| FetitaTaDeCartier a întrebat:

Cine stie toate pozitiile de balet (toate toate)? Sunt la balet si eu stiu doar unele miscari.

Răspuns Câştigător
| dulcykaLy a răspuns:

Exerciții „barre" (la bară)

Absolut toți dansatorii de balet, fie începători, fie profesioniști, încep ziua de antrenament cu aproximativ 30 de minute de exerciții de încălzire la bară. Bara pentru balet- o balustradă orizontală, fixată de peretele studioului de dans sau susținută de două bare paralele, perpendiculare- ajută dansatorul să-și mențină echilibrul în timpul antrenamentului.
Exercițiile de balet încep și se termină cu executarea uneia dintre pozițiile elementare ale picioarelor: plié, tendu, dégagé, rond de jumbe, frappé, battement și arabesque.

Plié
„Plié la bară" sunt exercițiile introductive ale oricărui curs de balet. În principiu constau în îndoiri ale genunchilor care încălzesc picioarele și glenele, îmbunătățind astfel elasticitatea în mișcări. Exercițiile plié susțin dansatorul în întoarceri, pășire pe vârfuri și sărituri de aterizare.
Tendu
Exercițiile de tip „Tendu" sunt întinderi ale piciorului și ale labei care lungesc și fortifică mușchii piciorului și ai trunchiului. Acestea se execută în față, în lateral și în spate, măturând ușor podeaua cu piciorul îndoit din genunchi sau complet întins. Extensiile piciorului pot fi mai lente sau mai rapide, putând fi combinate și cu alte mișcări.
Dégagé
În acest tip de exercițiu, piciorul de asemenea se extinde în față, în lateral, sau în spate, măturând ușor podeaua, însă în momentul întinderii complete, se ridică piciorul de pe podea în mișcări repetate.
Rond de jambe
Având un picior întins în față, la aproximativ 30 de grade, degetul mare al piciorului schițează pe podea un semicerc în jurul corpului, din față către spate, până în dreptul călcâiului piciorului de sprijin
Frappé
Exercițiile de tip „Frappé" pregătesc piciorul pentru salturi. Sprijinindu-se cu o mână de bară, dansatorul se îndoaie și ridică un picior până ce atinge glezna celuilalt picior de sprijin. De la genunchi în jos, piciorul ridicat zvâcnește puternic într-o întindere în lateral.

Petit battement
Acest exercițiu pregătește picioarele pentru pași mai complecși și mișcări elaborate. Călcâiul atinge inițial glezna celuilalt și se execută mișcări rapide ale gambei de extensie și întindere din genunchi. Exercițiul devine mai dificil atunci când dansatorul se ridică pe piciorul de sprijin.

Grand battement
După cum îi spune și denumirea, acest tip de exercițiu constă în întinderi înalte ale piciorului. Fără a mișca partea superioară a corpului, dansatorul aruncă cu putere piciorul în aer, în față, în lateral sau în spate, revenind în poziție „Tendu". Aceste mișcări necesită o coordonare impecabilă a mișcării piciorului și slăbește în timp articulațiile șoldurilor, crescând astfel flexibilitatea membrelor inferioare ale corpului.

Arabesque
La final exercițiilor de încălzire la bară, dansatorii își testează echilibrul ridicându-se pe vârful picioarelor fără ajutorul barei. Cea mai des întâlnită metodă de a testa și îmbunătăți echilibrul dansatorului este postura „Arabesque", în care se întinde un picior în spate sprijinindu-l de podea sau ridicându-l în aer până la 90 de grade sau chiar mai sus. Greutatea corpului este susținută doar de piciorul de sprijin.

Exerciții în centrul sălii

Întotdeauna exercițiile la bară preced exercițiile din centrul sălii, însă unele mișcări ale picioarelor executate la bară pot fi practicate și fără sprijin, fiind incluse astfel în rutina lucrului în centru. Exervițiile de bază introduse în lucrul la centrul sălii sunt sunt plié, tendu și fondu.
Mișcările executate în centru sunt mai complexe și includ piruete, exerciții adage și allegro.

Adage
Exercițiile „Adage" presupun mișcări fine, ușoare, „lirice", care îmbinate, dau fluiditate și continuitate pașilor și schemelor de dans. Balerinul își dezvoltă astfel grația și eleganța întregului trup.
Allegro
După cum îi spune numele, secvența „Allegro" presupune mișcări rapide și vioaie, de obicei realizate prin pași săltați și sărituri ample, în care picioarele și vârfurile sunt complet întinse. Se obține astfel o postură alungită, elegantă și rigidă a trupului, în timpul săriturii. Fiecare salt începe și se termină cu un plié, poziție care previne accidentările și asigură forța necesară saltului în înălțime.

Pirouette
Numele „Pirouette" acoperă multe tipuri de mișcări de rotire a trupului pe un picior de sprijin. În timpul unei rotații complete (360 de grade), dansatorul fixează cu privirea un singur punct fix în spațiu, această tehnică împiedicându-l să amețească.
Grand pirouette
Grand pirouette constă într-o serie de rotații consecutive la 360 de grade, numite fouettés. La fiecare rotație, dansatorul se ridică pe vârful piciorului de sprijin, iar cu celălalt își face avânt, zvâcnindu-l scurt din genunchi.

2 răspunsuri:
| Instinkt a răspuns:

Ahh eu stiam doar 69 de pozitii...sad cred ca mai am de invatatlaughing

| Ana_Ana_1978 a răspuns:

Adagio: partea introductiva, de obicei un pas-de-deux lent din patru parti;
Allegro: partea a treia a unui exercitiu traditional de balet care contine pasi repezi, sarituri si piruete;
Attitude: dansatorul ridica in spate, flexat, un picior;
Barre: bara dintr-o sala de balet;
Battement: exercitii speciale pentru cresterea mobilitatii si a fortei picioarelor, in exersarea carora dansatorul stand pe un picior isi misca piciorul liber in extensie, apoi il apropie din nou de piciorul stabil prin flexare;
Batterie: elementul decorativ, de impresie, care necesita virtuozitate a sariturilor, dansatorul sarind in aer ciocneste picioarele de mai multe ori;
Cabriole: saritura cu picioarele intinse, piciorul de dedesubt il loveste pe cel de deasupra iar acesta se ridica si mai sus din cauza loviturii;
Coupe jeté: saritura executata in timpul unei piruete, pornind de pe un picior se ajunge pe celalalt. Balerina danseaza in jurul intregii scene.
Entrechat: saritura incrucisata, balerina sare in sus cu picioarele intinse si incruciseaza de mai multe ori labele picioarelor in aer;
Jeté: o saritura in care dansatorul sare de pe un picior si ajunge pe celalalt;
Pas de deux: duet de dans;
Pique: pas in fata cu piciorul intins prin care balerina se ridica pe varfuri;
Pirouette: pirueta, cu invartire rapida pe un picior, pe semitalpa sau varf, in timpul careia varful piciorului liber este sprijinit de genunchiul piciorului stabil;
Plié: primul exercitiu executat la bara. Dansatorul executa o genuflexiune lenta, ridicand intre timp calcaiele pana ce ajunge la nivelul minim;
Pointe: joc de varfuri, dans pe varfurile picioarelor;
Port de bras: tinuta bratelor, conducerea bratelor in numeroase combinatii. Consta in legarea diferitelor pozitii ale bratelor.
Rond de jambe: miscare circulara a picioarelor pe sol si in aer;
Tour en l’air: saritura pe verticala, corpul intre timp executand o intoarcere in jurul axului;
Turn out: rasucirea picioarelor din sold.