| SkyHigh a întrebat:

happy
Aş dori să vă întreb ceva: Ce ştiţi despre Scabie? (în termeni populari, râie). Ce metode de a scăpa de ea ştiţi? Şi mai ales cum se transmite? Cunosc o persoană, care a contactat această boală, şi nu aş vrea să iau şi eu din greşeală.
Şi încă sunt nedumerit, cum se poate, ca în secolul 21, să ai râie? Adică, eu ştiam că sunt cazuri rare de asemenea boală, şi doar în condiţii inumane poţi să o "dobândeşti" straight face

Atenţie! Problemele de natură medicală sunt probleme serioase care necesită asistenţă/consult specializat. Sugestiile date de utilizatorii TPU au doar o valoare orientativă şi în nici un caz nu exclud consultul profesional medical. Prin urmare vă recomandăm să apelaţi la personal medical specializat atât pentru diagnosticare, cât şi pentru tratament.
Răspuns Câştigător
| Veme a răspuns:

Sa foloseasca ceva cu benzoat de benzil. Nu doar el ci si toata familia lui intrucat sarcoptul scabiei este un fel de paianjan mic (acarian) care merge prin casa si poate deja sa fi infestat si ceilalti membri ai familiei fara sa fie aparent la ei. Deci si da cu crema cu banzoat de benzil pe corp (pe tot corpul) Pe cap isi da cu un sampon cu benzoat de benzil. Ai grija sa nu-ti dai in ochi cu benzoatul de benzil. Daca vrei pe fata iti dai cu sapun cu Sulf. Sa faca operatiunea asta seara, dupa ce se spala. Lenjeria in care se culca este posibil sa fie plina de "paianjani" si ei traiesc pana la 90 de grade celsius asa ca o baga la fiert si dupa ce s-a uns cu toate alifiile se baga in pat cu lenjeria noua. Mancarimea apare pentru ca acarianul intra in piele si sapa galerii in care sa depuna oua. El face asta in special cand zona respectiva este incalzita fiind o vietuitoare fara homeotermie, asadar este posibil sa il lase in timpul zilei la rece si sa il manance mai ales noaptea. Dupa ce repeta operatiunea descrisa 2 zile si la o saptamana dupa aceste doua zile este in siguranta. Nu fi atat de sigur ca o dobandesti in conditii inumane, daca a ajuns pe pielea ta scarcoptul scabiei si a intrat in ea ai "obtinut" boala si tu si cu asta basta. Cum se poate sa o ai in secolul 21? Foarte simplu, nu este o boala eradicata. Vezi daca ai stat prin apropierea persoanei cu scabie sa nu ai si tu asa ceva.

| SkyHigh explică (pentru Veme):

Din câte ştiu eu, e nevoie de un contact intim între persoana bolnavă, şi restul, pentru transmiterea bolii, sau dormitul în acelaşi pat. Pot să contactez boala să zicem printr-o strângere de mână? Sau printr-o simplă atingere de persoana infestată? Din informaţiile mele, ''păianjenii'' nu pot ''sări'' de pe o persoană pe alta, e nevoie de un contact piele-pe-piele suficient de mult, pentru a contacta boala. Nu ştiu ce să zic, însă mi-e frică de o asemenea boală, pentru ca mai ales dacă în primele zile, săptămâni, nu ştii de existenţa ei, există riscul de a da boala mai departe, ceea ce ar duce la o epidemie de aşa ceva straight face ceea ce nu e deloc plăcut. Şi dacă nu e tratată se poate agrava, şi greu mai scapi de ea.

| Veme a răspuns (pentru SkyHigh):

Nu, nu este nevoie de un contact intim, chiar daca gasesti asta pe net sau in literatura de specialitate. Tu, avand un creier al tau, si intelegand ce se petrece, adica niste mici paianjani se taraie pe pielea raiosului si raiosul te atinge, paianjanul mic trece de pe pielea lui pe pielea ta, si fiind femela intra in pielea ta, se inmulteste si face multi alti paianjani care te "colonizeaza" intelegi ca literatura de specialitate se refera la ce este CEL MAI PROBABIL. Clar daca doar ai dat mana cu raiosul nu este sigur ca ai facut raie, dar este posibil. Mult mai sigur este ca vei face raie daca dormi cu raiosul in pat, dar asta nu exclude contractarea bolii doar printr-o atingere. Incearca sa vizualizezi ce se petrece, sa intelegi cu mintea ta si vei vedea ce este posibil si ce nu.

Propun o altă teorie. Eu nu am nimic, dar, preventiv, mă dau cu benzoat. Mă afectează asta cu ceva? De dormit nu se pune problema, suntem doar prieteni, nu locuim în aceeaşi casă, aşa că asta e exclusă.

| Veme a răspuns (pentru SkyHigh):

Eu unul, as face la fel. Nu te afecteaza cu nimic daca esti sanatos.

Mulţumesc pentru răspunsuri şi timpul acordat!happy

| Legiuitoarea a răspuns (pentru Veme):

Bună.
În conformitate cu regulamentul site-ului, trebuie să divulgi și sursa!
Pa, pa.

| SkyHigh explică (pentru Legiuitoarea):

Sursa, referitor la ce? Că nu înţeleg.

| Legiuitoarea a răspuns (pentru SkyHigh):

Bună.
Când se dă copy/paste dintr-o altă pagină de internet și dă și sursa!
Pa, pa.

| Veme a răspuns (pentru Legiuitoarea):

Buna,
Imi pare rau, raspunsul l-am dat din memorie, sursa fiind cursurile de la facultate.
O zi excelenta in continuare!

Bună.
O zi excelentă la ora postări tale, 21:08?
Cursurile de la facultate? Care?
O noapte liniștită să ai.
Pa, pa.

| Veme a răspuns (pentru Legiuitoarea):

Daca-mi scrii si tu CV-ul tau ti-l scriu si eu.

Bună.
Nu este momentul și nici locul (site!) unde să-mi fac cunoscut Cv-ul meu!
Pa, p.

15 răspunsuri:
Brigaela
| Brigaela a răspuns:

Sigur ca se poate sa ai raie, fiindca este o boala parazitara care se ia destul de usor prin contact direct sau cu obiectele pe care a pus mana persoana infestata. e suficient ca pe bara de care te tii in autobuz sa fi pus anterior mana un cersetor care traieste in conditii inumane ca sa o iei si tu.