Sa inteleg ca ai pus muraturi in saramura? Doar cu sare, da? Daca ai respectat proportia corecta (25 g sare la 1 litru de apa) trebuie sa inceapa fermentatia. Eu in primele zile cand fermenteaza las capacele deschise, nu le strang. Gazele care se degaja trebuie sa aiba pe unde sa iasa. Daca le stragi din prima zi poate sa explodeze borcanul. O sa fie bule, o sa se auda sfarait, o sa faca un pic spuma, toate astea sunt semne bune, inseamna ca sarea isi face treaba. Si eu am pus, a durat cam 2 saptamani sa fermenteze pentru ca le-am lasat afara unde era frig, daca le tii la caldura o sa dureze mai putin. Stii ca e gata cand lichidul e limpede, nu mai are bule, daca mirosul e acrisor, placut, inseamna ca e gata. Daca miroase urat, a stricat sau a mucegai, cel mai bine e sa scoti legumele, sa arunci lichidul si sa faci alta saramura. Eu dupa fermentatie le strang capacele si bag borcanele in beci sau undeva unde e foarte frig. Am pus 3 borcane, 2 am mancat deja si au fost foarte bune. Dar sper ca ai pus si hrean si frunze de telina sa le tina mai tari. Eu am facut greseala sa pun si gogosar, nu stiam ca se face terci in saramura.
Daca le-ai pus cu pikant fix sau alte nebunii sau ai pus otet, asta deja nu mai e muratura in saramura si nu am ce sfat sa-ti dau. Muraturile in saramura sunt mai sanatoase, au probiotice, daca le pui pikant fix strici tot.
Am pus si din alea in otet dar separat, in borcane de 800 ml si le-am fiert sa se sterilizeze
Mulțumesc pentru sfat. Nu am știut că nu trebuie neapărat pus capacele. Eu întotdeauna am crezut că dacă nu le pun, atunci se strică fiindcă intră aer ![]()
Am pus doar apă cu sare, o lingură de sare la un litru. Nu am pus deloc gogoșari fiindcă nu îmi plac amestecați cu alte legume.
În cămară e destul de cald, aproximativ 20 de grade, deci o să fermenteze mai puțin mai repede la mine.
Data viitoare o să știu cum să fac, îți mulțumesc foarte mult
:*