| costicj a întrebat:

Salutare! Am o întrebare puțin mai complicată, care necesită atenția antrenorilor sau sportivilor cunoscători. Doresc să știu de ce anume am nevoie să pot deveni antrenor de MMA, fără să trec în ilegalitate odată cu deschiderea sălii. Specific că n-am figurat direct cu acest sport, ci separat prin Karate tradițional (mma roots din research-ul meu) și shito-ryu, Kung Fu, toate acestea pentru o perioadă destul de mare de timp. Am mai avut și anumite antrenamente în decursul anilor legate de Judo, BJJ, Kick box și Jeet kune do. De asemenea aș vrea să știu care sunt cerințele pentru a ajunge într-una din ligile de mma, pe plan personal.

6 răspunsuri:
| NeverGonnaLetYouDown a răspuns:

Mustata

| costicj explică (pentru NeverGonnaLetYouDown):

Nu văd relevanța răspunsului.

| cristissz a răspuns:

Pai, un antrenor, nu conteaza in ce sport, pentru a deveni 'coach' trebuie sa aiba o experienta de cativa ani buni, dupa parerea mea minim 10. Multe victorii, sa fi medaliat, premiat, cunoscut in zona respectiva. Lumea trebuie sa aiba incredere in tine. Nu stiu exact cum functioneaza MMA-ul, dar cel mai probabil ca si la artele martiale, ai nevoie de un examen de antrenor obtinut.

| costicj explică (pentru cristissz):

Exact, de examen sau ceva eram interesat. Eu am 12 ani în main-urile specificate, fiecare în parte, făcute în paralel. Am avut și premii, etc. Nu sunt cunoscut online, dar f2f mă recunosc foștii sportivi de pe vremea aceea. Deși astea sunt mai puțin relevante. Mă interesează strict de ce anume am nevoie să activez ca antrenor pe plan legal, să nu fiu căutat că încasez bani lunar pe antrenamente ilegal.

| AnastasiaK a răspuns (pentru cristissz):

Cu riscul de a-l supăra pe cel care a pus întrebarea că nu-i aduc răspunsul dorit, țin să spun că nu sunt DELOC de acord cu ce zici. Poți să ai mama experienței și a medaliilor, toate astea devin aproape NULE când ai trecut bariera spre antrenorat. Asta dacă vrei să fii un antrenor bun, că să fii încă unul în rândul clovnilor care distrug sportivi talentați pe bandă rulantă e ușor.

Sigur că există niște cursuri de 2 bani (la figurat, că la propriu sunt câteva sute de lei) pentru a-ți lua diploma de instructor/antrenor, dar e o diplomă numai bună de șters la fund. Ca să fii antrenor în adevăratul sens al cuvântului îți trebuie niște ani de studiu în care să treci prin discipline precum anatomie, kinesiologie, fiziologie, gimnastică de bază, biomecanică, comunicare în sport, etc care te formează în domeniul ăsta ca să știi să fii un antrenor bun. Altfel, n-o să fii decât un fost sportiv excepțional și un potențial antrenor execrabil, cum sunt prea mulți, din păcate.

| costicj explică (pentru AnastasiaK):

Am uitat să menționez că deseori conduceam antrenamentele în locul senpai-ilor încă de la 11 ani, iar de la 14, mă ocupam strict de clubul sportiv al tatălui meu, până la 18 când am fost nevoit să mă retrag de tot. Minimul de experiență ca și antrenor există cu certitudine. Pe mine mă interesează cum să trec în legalitate în situația în care nu doresc să mai antrenez pe gratis, ca să-mi recuperez măcar din pierderile pe drumuri și uneori plecat de la muncă. Btw, sunt de fix aceeași părere cu tine, deoarece cunosc astfel de persoane. Dar eu spre deosebire de ei, uram să fiu eu antrenor, voiam să excelez pe plan personal. În ultimii ani de activitate am constatat cât de frumos este să îi ajuți pe alții să se dezvolte. Crede-mă că deși oricât de experimentat cred eu că sunt și-mi spun și alți cunoscuți (cunoscători de cauză), pe atât de mult fac research de câteva luni bune pentru a mă dezvolta în continuare pe planul ăsta. Btw, respectul meu pentru că știi care este diferența și pentru sinceritatea din răspunsul tău!