| George_Fabian_2000 a întrebat:

Salut,in urma cu cateva zile voiam sa imi iau un joc de pe olx pentru ps4, am vorbit cu acel om i-am dat datele si el m-a blocat si a sters contul. Oare ar trebui sa ma ingrijorez mult? Printre date se aflau strada, blocul, apartamentul si numarul de telefon. Ar trebui sa merg la politie?

| Ora de net a răspuns:

Salut,

Observăm că această situație te-a făcut să te îngrijorezi.

OLX este un market online liber în care aproape oricine poate să fie vânzător sau cumpărător. De aceea, se pot întâmpla și situații neplăcute. Cel mai probabil, faptul că acel cont a fost șters în timp ce tu încercai să cumperi un produs, este o coincidență.

Într-adevăr, este important să împărtășim cu precauție datele cu caracter personal, dar în cazul unei achiziții de pe OLX este nevoie să împărtășești cu vânzătorul acele informații minime pentru ca produsul să ajungă la tine. O valoare foarte mare și o importanță sporită trebuie să avem când e vorba despre informațiile de pe buletin, acte sau date bancare. Pe acestea din urmă îți recomandăm să nu le scrii sau dai pe internet, decât accesând site-urile securizate și de încredere.

Atâta timp cât tu nu ai făcut nicio plată pentru jocul respectiv, nu este nevoie să mergi la poliție. Ești în siguranță.

Ora De Net
Răspuns Câştigător
| Simpatik a răspuns:

Nu il mai speriati atat pe saracul copil...
Nu iti face mai nimeni nimic.
Ala e posibil sa fi fost tepar si olx i-au blocat contul, nu te-a blocat el pe tine, nu avea niciun motiv sa te blocheze ca nu i-ai facut nimic ai vrut un joc de PS4
Nu te mai lua dupa golanii astia de pe aici ca ei vor sa rada de tine si te intimideaza!
Deci nu iti face nimeni nimic cu adresa si numar de telefon.
De unde nu stie el ca la tine in casa nu lucreaza un jandarm sau un politist sau procurorwinking mai are tupeu sa faca ceva?

16 răspunsuri:
| mihai69 a răspuns:

Dacă nu ai dat datele cardului - nu ai nicio treabă.
Dar să nu ai mare încredere în vânzătorii de pe OLX - 90% sunt țepari. Mai ales că nu oferă posibilitatea de a vedea un istoric al fiecărui user.

| Wr3nch a răspuns:

Sa mergi la politie pentru ce? Faptul ca are datele de la tine nu e o infractiune, mai ales ca le-ai dat de bunavoie. Nu ii poate face nimic doar pentru ca are datele tale.

| George_Fabian_2000 explică (pentru Wr3nch):

Pai si ce as putea sa fac?

| Simpatik a răspuns:

Pai nu ai dat date precum CNP si serie de buletin nu?
Nu ai de ce sa iti faci griji prietene doar nu o fi asta vreun psihopat care sa te caute sa ce? ca doar nu i-ai facut nimic.
Chiar si de ai dat date precum CNP-ul nu are ce sa iti faca.
Dar sa stii ca datele din buletin nu se dau pe siteuri.
Cum spuneam nu ai de ce sa iti faci griji!

| NLS a răspuns:

Singurul lucru pe care ar
putea sa îl facă e sa facă parte din rețeaua cu "accidentul".
Îți știe telefonul și adresa, probabil si numele, te poți aștepta să fii puțin spionat în următoarea perioada de un coleg de-al lui (sau în viitor, posibil sa nu acționeze imediat ), iar cândva în viitor, dacă vor reuși sa afle și date despre familia ta, parintii/bunicii tai pot primi un telefon cum ca ai avut accident, sau ai făcut o infracțiune, si el e un politist/procuror etc, care te poate salva, dacă părinții tăi sunt "atenti" cu el cu vreo mie de euro.
Aceștia nu acționează de obicei orbește, pregătesc puțin terenul, pentru a fi mai credibili.
Însă au mai prins din ei.
Ce am scris e doar o supoziție, însă e foarte ciudat ca te-a și blocat, iar apoi și-a șters contul (fără sa ți dea vreo explicație în legătură cu (ne)trimiterea comenzii)

| JicaContra a răspuns (pentru NLS):

Interesant, problema e alta, ii descrii ca si cum ar fi foarte destepti, dar au inceput toata treaba cu o tampenie amarata: l-au blocat si apoi si-au sters contul, chestie FOARTE suspicioasa, daca erau destepti spuneau ca s-au razgandit si ca le pare rau, moment in care nu mai suspecta nimeni nimic!

| NLS a răspuns (pentru JicaContra):

Foarte adevărat, însă nici sa presupui ca nu au absolut nici o intenție în ce îl privește nu se leagă.
Am vrut sa cumpăr și eu chestii de pe olx, și am dat datele, după care am fost refuzat, ba ca e mai scump transportul decât crezuse el, ba ca a vândut produsul altcuiva, ba ca s-a răzgândit și îl da doar la el în județ.
Daca le caut userele, sunt probabil și acum acolo.
Destul de ciudat sa îți ștergi contul când omul așteaptă să-i trimiți produsul pe adresa ce ți-a dat-o.

Oricum, datele de contact ale noastre sunt aur pentru alții.
Asta ar fi alta pista. Care pica Deasemenea, căci nimeni nu poate colecta date mai rapid decât Google, Microsoft, Amazon sau FB.

| JicaContra a răspuns (pentru NLS):

Da, asa e!

| George_Fabian_2000 explică (pentru NLS):

Ce imi recomandati sa fac? Sunt putin panicat

| NLS a răspuns (pentru George_Fabian_2000):

Politia nu prea are ce sa faca in cazul de fata.
Ei lucreaza pe principiul: prinde/arata-ne hotul si adu-l aici.

Am zis, nu se stie exact motivul pentru care au sters contul, e destul de dubios, insa preventiv, ar fi bine sa iti atentionezi parintii/bunicii/rudele foarte apropiate sa nu puna botul daca cineva ii suna peste o vreme si le zice ca ai facut ceva grav, si le cere bani chipurile ca sa te scape urgent de anchetare.

Au luat destui batrani teapa in ultimii ani, foarte putini au reactionat cum se cuvine (au cerut mai multe detalii, sau au contactat intai copiii sa vada care-i treaba).

Insa daca nu au datele contului tau, nu pot sa iti faca alte probleme
Nu pot sa faca imprumuturi sau sa cumpere in numele tau, si nici sa iti goleasca contul.

| George_Fabian_2000 explică (pentru NLS):

Dar insa au strada blocul apartamentul orasul si numarul meu de tel., chiar nu ar trebui sa imi fac griji mari? Am anuntat deja familia si rudele

| NLS a răspuns (pentru George_Fabian_2000):

Locuiesti singur?
Ai usa cu 3 randuri de balamale si cu inchidere in 3 puncte?

Poti sa iti iei masuri suplimentare de protectie daca locuiesti la casa mai ales, (un NVR sau DVR, si 1-2 camere in functie de cate intrari ai, inclusiv cu avertizare pe telefon... iti va arata doar fazele cand detecteaza miscare, nu toata inregistrarea).
Insa toata treaba asta costa si personal nu ii vad rostul.

| JicaContra a răspuns (pentru George_Fabian_2000):

Da, pune saci cu nisip in jurul casei, sapa transee, monteaza cuiburi de mitraliera, etc. big grin
nu ti-ar strica sa cumperi si un tank big grin

anonim_4396
| Anonim a răspuns:

Nu-i cazul.