Uleiul de masline sa alege in functie de aciditate care trebuie trecuta OBLIGATORIU pe eticheta. uleiul bun pentru salate, este virgin cu adevarat daca are aciditatea maximum pina la 0.5 grade. la noi nu se trece aciditatea si daca mai gasesti cite o sticla pe care este trecuta, o sa vedeti 8 grade... iar pe eticheta scrie "ulei virgin" ala numai virgin, presat la rece nu este. cine merge in strainatate, in special spania si portugalia gaseste usor ulei cu aciditatea 0. 3-0.5 grade. in italia e aproape ca si la noi. deci tot ce trece peste 0.5 grade este pentru gatit.
Hm... daca vrei sa foloseti uleiul de masline pentru gatit, trebuie sa alegi "sansa di olive", in schimb daca vrei sa folosesti uleiul pentru salate trebuie sa cauti un ulei superior presat la rece "olio extra vergine di olive".
pai in primul trebuie sa te uiti daca e rafinat sau nu. alea care nu is rafinate se numesc extravirgine si scrie pe eticheta. alea sunt cele mai bune, dar si cele mai scumpe.cu cat e mai ieftin uleiul de masline cu atat e mai diluat si mai de proasta calitate.
Uleiul de masline se alege in functie de ce trebuie sa faci cu el. Cel pentru condimentat salate, paine prajita, pentru consum crud si pentru beneficiile salutistice este uleiul extravirgin. Extravirgin este sinonim cu presat la rece si aciditate mica. Un extravirgin bun, facut cum maslinele din zona si care este foarte apropiat de cel care ti-l vinde taranul direct este uleiul extravirgin care a obtinut marca DOP de la Uniunea Europeana. Deci uita-te pe sticla sa scrie extravirgin si sa aiba marca DOP.
Eu nu ma uit niciodata la marca sau pret, ci ma uit sa fie virgin sau extravirgin, pentru ca am auzit ca e cel mai sanatos. Si cumva, sunt tentata sa-l cumpar pe cel care are o tenta cat mai verzuie, imi inspira calitate...
Uleiul standard e ulei rafinat amestecat cu cel "vierge" (virgin), deci, teoretic, e mai slab calitativ decat cel extravirgin, dar eu din asta cumpar mereu, pentru ca imi place mai mult la gust si e si mai ieftin. Oricum e mai sanatos decat cel de floarea soarelui.
Uleiul de masline extravirgin, desi e reputat ca fiind cel mai bun (si cel mai scump), are un gust usor amarui, poate pentru ca e obtinut exclusiv prin procedee mecanice. Daca iei in scopuri curative, acesta e cel mai bun, intrucat are nivelul de aciditate cel mai scazut.
foreveryou întreabă:
AndreeaG întreabă:
mariaioana_1983 întreabă: