| FreddieM a întrebat:

Am greșit categoria și a trebuit să pun iar intrebarea.
Credința sincera în dogmele religioase/Dumnezeu, poate influența/compromite luarea unei decizii neutre și imparțiale?
Cheers

7 răspunsuri:
| gabicoo a răspuns:

Nu confunda credința în Dumnezeu cu dogmele religioase.
Îți garantez că nici 10% dintre "dogmatici" nu cred cu adevărat în Dumnezeu. Majoritatea se folosesc de numele lui Dumnezeu fie pentru a "trăi bine" - în cazul pocăiților, fie pentru a se îmbogăți - în cazul preoților.
Lucrez într-o școală cu mulți elevi penticostali spălați pe creier, dar și cu un popă ortodox pe care eu l-aș trimite la ocnă. (Opinie strict personală)

| Frank51 a răspuns:

Logic freddie. Nu vezi câți oameni vor să-ți dea în cap doar pentru că ei "știu" mai bine? Câți oameni la putere iau decizii bazate pe convingeri personale, rigide? Mentalitățile nu se schimbă așa ușor, mai ales dacă mediul în care te-ai format în cursul unor decenii, nu s-a schimbat absolut deloc.

| StoicAnalysis a răspuns:

Da, poate.

Sa zicem ca esti o firma si organizezi un microrevelion. Esti pus in postura sa alegi dintre un meniu normal si unul de post pentru invitati. Si ei decizia sa alegi meniul de post, avand in vedere ca esti un crestin veritabil. Astfel decizia ta care trebuia sa fie una neutra si impartiala, devine o decizie personala.

| EestiSodalane a răspuns:

Nu există decizie neutra si impartiala. Cheers.

| FreddieM explică (pentru EestiSodalane):

De ce crezi asta?
Cheers

| angel6lust a răspuns:

Da.

| GamingSoloInRetea a răspuns:

Eu nu înțeleg cum de crezi în religie? Din nou credeam ca ești educat și ca se pot discuta cu tine lucruri serioase! Îmi răspunzi?

| FreddieM explică (pentru GamingSoloInRetea):

Eu pot discuta serios și în mod educat despre orice subiect, inclusiv religie. Îmi pare rău dacă nu faci față la asemenea tematici.
Cheers

| GamingSoloInRetea a răspuns (pentru FreddieM):

Îmi spune dacă ești ateu?

| FreddieM explică (pentru GamingSoloInRetea):

Contează?
Cheers

| StoicAnalysis a răspuns (pentru GamingSoloInRetea):

Daca un om crede intr-o religie, nu inseamna ca este needucat, sau ca nu poate vorbi lucruri serioase. Avand in vedere ca in momentul actual, stiinta nu poate inca sustine 100% faptul ca o divinitate nu exista dar nici ca exista, denota ca subiectul este unul in continuare, relativ si discutabil. Fiecare om este liber sa isi aleaga valorile si credinta, atata timp cat respecta integritatea celorlalte persoane de langa el.

| FreddieM explică (pentru StoicAnalysis):

Bun răspuns, dar necesită o mica corecție. Știința, precum bine știi, face studii și analize pe baza evidențelor demonstrabile, niciodată știința nu și-a asumat rolul de a demonstra idei filozofice sau credințe populare/spirituale. In plus, cum poți demonstra inexistența unui lucru care prin definiție e ..inexistent.
Cheers

| StoicAnalysis a răspuns (pentru FreddieM):

Neaahh, limitezi insusi cuvantul "inexistent", care daca stam sa o gandim logic, inexistenta este una relativa.
Din punct de vedere material, fizic, tangibil, vizual, auditiv sau cum vrei tu sa-i mai spui, este corect. Dumnezeu nu exista, daca limitezi cuvantul la ceea ce noi oamenii simtim cu cele 5-7 simturi pe care le avem. Insa avand in vedere ca existaenta cuprinde si conceptul de idei, credinte, si valori, atunci putem afirma ca existenta lui Dumnezeu este certa, doar la stadiul de concept.
Insa exista si conceptul de cauza-efect, conceptul de "karma", care pot fi slcatuite sau insumate sub o divinitate pe care nu o putem demonstra inca ca fiind 100% prezenta ca realitate, dar care este 100% prezenta sub forma de concept. big grin

| StoicAnalysis a răspuns (pentru StoicAnalysis):

Exista si oameni de stiinta care studiaza fizica cuantica, antimateria, galaxia, etc. Ele nu pot fi percepute de noi oamenii. Insa pot fi percepute de dispozitivele actuale pe care le-am dat nastere din teoriile discutate de pe vremea oamenilor de stinta de mai de mult.

Poate in viitor se va descoperi si existenta sau inexistenta unei divinitati. Dar deocamdata nu poate fi demonstrata cu certitudine in zilele noastre.

| GamingSoloInRetea a răspuns (pentru StoicAnalysis):

Ba exact asta înseamnă! Nu vezi ca votantii AUR sunt cei mai needucați oameni! Din cauza lor era sa fim conduși de niște rusofili putinisti anti-stiinta! Stau și pupa moaște și ling icoane in 2025! Ei nu merita niciun fel de respect deoarece sunt împotriva progresului și în ultimul hal de îndoctrinați religios și șovini

Mentionez inainte de toate ca atunci cand m-am referit prin "cred intr-o religie" nu m-am referit literalmente la religia in sine. Ci strict la ideea de divinitate/Dumnezeu.

Si eu cred in Dumnezeu, dar asta nu inseamna ca sunt needucat. Nu stiu daca ai avut ocazia sa vezi, dar eu unul, de fiecare data cand am raspuns utilizatorilor, nu am folosit cuvinte care lezeaza sau injurii fara rost. Nu am promovat incultura si mereu am crezut si cred in stiinta care ne inconjoara.

E o diferenta intre a crede intr-o divinitate si a crede intr-o religie. A fi religios nu e tot una cu a fi credincios. E o diferenta de la cer la pamant.
Exista si au existat foarte multi savanti si oameni de stiinta care cred si au crezut intr-o divinitate la nivel conceptual. Asta nu inseamna totusi ca sunt si au fost inculti si needucati.

Cei din partidele pe care ii vizezi, crezi ca ei cred cu adevarat in Dumnezeu? Ei pupa icoane si se roaga, doar asa de ochii lumii. Ei de fapt sunt la fel de corupti si lipsiti de scrupule ca ceilalti parlamentari. Doar ca ei au ales sa exploateze ideea de crestinism, pentru ca ei stiu ca majoritatea romanilor sunt crestini. E o strategie de campanie. Nu e ceva in care ei chiar cred. Calin Georgescu crezi ca este el mare religios? El in special a facut campania cu Dumnezeu si alte cuvinte religioase pentru a fi ales de popor. Drept urmare, uita-te si tu cati georgisti avem in jur.
Oamenii pe care ii vizezi tu, nu cred in Dumnezeu cu adevarat. Si nici majoritatea crestinilor nu cred in Dumnezeu cu adevarat. Majoritatea doar danseaza dupa cum canta popa. Foarte putini cred in Dumnezeu in ziua de azi.

| FreddieM explică (pentru StoicAnalysis):

Sunt de acord cu tine, e mai importanta credința în Dumnezeu decât toate ritualurile religioase, care de fapt, nu au nici o importanță, sunt uzanțe create/inventate artificial, fiecare grup religios o are pe a lui, nu sunt universal valabile. Mai cred că conexiunea mentala cu divinitatea trebuie sa fie personala și absolut intima, nu trebuie făcută publică, nimeni nu va ști realmente conexiunea profundă dintre credincios și spiritul divin, oricare ar fi el. Pentru mine, asta e adevărată credința, cea personală, fara exibitionisme și frunzareli inutile.
Îți poți confida durerea sau cele mai intime secrete, cu adoratul tau Dumnezeu, mult mai bine în spațiul tau privat, nu-i nevoie sa fii văzut în public sau să asculți niste predici care sunt complet pe langa speranțele și așteptările tale.
Cheers

| GamingSoloInRetea a răspuns (pentru StoicAnalysis):

Nu exista nimic! Cei care cred în aberațiile alea numite religii sunt niște înapoiați de prima clasa! Dacă n-ar fi fost ei am fi oprit războaiele de mult și ne-am fi dezvoltat, am fi ajuns și pe alte planete dar nu : încă mai exista o gloata de needucați care cred în zeități,, e păcat maica sa faci avort,, nu te vaccina, ca vaccinul e semnul fiarei ",, e păcat maica sa ții cu UE și NATO ca asa mi-a spus preotul, trebuie sa ieșim din ele, ca doar România contează ca e ortodoxa ",, e păcat maica ca se pupa bărbat cu bărbat, femeie cu femeie ",, e păcat maica sa își schimbe omul sexul ",, e păcat maica eutanasierea, ajungi în iad ",, e păcat maica sa susții ONU, FMI, UNESCO, OMS ca sunt ale diavolului iar globalismul e al diavolului ",, e păcat maica sa plătești cu cardul, e al diavolului " și câte și mai câte am auzit din gura ăstora, toți votanti SOS, POT și AUR! Asta pe lângă ura pe care o aveau față de evrei, rromi, persoane de culoare! Ăștia nu merita drepturi! Ăștia sunt votantii AUR, POT și SOS, pupatori de moaște care cred în aberația aia de religie și viața după moarte

| GamingSoloInRetea a răspuns (pentru FreddieM):

Mai crezi și în aberația cu viața după moarte?

Iti inteleg frustrarea referitor la oamenii de genul. Dar nu are rost sa bagi toti oamenii care cred intr-o divinitate in aceeasi oala cu cre(s)tinii care pupa moaste si merg la biserica e ochii lumii.
De exemplu renumiti oameni de stiinta care au contribuit la dezvoltarea accelerata a planetei au crezut intr-o divinitate.
https://www.famousscientists.org/25-famous-scientists-who-believed-in-god/
Dar asta nu inseamna ca ei au fost cretini sau needucati. Ironic vorbind, cea mai mare greseala comisa de oamenii needucati, este cea de a generaliza atunci cand arunca cu vina pe cineva sau pe ceva.
In momentul cand esti un om educat si inteligent, te gandesti ca lumea pe care o vezi, nu se imparte doar in alb si negru. Lumea are si nuante de gri. Exista oameni de stiinta care cred si astazi intr-o divinitate. Ai auzit de termenul agnostic teist? Majoritatea oamenilor de stiinta sunt agnostici teisti chiar daca nu isi dau ei seama de asta.
A fi agnostic teist inseamna a crede intr-o divinitate, dar nu in divinitatile pe care le servesc religiile pe tava. Agnosticul teist, crede intr-un Dumnezeu, dar este constient ca nu poate demonstra existenta acestuia, dar nici nu poate demonstra inexistenta acestuia. Asa ca el alege sa creada.

Oamenii pe care ii acuzi, intr-adevar, sunt cretini si nu merita dreptul la vot. Dar trebuie sa fi mult mai cretin decat ei, incat sa te pui la mintea lor si sa te enervezi pe ei. Lasa-i in legea lor sa se dea ei cu capul de pereti, si tu mergi pe calea stiintei si moralitatii, daca chiar vrei sa fi evoluat ca om. Nu merita sa-ti stresezi mintea cu asemenea nulitati.

| EUgeniusBe a răspuns:

Desigur că se poate! Să luăm,de exemplu,un catolic,un ortodox și încă "câțiva din alte confesiuni religioase" și le adresăm o întrebare,iar la final vom vedea tot atâtea răspunsuri diferite! Repet, diferite! Deși se știe în mod clar că orice întrebare (indiferent te tipul ei) are un singur răspuns! Aaa, să nu mai spun că prin acea întrebare putem isca și un adevărat conflict, în multe cazuri chiar un război! Asta ne spune și istoria, de fapt.