| AlisaBluMarin a întrebat:

Mă numesc Valeria şi am o problema! Eu cu Mama căutăm o recetă cum să pregătim vişini pentru iarna! Vă roooog, ajutaţimă!

7 răspunsuri:
bursuc001
Userul Lunii
| bursuc001 a răspuns:

Bună!

NU ai precizat ce anume doreşti să faci cu acele vişine!
Se poate face dulceaţă, gem, sirop sau compot ( ori, chiar vişinată )...


1. DULCEAŢĂ de vişine :

Am crezut că mă "modernizez" şi mă scutesc de scris reţeta, căutând una pe net...

În schimb, după ce am vizualizat vreo 12-15 site-uri, am constatat că se CONFUNDĂ dulceaţa cu gemul!


NU am găsit pe net o reţetă AUTENTICĂ de dulceaţă, motiv pentru care ( vreau/nu vreau ) sunt NEVOIT s-o scriu!

Cantităţi :
* 1 kg vişine ( sau alte fructe ), NU foarte coapte ( pentru ca să NU se zdrobească )
* 1 kg zahăr
* 1 l apă
* zeama de la un sfert ( sau o jumătate ) de lămâie ( depinde cât este de mare ), sau un sfert de linguriţă de sare de lămâie
* 1-2 tablete aspirină ( acid acetilsalicilic ), sau conservant ( saliţir/szalicil )
* borcane cu capac ( cu filet ).


Preparare :
Din apă + zahăr se face un sirop care se fierbe cam 30 minute până se "leagă" ( devine mai gros ) ca mierea de albine ( dar NU foarte gros deoarece prin răcire se mai încheagă ).

În momentul în care s-a legat siropul, se adaugă fructele/vişinele tăiate/rupte jumătăţi ( evident, fără sâmburi ).

Se adaugă şi zeama de lămâie ( sau sarea de lămâie ), precum şi aspirina ruptă în sferturi.

Se fierbe foarte PUŢIN ( cam 15 minute ) - doar până se împrăştie spuma - şi se amestecă foarte UŞOR pentru ca să NU se zdrobească fructele.

Siropul/dulceaţa se poate "verifica" picurând câţiva stropi de sirop pe o farfurie întinsă ( rece ), se lasă 5 minute : dacă se înclină farfuria la orizontală, acei stropi trebuie să se prelingă foarte încet/uşor ( ca la mierea de albine ).

În acel moment se ia de pe foc şi se toarnă fierbinte în borcane, apoi se lasă să se răcească până în următoarea zi, când se pune capacul şi se închid ermetic.

Se depozitează în cămară/pivniţă, la loc răcoros şi întunecos.

Se poate păstra chiar şi 3-5 ani FĂRĂ să se strice sau să-şi schimbe aroma/gustul.

SPER că tu NU confunzi dulceaţa cu gemul :
* dulceaţa are fructe întregi/bucăţele şi acestea se "scaldă" în acel sirop asemănător mierii de albine
* gemul este o pastă de fructe - fructele sunt ( majoritatea ) ZDROBITE/măcinate.

Reţetele care se găsesc pe net sunt reţete de gem!



2. GEM de vişine - vezi diverse reţete la linkul :
http://www.lalena.ro/1272-reteta-Gem-de-visine.html

http://www.voceatransilvaniei.ro/......-delicios/

http://www.bucataras.ro/cautare-retete/tag/gem+de+visine.html


3. SIROP de vişine :

Siropul de vişine se prepară ca ORICE sirop de fructe ( dacă vrei să-l păstrezi peste an ).


Reţeta este următoarea :

1. Ingrediente :
* se foloseşte câte un kg de zahăr tos la fiecare kg de vişine ( fructe ) fără sâmburi
* 1 linguriţă de sare de lămâie la 3 kg de zahăr ( sau zeama de la o jumătate de lămâie )
* câte o tabletă de Aspirină/Acid acetilsalicilic la fiecare 2 kg de fructe ( fără sâmburi ) - sau foloseşti Salicil/Szalicil/saliţir, ori Conservant.


2. Preparare :
După ce ai cules vişinele ( fructele ), acestea se curăţă de codiţe, se spală, apoi li se scot sâmburii.

După aceea se zdrobesc - preferabil cu mâna ( dacă sunt foarte coapte ) - sau le macini.

După aceea se pune într-o cratiţă ( vasul în care le vei fierbe ) un rând de vişine măcinate, un rând de zahăr, alt rând de vişine măcinate, alt rând de zahăr,... - şi închei ( deasupra ) cu un rând de zahăr.

Se lasă până în ziua următoare să se "odihnească" la temperatura camerei, timp în care zahărul se va topi ( parţial sau integral ).

În următoarea zi se adaugă sarea de lămâie şi aspirina, apoi se pune la fiert.
Se fierbe până se îngroaşă puţin şi capătă consistenţa unui sirop SUBŢIRE : să fie ca o miere ( de albine ) mai subţire!

ATENŢIE : să NU fie prea gros deoarece prin răcire se mai îngroaşă!

Apoi se STRECOARĂ dat prin tifon ( în 2 straturi ) pus într-o sită/strecurător.
Monturile ( fructele zdrobite ) care rămân în tifon se STORC ( prin răsucirea tifonului ) până îşi lasă toată zeama.

Zeama/"siropul" obţinut după stoarcerea totală a amestecului fiert anterior se pune într-o cratiţă şi se dă un clocot scurt ( 5-10 minute ) în funcţie de "grosimea" lui.

Siropul ( astfel obţinut ) se pune fierbinte în sticle, se închid ermetic şi se pun la dunst uscat ( într-o ladă, învelite într-o pătură sau haine groase ) până în ziua următoare.

După aceea sticlele se pun în cămară la loc întunecos şi uscat/rece.
Se pot păstra chiar şi 2 ani FĂRĂ să se strice sau să-şi piardă din aromă.


4. COMPOT de vişine - vezi diverse reţete la linkul :
http://www.bucatariairinei.ro/2013/07/compot-de-visine-pentru-iarna.html

http://www.teobucatar.ro/2012/06/compot-de-visine.html

http://www.reteteculinare.ro/......sine-3619/


Toate cele bune.

| bogz a răspuns:

Ai faultat limba romana la maxim, treci la visine si taci!

| Culinar a răspuns:

Buna,
daca vrei sa pastrezi visine pentru iarna...le speli bine, le cureti de codite si samburi si le congelezi. Le pui pur si simplu in pungulite si le congelezi. Sper ca am inteles bine :)
Uite o reteta cu delicioasa cu visine:
_Tarta cu visine
http://www.preparatedevis.ro/2014/07/tarta-cu-visine.html
_Prajitura cu visine
http://www.preparatedevis.ro/2013/02/prajitura-cu-visine.html

| QuadCore21 a răspuns:

Visinii raman in gradina cu radacinile in jos. happy Visinele in schimb pot fi preparate sub mai multe forme: dulceata, compot, suc, etc...
Poti aduaga aspirina sau ceva de genul. Scuze ca nu stiu prea multe detalii.

| cecilika a răspuns:

Uite un link poate o sa te ajute. funda?
http://www.culinar.ro/......la-borcan/

Întrebări similare