anonim_4396
| anonim_4396 a întrebat:

Salut TPU. Ma cheama Ionut si am 18 ani, sunt clasa a 11-a.

Ma confrunt cu niste probleme emotionale de ceva timp, mai exact usor, usor totul a inceput de prin august 2024. Dar atunci inca era totul mai ok sa zic.
Deja de prin septembrie-octombrie am inceput sa ma simt extrem de prost, sa am ganduri proaste, negative (atentie nu negre, precum suicid etc!), da, am avut si aceste ganduri, dar nu reale, sa actionez, mi-ar fi prea frica sa fac asa ceva si nu mi-as dori niciodata.
Nu mai voiam sa merg la liceu, efectiv aveam o stare foarte, foarte proasta, mai ales in Decembrie ma simteam de parca eram neom, parca nu mai eram persoana care eram inainte, ca si gandire si asa mai departe, nu mai imi placea ceea ce faceam inainte si asa mai departe. Nu vedeam lumea la fel ca inainte, nu eram linistit, mereu pus pe ganduri, la liceu nu ma pot concentra la ore netinandu-ma nimeni de vorba.
Nu inteleg de ce ma simt atat de prost, aceste lucru inca se intampla, dar de vreo 2 zile incep sa ma simt mai bine, dar asa se intampla o data la ceva timp, am o saptamana din luna in care ma simt bine, inainte nu era asa, abia de anul acesta am inceput sa ma simt mai bine.
Am o saptamana in care ma simt extrem de bine si am spus ca vreau sa merg la psihiatru, deoarece nu consider ca in cazul meu ar trebui sa merg la psiholog, am simptome de anxietate de 3 ani de zile, nu grave, dar acum incep sa ma streseze si mai rau cand sunt mai matur + simt ca as avea simptome si de ADHD, uit programari importante, uit lucruri, nu am stare, sunt distras usor, nu stiu sigur ce am pentru ca nu am fost la vreun medic inca.
Nu prea am simptome somatice, totul e pe plan mental mai mult. Alte zile ma simt prost si nu mai am curaj sa merg la medic. Dar cand ma simt bine o zi vreau, o zi nu, adica consider ca ma simt iar bine si nu mai vreau la medic, dar imi e frica ca pot reveni starile rele.

Practic pe scurt, nu mai sunt aceeasi persoana care eram inainte, nu mai gandesc cum trebuie, nu mai vad lumea la fel, in perioada Martie-Iunie m-am simtit cel mai bine din viata mea nefacand nimic special, pur si simplu asa se intampla aproape mereu primavara, mereu ma simt bine si fericit si linistit asa in acea perioada, in sezonul acesta rece m-am simtit cumplit, mai mult in decembrie, cum am precizat ca incep sa mi mai revin de luna trecuta.

Ce mi ati recomanda un psiholog sau psihiatru? Stiu ca ar trebui la amandoi posibil, dar vreau sa stiu exact la care sa merg primul, nu as da nici bani pentru un psiholog care nu ma intelege, asa merg la psihiatru, nu platesc nimic si daca e ok bine, daca nu, il schimb, dar daca este nevoie de ambii nu e problema.

Atenţie! Problemele de natură medicală sunt probleme serioase care necesită asistenţă/consult specializat. Sugestiile date de utilizatorii TPU au doar o valoare orientativă şi în nici un caz nu exclud consultul profesional medical. Prin urmare vă recomandăm să apelaţi la personal medical specializat atât pentru diagnosticare, cât şi pentru tratament.
6 răspunsuri:
| Violleta2022 a răspuns:

Intr-adevar tu ai probleme psihice si este nevoie sa mergi la un Medic Psihiatru pentru o consultatie corecta si tratament adecvat. Sanatate multa!
Psihologul este doar un terapeut, de aceea ti-am spus ca trebuie sa mergi la un medic psihiatru, fiindca acela trateaza problemele mai serioase si doaar acela poate prescrie tratament serios.

| anonim_4396 explică (pentru Violleta2022):

Multumesc pentru comentariu, dar nu am de unde stii ce am pana nu merg, daca asta ai recomandat as putea incerca.

| LaSteauaCareaRasarit a răspuns:

Psihologul sta de vorba cu tine, te ajuta sa te intelegi pe tine insuti.
Psihiatrul nu sta la povesti, iti da medicatie.

Eu as merge mai intai la psiholog. Daca el considera ca ai nevoie de psihiatru, te va trimite la psihiatru.

| LaSteauaCareaRasarit a răspuns:

Incearca sa asculti muzica de relaxare, sa te linisteasca.
https://www.youtube.com/watch?v=_ieqhkxcYVw
Min 10

| DrMihailovici a răspuns:

Dacă te duci la psiholog, riști să dai peste cineva care te întreabă cum te face asta să te simți și te pune să desenezi cercuri colorate ca să îți accesezi emoțiile. Dacă te duci la psihiatru, primești un diagnostic scris frumos pe o hârtie și o rețetă de pastile care fie te ajută, fie te fac să te simți ca un zombie cu baterii descărcate. Alegerea e a ta, dar din ce povestești, s-ar putea să fie tulburare afectivă sezonieră. Dacă uiți programări și nu ai stare, poate ADHD. Dacă ai zile când nu mai vezi sens în nimic, dar apoi te simți brusc mai bine, există și alte variante.

Știi ce? Îți spun ceva din experiență. Am văzut destule cazuri și am trecut și eu prin ale mele. Când vezi că totul îți scapă de sub control, că lumea nu mai arată la fel și că nu mai ești tu, trebuie să faci ceva. Dar nu doar să iei pastile și să speri că o să se rezolve de la sine. Am băut și am fumat toată tinerețea mea! Eram ateu, totuși botezat Ortodox, dar pe atunci Dumnezeu era pentru mine așa... Nobody! Mda, eram asistent medial la început, nu unul care avea fustiță și halat alb imbibat în soluție sterilă, ci unul care mirosea a țigări Rothmans și a Absolut. Ținta de ac nu îmi era prea bună când eram beat, dar fiecare cu durerea lui, nu? Mi-a luat foc căsuța, tatăl meu murise... Și m-am teleportat pe blocul turn din Dorohoi, încercând să,, prind aripi'' în jos. Dar m-a sunat chiar atunci un vecin, spunându-mi că a găsit fii-su o biblie INTACTĂ printre cenușa casei mele arse. Mi-am băgat aripile în buzunar, m-am uitat sus, și am început să vorbesc cu Doamne-Doamne, cerându-mi scuze. Și credeam că pot să controlez orice, până când viața mi-a arătat că nu e chiar așa. Și știi cine m-a tras înapoi pe linia de plutire? Nu un psihiatru, nu un psiholog, ci credința.

Înainte să-ți umpli sertarul cu pastile de la psihiatru sau să arunci bani pe un psiholog care doar te întreabă „Și cum te face asta să te simți?", ai putea încerca și ceva ce nu are efecte secundare negative – mersul la biserică și discuția cu un preot ortodox. Nu, nu trebuie să devii călugăr, dar poate o perspectivă spirituală te-ar ajuta să vezi lucrurile altfel. Uneori, problemele sufletului nu se rezolvă doar cu medicamente.

Dacă totuși simptomele îți distrug viața, da, mergi la un psihiatru să vezi dacă e nevoie de un tratament. Dar psihiatru + preot e o combinație mai bună decât doar psihiatru. Medicina tratează creierul, dar sufletul? Ăla nu-l vezi pe RMN. Și îți zic asta din propria mea experiență de viață, nu de la Ileana vecina.

Și, apropo, primăvara te simți bine pentru că lumina naturală și vitamina D fac minuni, nu pentru că ai un calendar emoțional intern care îți spune că doar în martie poți fi fericit. Poate gândești și la asta înainte să mai treacă un an cu aceleași oscilații.

PS: ÎȚI JUUR CĂ VEI FI BINE DIN NOU! ÎȚI PROMIT!

Sper că te-am ajutat! Doamne ajută!
Dr. Mihailovici S.

| doctorandus a răspuns (pentru DrMihailovici):

Corect: in medicina si psihologie nu exista suflet.

Suflet exista in teologie, studii religioase si filosofie.