| byavali a întrebat:

Cine imi poate spune mancaruri specifice Marii Britanii?

3 răspunsuri:
Apache
| Apache a răspuns:

Anglia are o populatie diversa datorita numarului mare de imigranti care au sosit din alte tari si s-au stabilit aici pentru a trai, provocand o bucatarie diversificata, iar in prezent mancatul poate fi o experienta interesanta, datorita varietatii abordarilor si stilurilor care se pot gasi. Scena mancarii din Anglia are o multime de localuri in care se ofera mancare, de la felurile de mancare traditionale englezesti pana la cele mai exotice. Exista o mare varietate de restaurante, cafenele, baruri, gastro-puburi in toata tara, pentru toate gusturile, nevoile si portofelele.

In Londra puteti observa o mare diversitate a mancarii pentru ca este un oras cosmopolit unde puteti gasi toate tipurile de mancare din intreaga lume.

Anglia este cunoscuta pentru traditiile sale culinare, inclusiv ceaiul de dupa-amiaza, pestele si cartofii prajiti, si mai ales pentru extraordinarul mic dejun englezesc.

Probabil puburile sunt locul cel mai bun pentru a manca in oras la un pret rezonabil, gustand din mancaruri sofisticate sau din feluri traditionale englezesti. Felurile de mancare mai exotice sunt acum preparate in majoritatea puburilor mai mari si „gastropuburile" specializate.

Mancarea vegetariana este larg disponibila in puburile si restaurantele din Anglia, gasindu-se cateva feluri de mancare vegetariana.

Unele din cele mai traditionale mancaruri englezesti sunt descrise mai jos:

Peste si cartofi prajiti. Este un fel de mancare traditional englezesc, clasic, facut din cartofi frantuzesti prajiti si peste (cod, eglefin, huss, cambula) prajit bine in aluat de faina.

Budinca Yorkshire este un fel de mancare traditional si popular britanic, care provine din nord-estul Angliei, facut din faina, oua si lapte, adica un fel de aluat la cuptor si de obicei insiropat cu zeama de carne (friptura).

Toad in the Hole (Broasca Raioasa in Gaura) este asemanator budincii Yorkshire, care carnatii sunt asezati in aluat inainte de a fi pus la cuptor.

Fiertura Lancashire este alcatuita in esenta din carne, ceapa si cartofi, ingrediente care sunt gatite la cuptor o zi intreaga intr-o oala mare si la flacara mica.

Micul dejun englezesc consta din sunca, oua, carnati, paine, budinca neagra, ciuperci (toate acestea sunt prajite), mazare coapta in sos de tomate, cu paine prajita si unt – clatite cu o cantitate mare de ceai puternic sau cafea cu lapte.
sursa :
http://atractiituristice.com.ro/......in-anglia/

| Konata a răspuns:

Uite aici gassti multe mancaruri din Marea Britanie:http://www.gustos.ro/retete-traditionale/marea-britanie
Fundita?:)

| AndreeaIsNoQueen a răspuns:

Ardei umpluţi englezeşti
Timp de preparare: 45 min.

Complexitate: redusă

Ingrediente: 8 ardei grasi, 250 g carne afumata fiarta, 3 oua fierte tari, 1 castravete murat, 200 ml smantana, 50 g unt, sare.

Mod de preparare: Ardeii se taie in doua, se curata de cotor si seminte, interiorul lor se umple cu carnea afumata si taiata marunt, amestecata cu ouale si castravetele taiat marunt, care se leaga cu smantana. Se asaza ardeii unul langa altul intr-un vas termorezistent uns cu unt, se stropesc cu smantana ramasa si se presara deasupra untul ramas. Se coc in cuptor, dar nu se prajesc.
Bangers and mash (Cârnăciori cu piure)
Timp de preparare: 30 min.

Complexitate: redusă

Ingrediente: 8 carnaciori mai grosi (de porc), 1-2 linguri ulei, 2 cepe potrivite (taiate julienne), 2 linguri amidon (pentru legat sosul), 1 1/2 cesti apa. Pentru "mash" (piure de cartofi): 4 cartofi mijlocii, 2-3 linguri lapte, 30 g unt, sare, piper, nucsoara, patrunjel verde tocat (pentru garnisit).

Mod de preparare: Se inteapa carnaciorii cu furculita, se-ncinge uleiul intr-o tigaie mare de tuci si se prajesc carnaciorii 10 minute la foc potrivit, pana ce se rumenesc pe toate partile. Se scot pe o farfurie si se acopera cu hartie absorbanta. - Se scurge grasimea din tigaie, pana ce ramane circa o lingura si se caleste ceapa 5 minute la foc potrivit, pana ce se-nmoaie si se rumeneste. - Se amesteca amidonul cu apa, pana ce se dizolva, se toarna in tigaie si se amesteca cu ceapa. Se fierbe sosul doua minute, amestecand intr-una, pana ce se-ngroasa. Se pun carnaciorii inapoi in tigaie, se amesteca cu sosul si se servesc imediat, cu piure de cartofi. Pentru piure: se fierb cartofii in apa multa pana ce se-nmoaie, se scurg si se preseaza. Se adauga laptele si untul, se condimenteaza cu sare, piper si nucsoara si se garnisesc cu patrunjel verde tocat.
Ceai verde cu ghimbir şi miere
Timp de preparare: 10 min.

Complexitate: redusă

Porţii: 4

Ingrediente: 1 buc. ghimbir proaspăt, 2 cuişoare, 6 linguriţe ceai verde, 2 linguriţe miere, 1 litru de apă.

Mod de preparare: Se cojeşte ghimbirul, se toacă fin, se pune în apă, împreună cu cuişoarele şi se lasă să fiarbă cam 5 minute.
Se strecoară fiertura printr-o sită şi se pune peste ceaiul verde, apoi se lasă să stea cca 3 minute.
Se strecoară din nou într-un ceainic şi se îndulceşte, după gust, cu miere.
Ceaiul neapărat trebuie strecurat după cele 3 minute, altfel capătă gust amar.
Chec scoţian
Timp de preparare: 1 h 50 min.

Complexitate: ridicată

Porţii: 8

Ingrediente: 300 g faina, 4 oua, 250 g zahar tos, 200 g unt + inca 30 g, 50 g pudra de migdale, 50 g migdale taiate marunt, 150 g stafide, 50 g coaja de portocala confiata, 50 g coaja de lamaie confiata, 1 plic praf de copt, 100 ml rom, 1 varf de cutit sare, 100 g migdale intregi curatate de coaja.

Mod de preparare: Inmuiati stafidele in romul amestecat cu 500 ml de apa calduta. Cerneti faina impreuna cu praful de copt si frecati - intr-un castron - 200 g unt moale cu pudra de migdale si cu zaharul, pana ce obtineti o crema omogena.
Spargeti ouale intr-un bol, bateti-le cu sarea si incorporati-le - putin cate putin - in crema de unt, adaugand de fiecare data si cate-o lingura din faina cernuta.
Bateti compozitia cu telul, pana ce se albeste si devine cremoasa. Taiati bucatele cojile de portocala si de lamaie sau tocati-le ceva mai mare si incorporati-le in compozitie impreuna cu stafidele si cu faina ramasa. Continuati sa bateti, dar mai usor, pana ce se asimileaza perfect faina, ca sa nu se faca cocoloase.
Incingeti cuptorul la 210 grade C si ungeti cu unt o forma rotunda cu peretii mai inalti si detasabili. Taiati o fasie lunga de hartie pentru copt - de doua ori mai lata decat peretii formei - si ungeti-o cu unt, doar pe o parte. Imbracati cu ea peretii tavii, asezand-o cu partea unsa spre interior. Turnati aluatul in forma, curatind bine castronul cu o spatula.
Loviti forma de planseta ca sa se taseze aluatul si puneti - in cercuri concentrice -, pe toata suprafata checului, migdalele taiate in doua. Dati checul la cuptor si lasati-l sa se coaca 30 de minute la 210 grade C, dupa care reduceti temperatura la 180 grade C si tineti-l inca 50 de minute la cuptor. Incercati daca s-a copt cu lama unui cutit (trebuie sa ramana curata), scoateti checul din forma si indepartati hartia abia dupa ce s-a racit.
Chelsea Buns (Brioşe Chelsea)
Timp de preparare: 1 h

Complexitate: medie

Porţii: 12

Ingrediente: 2 cesti faina, 1/2 plic praf de copt, 1/4 ceasca zahar tos fin, 30 g unt taiat bucatele, 1/3 ceasca lapte, 1 ou.
Umplutura: 30 g unt moale, 1 lingura zahar, 1 ceasca fructe uscate, 1 varf de cutit ghimbir, 1 varf de cutit scortisoara.
Glazura: 1/4 ceasca zahar, 1/4 ceasca apa.

Mod de preparare: Se incinge cuptorul la 210 grade C. Se unge o tava patrata (20 cm) cu ulei sau cu unt topit si se tapeteaza cu hartie pentru copt. Intr-un castron, se freaca intre palme faina cu untul, pana ce se obtine o masa sfaramicioasa, se adauga zaharul si pe urma ouale batute cu laptele si se framanta un aluat moale. Se-ntinde aluatul pe o coala de hartie de copt, formandu-se un dreptunghi de 35x22 cm.
Se unge aluatul cu unt moale, se presara peste el zaharul, fructele uscate, ghimbirul si scortisoara si se face sul. Se taie in 12 bucati egale si se aseaza in tava, una langa alta, in asa fel incat laturile lor sa se atinga. Se reduce temperatura cuptorului la 180 grade C si se coc 25-30 de minute, pana ce se rumenesc. Se scot din cuptor si se lasa sa se raceasca putin.
Pentru glazura: se pun apa si zaharul (intr-o craticioara) la foc potrivit si se lasa sa se topeasca zaharul, amestecand intruna. Dupa ce-a dat in clocot, se fierbe glazura inca doua-trei minute, fara a mai amesteca. Se ia craticioara de pe foc si se ung cu glazura prajiturile, cat sunt calde.
Fish and chips (Peşte cu cartofi prăjiţi)
Timp de preparare: 30 min.

Complexitate: redusă

Porţii: 4

Ingrediente: Ulei de floarea soarelui, 4 fileuri de cod sau de plătică (a 175 g fiecare), 225 g făină, sare, piper, 300 ml bere rece de la frigider, 6-8 cartofi mari.
Sos tartar: 200 g maioneză, 2 linguri capere, scurse din conservă şi tăiate mărunt, 3 linguri castraveciori muraţi, tocaţi mărunt, 1 ceapă mică tocată, zeama de la 1 lămâie, 3 linguri pătrunjel tocat mărunt, sare, piper.

Mod de preparare: Se curăţă cartofii şi se taie felii, se spală şi se zvântă cu un şervet de bucătărie. Se condimentează fileurile de peşte cu sare şi piper, se tamponează uşor cu făină, pentru a permite aluatului să se lipească de peşte. Se cerne făina într-un vas, se adaugă un vârf de cuţit de sare şi se toarnă berea treptat, amestecând bine cu telul, până se obţine un aluat potrivit de gros; dacă este prea gros, mai adăugaţi puţină bere. Se trec fielurile de peşte prin aluat (trebuie acoperite bine şi uniform) şi se prăjesc în ulei încins cca 8-10 minute. Se scot din tigaie, se scurg, se pun într-o tavă tapetată cu hârtie pergament şi se păstrează la cald în cuptorul uşor încălzit. Separat, se prăjesc cartofii în ulei încins, se scurg de grăsime, se presară cu sare şi se servesc alături de peşte, sos tartar şi - într-o notă cât mai autentică - cu pâine şi unt.
Sosul tartar: se amestecă toate ingredientele şi se serveşte sosul imediat sau se pastreaza la frigider.
Friptură de porc marinărească
Timp de preparare: 30 min.

Complexitate: redusă

Porţii: 10

Ingrediente: 1,5 kg carne de porc pentru fripturi, 200 ml ulei, 100 g ceapă, 150 ml vin, 100 ml rom, 50 g lămîie, sare, piper, foi de dafin, după gust.

Mod de preparare: Carnea se spală, se zvîntă şi se porţionează cîte două bucăţi la porţie. Bucăţile de carne se amestecă cu ceapa curăţată şi tăiată mărunt, cu vinul, romul, piperul, foile de dafin, sarea, zeama de lămîie, 1/2 din cantitatea de ulei şi se păstrează la frigider cca 24 ore pentru macerare.
După macerare, carnea se bate cu ciocanul de şniţele şi se înăbuşă în uleiul rămas, cu puţină apă. Cînd carnea este bine patrunsă, se scoate într-un vas, iar în sosul rămas se adaugă toate componentele de la macerare şi se înăbuşă cca 20 min. Cînd sînt gata, se pasează prin strecurătoare peste bucăţile de carne.
La servire, se aşează bucăţile în farfurie cu sosul respectiv şi garniturile alese.
Mazăre verde englezească
Timp de preparare: 1 h

Complexitate: redusă

Ingrediente: Mazăre, sare, 2-3 frunze de mentă, o linguriţă de zahăr, unt.

Mod de preparare: Se alege mazarea, se pune la fiert cu apa multa clocotita, si un praf de sare. Se pun frunzele de minta. Trebuie sa fiarba vreo jumatate de ora, dar nu la foc mare. Cand e gata, se scurge. Se pune sare, zahar si inainte de a se servi, se adauga unt.
Miel Lancashire
Timp de preparare: 2 h 20 min.

Complexitate: medie

Ingrediente: 8 cotlete de miel (ceafa sau piept) groase de 2,5 cm, 1/4 ceasca faina, 45 g ulei sau unt, 2 cepe mari tocate, 2 tulpine de telina taiate rondele, 1 pastarnac mare curatat si taiat marunt, 1 3/4 ceasca supa concentrata de pui (Knorr+apa), 200 g ciuperci taiate felii, 1/2 lingurita piper alb, sare, 2 lingurite ierburi aromate uscate (cimbru, rozmarin), 1-2 linguri sos Worcester (din comert), 4 cartofi mijlocii (nesfaramiciosi) curatati si taiati felii subtiri.

Mod de preparare: Se incinge cuptorul la 160 grade C. Se unge cu unt sau cu ulei un vas de Jena mai mare, se curata cotletele, se dau prin faina (care se pastreaza) si se prajesc in grasimea incinsa intr-o tigaie, pana ce devin aramii pe ambele parti. Apoi se scot si se aseaza in vasul de Jena. In tigaie, se calesc ceapa, telina si pastarnacul, se scot si se pun peste cotlete. Urmeaza faina, care se prajeste si ea, amestecand intruna, pana ce se rumeneste bine. Se stinge cu zeama de carne, turnata putin cate putin si se amesteca in continuare pana ce incepe sa fiarba. Se adauga ciupercile, piperul, sarea, ierburile aromate si sosul Worcester, se lasa sa fiarba incet 10 minute si se toarna peste cotlete. Deasupra se asaza feliile de cartofi (suprapuse) in asa fel incat sa acopere perfect carnea si legumele. Se baga - cu capac - in cuptorul incins si se lasa o ora si 15 minute. Se ia capacul si se mai lasa 30 de minute ca sa se rumeneasca cartofii si sa devina crocanti.
Ouă scoţiene
Timp de preparare: 20 min.

Complexitate: redusă

Ingrediente: 4 oua fierte tari, 250 g carne tocata (de porc), 1 ceapa mica rasa, 2 linguri pesmet, 1 ou (albusul si galbenusul separat), 1 lingura patrunjel verde tocat, sare, piper, nucsoara.
Pentru prajit: ulei, o jumatate ceasca pesmet.

Mod de preparare: Se curata ouale fierte de coaja. Se amesteca bine carnea tocata cu ceapa, pesmetul, patrunjelul si galbenusul, se gusta de sare, piper si nucsoara si se imparte in patru portii. Cu mainile ude, se apasa in palma fiecare portie, in asa fel incat sa incapa oul, apoi se infasoara fiecare ou in tocatura. Se ung ouale astfel infasurate cu albusul usor batut, se dau prin pesmet si se prajesc in uleiul incins, circa 8 minute, pana ce devin rumene si crocante. Apoi se scot din tigaie, se lasa sa se scurga si se servesc calde.
Ouă scoţiene cu cartofi pure
Timp de preparare: 1 h

Complexitate: redusă

Ingrediente: 800 g cartofi, sare, 4 oua, 2 felii de panie de toast, 120 ml lapte, o ceapa, o lingura de ulei, verdeturi (patrunjel, marar, etc.), 400 g carne tocata de porc, piper, ulei pentru. prajit, 2 linguri unt, boia dulce.

Mod de preparare: Cartofii se curata, se spala, se taie in sfert si se pun in ceva apa sarata la fiert cam 20 minute. Ouale se fierb si ele tari si se racesc.
Painea se rupe in bucatele si se inmoaie cu 4 linguri de lapte. Se curata ceapa, se taie marunt si se pun sa se prajeasca in uleiul incins si se adauga verdeturile care le-ati ales. Carnea, cu painea, ceapa cu verdeturile, se sareaza, pipereaza si se framanta ca un aluat. Se pune o parte intr-o tavita, apoi ouale curatate intregi, se acopera cu restul de carne si se pune la cuptor la foc tare si se lasa pana carnea e patrunsa bine.
Se servesc calde.
Prăjitură englezească cu gem (Devonshire Scones)
Timp de preparare: 40 min.

Complexitate: medie

Ingrediente: 3 cani de faina amestecata cu un pachetel de praf de copt, 2 linguri de zahar, 60 g unt taiat bucatele, 1 cana de lapte, 1 ou batut pentru uns, gem de capsuni, caise si frisca pentru servit.

Mod de preparare: Se incinge cuptorul la 210 grade C. Se unge o forma cu untdelemn.
Se cerne faina intr-un vas. Se adauga untul taiat bucatele si se sfarama ambele ingrediente cu varful degetelor. Se face o adancitura la mijloc, se toarna laptele si se amesteca totul repede, pentru a se obtine un aluat usor lipicios.
Se intinde aluatul pe o tabla de lemn data cu faina, manevrand sucitorul usor, pentru a obtine o foaie groasa de 2 cm. Se taie din ea cercuri cu diametrul de 6 cm (cu gura unui pahar de sampanie), care se pun unul langa altul pe tava de prajituri.
Se ung cu ou si se coc 15-20 de minute.
Se servesc fierbinti, unse cu marmelada si frisca.

Shepherd`s Pie (Turta ciobanului)
Timp de preparare: 1 h

Complexitate: medie

Porţii: 6

Ingrediente: 750 g carne de manzat sau de miel fiarta, 25 g unt, 2 cepe potrivite (taiate marunt), 1/4 ceasca faina, 1/2 lingurita faina de mustar, 1 1/2 cesti zeama concentrata de pasare, 1/4 ceasca menta taiata fasii, 1/4 ceasca patrunjel verde tocat, 1/2 lingurita piper macinat, sare, 2-3 linguri sos Worcester.
Pentru stratul de cartofi: 4 cartofi (mari) fainosi, fierti si presati, 1/4 ceasca lapte fierbinte, 30 g unt, sare, piper.

Mod de preparare: Se unge o cratita sau o forma de budinca (de 2 l) cu unt topit sau cu ulei si se-ncinge cuptorul la 210 °C. Se taie carnea cubulete ori se da prin masina de tocat. Se-ncinge untul intr-o tigaie mai mare si se caleste ceapa, pana ce devine maronie. - Se presara deasupra faina si mustarul praf, se adauga zeama de carne - putin cate putin - si se amesteca bine. Se pune sosul pe foc si se lasa sa fiarba incet, circa 3 minute. Se incorporeaza carnea, menta, patrunjelul, piperul si sarea, se amesteca din nou, se lasa sa se incalzeasca si se toarna in cratita sau forma unsa.- Pentru stratul de cartofi: se amesteca laptele, cartofii, untul, sarea si piperul, se intinde compozitia astfel preparata peste carne, se da budinca la cuptor si se coace 40-45 de minute, pana ce se rumeneste frumos la suprafata.

Sos Cumberland
Timp de preparare: 30 min.

Complexitate: redusă

Porţii: 6

Ingrediente: 200 g marmeladă de coacăze, 300 g portocale, 300 g lămîie, 25 g muştar, 100 ml vin alb, 25 ml oţet, sare.

Mod de preparare: Se curăţa portocalele şi lămîile de coajă. Marmelada, muştarul, vinul, oţetul şi circa 6 g sare se fierb la foc domol. Se storc lămîile şi portocalele şi se adaugă zeama în sos, se mai dă în clocot şi se pasează sosul. Coaja de la o lămîie se taie julien, se fierbe circa 20 min., se scurge apa şi se adaugă la sos.
Se serveşte rece.

Timp de preparare: 15 min.

Complexitate: redusă

Ingrediente: Spanac, unt, sare.

Mod de preparare: Se alege spanacul si se spala in mai multe ape, ca si urzicile. Se arunca in apa clocotita cu sare si se lasa sa fiarba descoperit. Cand e gata, se scurge foarte bine de apa, se pune putin unt proaspat si se serveste imediat, ca garnitura pe langa o friptura sau cu crochete, friganele, etc.

Tort englez de ciocolată
Timp de preparare: 2 h 30 min.

Complexitate: ridicată

Ingrediente: Aluat: 300 g faina, 150 g unt, 150 g ciocolata fulgi, 80 g alune tocate, 80 g zahar, 2 oua, un galbenus, un zahar vanilat.
Crema: 2 foi gelatina, 125 ml lapte, un galbenus, o lingura rom, un praf de budinca, 100 g ciocolata, 250 g smintina, 80 g zahar.
Umplutura: 300 g cirese din compot, 3 linguri amidon, 5 linguri gem zmeura.
Sirop: 3 linguri apa, 2 linguri rom, o lingura zahar pudra.

Mod de preparare: Pentru aluat se amesteca foarte bine ingredientele si se imparte coca in 3 parti. Se coc 3 foi. Se amesteca ingredientele pentru sirop si se insiropeaza cele 3 foi reci.
Pentru crema se amesteca laptele,budinca praf, galbenusele si zaharul pe aburi. Se pune gelatina la muiat si se incorporeaza in crema. Cind s-a racit se amesteca cu ciocolata si romul. Frisca se bate si se amesteca si ea in crema.
120 ml suc din compot se amesteca cu amidonul si se da in fiert. Se pun ciresele si se lasa sa se ingroase. Doua dintre cele 3 foi se ung cu gem de zmeura. Pe prima foaie se pune jumatate din cantitatea de cirese, 1/2 din crema. Se pune foaia 2 si se repeta. Tortul se imbraca cu glazura de ciocolata si se da 3 ore la rece.

Sper ca te-am ajutat si daca e asa da-mi si mie funda!