| Alexia1208 a întrebat:

Hei TPU! In caietul cu rețete al bunicii mele am găsit o prăjitură pe care ea a făcut-o ultima data acum vreun an. Știu ca a durat cam mult sa se îngroașe crema (cam 30-40 min). Crema se face astfel: 10 gălbenușuri se freacă cu 400 g de zahăr pana se îngroașă. Se adaugă 200 ml de lapte si 2 linguri de făină. Și se fierbe de baie de aburi. Tind sa cred ca durează așa de mult din cauza celor 2 linguri de făină care necesita un timp mai mare de preparare. Cu cât amidon se pot înlocui cele 2 linguri de făină? Mulțumesc!

9 răspunsuri:
| Fatamuntilor a răspuns:

Jumate din cantitatea de faina.
Dureaza asa de mult pentru ca e facuta pe aburi, nu pe foc direct, iar cantitatea.e mare.

| romeo78 a răspuns:

Caietul cu rețete culinare al bunicii păstrați-l ca amintire și încercați rețete culinare ușoare.
Această rețetă în timpul când bunica era copilă, tânără avea un mare avantaj, care astăzi a dispărut definitiv. Ingredientele erau naturale 100 %.
Rețeta nu s-a închegat pentru că nu au fost ouă de calitate, zahărul a fost prea mare, trebuie zahăr pudră, zahăr mult mai fin.
Iar, făina este ultrarafinată pierzând tot amidonul natural al grâului. Iar, despre lapte, ce să mai vorbim. Era folosit lapte proaspăt muls de la "biovaca", integral, cu smântâna lui naturală.
Dacă puneți amidon stricați gustul și rețeta!

| Fatamuntilor a răspuns (pentru romeo78):

Si eu zic sa pastreze reteta originala
Nu a spus ca nu s-a inghegat, ci ca i s-a parut ca durat prea mult.Iar cremele facute pe aburi fiind mai sigure.Eu de exemplu la cremele nu contin oua le fac pe aragaz, dar pun o tabla de la plita veche pastrata special pentru asta.Si bineintes dureaza mai mult..In retetele de patisere trebuie rabdare.mai ales la creme.Iar frustarea e mare cand nu iese ce ti-ai propus(experinta propie
Zaharul pudra contine la randul lui amidon.Destul de tarziu am realizat asta.
Uneori mai pun faina pentru ingrosarea sosurilor pentru ca este mai la indemana.Dar cred ca merge si amidonul pentru ca as pune mai putin si timpul de gatire scade

| romeo78 a răspuns (pentru Fatamuntilor):

Am lucrat în domeniul patiseriei, panificației. Asta am încercat să spun.
Ingredientele folosite de bunicii, străbunicii noștri nu mai există. De aceea s-au inventat e-urile, ca să compenseze ce s-a pierdut prin industrializarea agro-zootehniei și a produselor alimentare.
Făina cernută la o moară de țară, chiar dacă era măcinată fin, trecută prin sită, ea conținea amidonul natural. Cea din magazine a pierdut așa ceva prin rafinarea sa. Ouăle nu mai au consistență deoarece găina e hrănită cu chimicale, hormoni care să stimuleze ouatul excesiv. Zahărul, sarea, toate acestea și-au pierdut calitatea naturală.

| Fatamuntilor a răspuns (pentru romeo78):

Ma gandeam ca vb cu un specialist
Mersi de info( fara nicio ironie)

| romeo78 a răspuns (pentru Fatamuntilor):

Cu plăcere!

| Alexia1208 explică (pentru romeo78):

Ouăle sunt de la bunica mea de la țară, laptele e cumpărat. Am folosit o cratiță cu fundul foarte gros și cred ca de aceea durează așa de mult. Mulțumesc pentru răspuns!

| romeo78 a răspuns (pentru Alexia1208):

Alexia, cred că nu ai înțeles esențialul din mesajul meu! Ți-l zic pe scurt: ceea ce mâncau străbunicii noștri, niciodată noi nu vom mai mânca! Niciodată!
Atunci pământul era curat, neîncărcat cu chimicale. Grânele era curate, nu modificate genetic, despre aste este vorba!
Hrana ingerată de animale, e plină de chimicale. Animalele consumate de oameni nu mai sunt naturale, ci pline de hormoni, antibiotice, chimicale etc.
Aerul e poluat.
Spui că cratița e cu fund gros. Prostii!
Străbunicii foloseau oale de lut, tuci, oale de aramă. Nu stai liniștită și nu te mai necăji! Când mai auzi la unii bătrâni ce bună era mâncarea părinților lor, să știi că au dreptate!

| GameKiller635 a răspuns:

3-4 linguri de amidon ar fi bine