| Lola05 a întrebat:

Cum se fierbe corect orezul astfel încât să rămână "al dente"?
Îmi place orezul, dar niciodată sub formă de pilaf (moale, fleșcăit și legat), însă nu am reușit să îl fierb frumos astfel încât să rămână bobul întreg și să nu "se lege", dar în același timp nici să nu rămână tare să crănțăne între dinți... Poate mă ajută cineva cu un sfat happy

Răspuns Câştigător
anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

happy Pentru pilaf alegi orezul cu bob lung.Nu lasi la inmuiat deloc. Masura la care vrei sa iti iasa acel orez este asta:
5 parti apa si o parte orez. Eu fac asa, pun 5 cani de apa la fiert si dupa ce apa incepe a fierbe adaug o cana de orez. Apa pe moment, cand adaugi orezul va inceta a fierbe.Pentru scurt timp.Imediat ce incepe a fierbe,lasi focul la mic. Orezul se fierbe in cratite de tuci si cat timp fierbe, NU amesteci deloc. Eventual bagi incet lingura si cu miscari incete, cauti sa nu fie lipit orezul pe fundul cratitei de tuci.Dar daca ai adaugat orezul dupa ce a inceput apa sa fiarba si lasi focul la mic, NU se lipeste. Adaugi sare dupa gust si lasi sa fiarba la foc mic, pana se cand doresti tu. poti gusta din orez daca iti place mai tare sau mai flescait cum zici tu.laughing Se leaga din cauza orezului „chinezesc" de alt soi sau cel mai probabil din cauza ca il inmoi inainte.
Pofta mare si sa ma chemi si pe mine daca iti reuseste.

| Nedea_Schengen_Victoria_1960 a răspuns (pentru anonim_4396):

Eu știu ca proporția este de 3 părți apa la o parte orez. Eu când fac pilaf trag legumele în ulei, le unde-și pana își schimba culoarea, apoi pun orezul și îl trag și pe el în ulei, apoi adaug apa și îl introduc în cuptor. În cuptor nu se va prinde de fund, nu trebuie mestecat, dar chiar dacă îl vei mesteca nu se va mai sfarama dacă l-ai tras în ulei cu legumele. Dacă e nevoie de apă (eu pun de regula supa de pui, este mai gustos), mai poți adauga. Atenție orezul își mai trage apa și după ce vei opri cuptorul.

7 răspunsuri:
| Fatamuntilor a răspuns:

Eu spal orezul
Stiu ca regula este de o parte orez la 3 parti apa.
Apoi am acasa o roata (tabla metalica)de la resou vechi, orezul nu se prinde de fund si nici nu se lipeste intre el.Ar mai o regula.Nu bagi lingura, ci amesteci prin rotirea vasului.

| Amilik a răspuns:

Contează tipul de orez pe care îl folosești. Pentru un orez al dente nelipicios trebuie să folosesti orez basmati sau orez cu bob lung. De obicei timpul de fierbere este indicat pe pachet, dar poți să îl verifici și tu supă vreo 6-8 minute. Dacă este un pic tare atunci când îl sfărmi cu dinții înseamnă că e al dente.

| PeFuga a răspuns:

Foloseste orez prefiert sau din ala cu bob lung, iar dupa ce l-ai fiert scurge-l si clateste-l cu putina apa rece happy

| Lola05 explică (pentru PeFuga):

Deci să cumpăr bob lung de-acum încolo.
Îl las la înmuiat înainte să-l fierb? Cam cât timp trebuie fiert? Îl pun în apă rece direct? sau îl adaug când clocotește apa, ca la paste? Scuze că pun atâtea întrebări, poate sunt stupide, dar abia învăț și eu să bucătăresc (cam de astă toamnă mi-am descoperit pasiunea). Acum vreo lună când am fiert și eu orez mi s-a făcut pilaf... că n-am știut cum! Iar eu îl voiam al dente, pentru preparat un fel de salată, cu parmezan și legume, cum mâncasem odată la un restaurant. big grin Of of, așa e când nu știi! laughing

| PeFuga a răspuns (pentru Lola05):

Ideal ar fi sa il pui cand fierbe apa, asa spune la carte, desi eu l-am turnat de la inceput, in apa rece, si a iesit bine. Am clatit orezul inainte, desi cel prefiert nu are faina prin el.

| deeamaria a răspuns:

Trebuie sa-l lasi 25 de minuet la fiert!

Întrebări similare