| Alexandru7890 a întrebat:

Salutari.Am jucat astăzi niște fotbal și în loc sa dau în minge am dat într o teapa cu piciorul stâng unghia mare.Am fost la baie am spălat o nu mai e nimic pe ea.Nu a curs deloc sange.Dar ma doare rau.Are ceva verde pe ea jos lângă piele..nu știu ce sa fac la medic nu ma duc doamne fereste

Atenţie! Problemele de natură medicală sunt probleme serioase care necesită asistenţă/consult specializat. Sugestiile date de utilizatorii TPU au doar o valoare orientativă şi în nici un caz nu exclud consultul profesional medical. Prin urmare vă recomandăm să apelaţi la personal medical specializat atât pentru diagnosticare, cât şi pentru tratament.
5 răspunsuri:
| darrio2007 a răspuns:

„nu știu ce sa fac la medic nu ma duc doamne fereste"
Cea mai mare tâmpenie.
Când vei ajunge la medic va fi prea tarziu.
Mai joacă niște fotbal.

| ValentinMihai78 a răspuns:

Nu mergi la medic la timp, vei ajunge la UPU mai încolo, când vei fi și operat local să fie curățat locul, plus tratament cu antibiotice, dar și pasăre zilnică!
Oi fi tânăr, dar prost și inconștient e prea de tot!
Chiar nu mai învățați nimic la școală, acasă, prevenție medicală, nimic?

| Alex765431 a răspuns:

Salut. Ba, din contra, trebuie să mergi la medic, să nu se agraveze. Ai grijă ce decizi faci să nu fie prea târziu!

| DrMihailovici a răspuns:

Wooow! E verde?! Yupiiii, ai atins un new level! Fie te transformi treptat într-un extraterestru Călinem-Georgistum-Prostus cu plantații de gazon, fie e puroi mai bătrân decât Iliescu. Tu alegi!

Dacă ai noroc, e doar un hematom subunghial – adică sânge prins sub unghie, care stă acolo ca un lunetist rănit: nu pleacă, nu curge, doar apasă exact unde doare mai tare și-ți torturează nervii în reluare. Pulsează discret, cu gânduri de răzbunare, ca orice suferință netratată.

Verdele de lângă piele poate fi două chestii: fie sânge degradat (oxidat, în curs de resorbție), fie puroi, caz în care e clar că ai deschis restaurantul bacteriilor. Panarițiu se numește în lumea civilizată – infecție localizată, în general cu stafilococ sau streptococ, care începe ca o jenă și se termină cu "de ce mă doare și sufletul prin degetul mare?".

Dacă n-ai noroc, și nu-l ai, ai un panarițiu incipient care, lăsat în pace, poate coborî spre os. Da, da, literal: se poate ajunge la osteomielită, adică infecție osoasă. Și nu, nu-i ca-n reclame: nu trece cu ceai de coada-șoricelului și nici cu plasture cu dinozauri.

Că mna... Doamne ferește și Măicuța Domnului, ferească Sfântul Pavel și Sfânta Treime, împreună cu puterea preaînaltului și mult-preafericitului Patriarh Daniel, tot cu preaputernicul Sf. Grigorie Simenon să CALCI vreodată în cabinet la doctor! Vorba aia, dacă mergi, ori te omoară, ori te ucide. Și, apropo: dacă pățești vreodată să-ți tai antebrațul cu drujba și-l pansezi cu 80 de pachețele de plasturi, să știi că ești legat spiritual de poporul care nu moare, doar se infectează. Căci da, am văzut astfel de caz.

Că doar suntem români: ne descurcăm, murim acasă discret, cu unghia umflată și sufletul împăcat. Și când ajungi la Urgențe, zici: "nu știu ce s-a întâmplat, eu doar am dat într-o țeapă și am sperat că trece cu apă sfințită."

Dar dacă zona se înroșește, pulsează, se umflă, apare febră, durerea devine insuportabilă, începe să se extindă spre degetul vecin sau gleznă, simți că îți bate inima în unghie, apare scurgere verzuie-gălbuie cu miros de compost stricat, sau începi să te simți rău general (frisoane, slăbiciune, senzație de leșin), atunci, dragă omuleț, n-ai nevoie de rugăciuni. Ai nevoie de o incizie chirurgicală — adică tăiat, evacuat puroi — și de antibiotic sistemic, că ce e înăuntru nu mai iese cu pătrunjel, panseluțe și nici cu "gânduri pozitive".

Până atunci, spală zona de 2–3 ori pe zi cu apă și săpun (nu gel de duș cu gust cocos și sclipici), aplică antiseptic real (clorhexidină sau betadină), lasă zona la aer și roagă-te ca "verdele" să fie doar sânge oxidat. Dar dacă începe să arate ca ce stoarce un adolescent în apogeul acneei, lasă gluma și du-te la doctor. Până n-ajunge gluma la tine în sânge.

Sper că te-am ajutat! Doamne ajută!
Dr. Mihailovici

| Alexandru7890 explică (pentru DrMihailovici):

Doamne ajuta.Mi s-a înnegrit o sa pice stai linistit am avut noroc