilor.

| vladutzzza2 a răspuns:

Dn pacate e foarte grav,dar se poate trata! ai mare gija, consulta un medic, ai grija de sanatatea ta...nu poti lua aceasta boala ca pe o gluma! http://www.revistafelicia.ro/articol_1002075/cum_scapi_de_pneumonie.html citeste aici, sper ca ti-am fost de ajutor! ai grija de tine

| Justmed a răspuns:

Daca te referi la pneumonie acesta netratata poate duce la alterarea calitatii plamanului/lor uneori chia rmortala dar la medicina din zilele noastre :-J

Întrebări similare