| Marynel_Manolache_S._1999 a întrebat:


Am o intrebare legata de dreptul de autor a unor melodii.
Doresc ca in 3 saptamani maxim sa upload-ez pe Youtube un mix cu diferite melodii,iar ceea ce vreau sa intreb este:
Pentru a folosii acele melodii cu drept de autor,trebuie sa cumpar melodiile de la artist sau le obtin prin alta modalitate?
Cea ce doresc este sa upload-ez mix-ul pentru bani si audienta, iar pentru asta vreau sa fiu sigur ca nu exista riscuri si ca imi pot face treaba linistit.

| Ora de net a răspuns:

Buna,

Cumpararea unei melodii iti da dreptul sa o detii pentru uz propriu, nu sa o folosesti mai departe in scop comercial. Pentru a folosi o melodie in scop comercial trebuie sa ai o intelegere prealabila, scrisa cu detinatorul acesteia.

Daca mixurile pe care le postezi contravin drepturilor de autor, acestea vor fi sterse de pe Youtube.

Ora De Net
3 răspunsuri:
| dannyel86 a răspuns:

CuriousStuff are dreptate. Tu cumperi melodia din magazin pentru a o audia in scop personal, nu pentru a o redistribui sau folosi in proiecte publice, in scopuri comerciale. Pentru aceasta e nevoie de un acord cu acea companie care detine drepturi de autor / de exploatare a respectivului produs. Daca il incarci pe Youtube fara drept, compania poate solicita fara probleme stergerea clipului de pe site-ul multimedia. Evident ca cei care detin aceste drepturi vor dori niste bani sau sa-si faca publicitate prin postarile tale (de la caz la caz).

| CuriousStuff a răspuns:

Nu e suficient sa le cumperi, daca nu ai o intelegere cu casa de discuri/firma care detine drepturile de autor pentru ce vrei sa urci tu, o sa fie date jos de pe YouTube urgent. Pe unii e suficient sa-i intrebi daca poti folosi melodia/negativul (stiu eu...) si o sa spuna ca poti linistit doar sa le treci si numele lor prin comentarii, firmele mari si cei mai cunoscuti o sa ceara bani in plus.