| FreddieM a întrebat:

Am greșit categoria și a trebuit să pun iar intrebarea.
Credința sincera în dogmele religioase/Dumnezeu, poate influența/compromite luarea unei decizii neutre și imparțiale?
Cheers

15 răspunsuri:
| Frank51 a răspuns:

Logic freddie. Nu vezi câți oameni vor să-ți dea în cap doar pentru că ei "știu" mai bine? Câți oameni la putere iau decizii bazate pe convingeri personale, rigide? Mentalitățile nu se schimbă așa ușor, mai ales dacă mediul în care te-ai format în cursul unor decenii, nu s-a schimbat absolut deloc.

| gabicoo a răspuns:

Nu confunda credința în Dumnezeu cu dogmele religioase.
Îți garantez că nici 10% dintre "dogmatici" nu cred cu adevărat în Dumnezeu. Majoritatea se folosesc de numele lui Dumnezeu fie pentru a "trăi bine" - în cazul pocăiților, fie pentru a se îmbogăți - în cazul preoților.
Lucrez într-o școală cu mulți elevi penticostali spălați pe creier, dar și cu un popă ortodox pe care eu l-aș trimite la ocnă. (Opinie strict personală)

| GamingSoloInRetea a răspuns:

Eu nu înțeleg cum de crezi în religie? Din nou credeam ca ești educat și ca se pot discuta cu tine lucruri serioase! Îmi răspunzi?

| FreddieM explică (pentru GamingSoloInRetea):

Eu pot discuta serios și în mod educat despre orice subiect, inclusiv religie. Îmi pare rău dacă nu faci față la asemenea tematici.
Cheers

| GamingSoloInRetea a răspuns (pentru FreddieM):

Îmi spune dacă ești ateu?

| EestiSodalane a răspuns:

Nu există decizie neutra si impartiala. Cheers.

| angel6lust a răspuns:

Da.

| FreddieM explică (pentru EestiSodalane):

De ce crezi asta?
Cheers

| FreddieM explică (pentru GamingSoloInRetea):

Contează?
Cheers

| StoicAnalysis a răspuns:

Da, poate.

Sa zicem ca esti o firma si organizezi un microrevelion. Esti pus in postura sa alegi dintre un meniu normal si unul de post pentru invitati. Si ei decizia sa alegi meniul de post, avand in vedere ca esti un crestin veritabil. Astfel decizia ta care trebuia sa fie una neutra si impartiala, devine o decizie personala.

| StoicAnalysis a răspuns (pentru GamingSoloInRetea):

Daca un om crede intr-o religie, nu inseamna ca este needucat, sau ca nu poate vorbi lucruri serioase. Avand in vedere ca in momentul actual, stiinta nu poate inca sustine 100% faptul ca o divinitate nu exista dar nici ca exista, denota ca subiectul este unul in continuare, relativ si discutabil. Fiecare om este liber sa isi aleaga valorile si credinta, atata timp cat respecta integritatea celorlalte persoane de langa el.

| FreddieM explică (pentru StoicAnalysis):

Bun răspuns, dar necesită o mica corecție. Știința, precum bine știi, face studii și analize pe baza evidențelor demonstrabile, niciodată știința nu și-a asumat rolul de a demonstra idei filozofice sau credințe populare/spirituale. In plus, cum poți demonstra inexistența unui lucru care prin definiție e ..inexistent.
Cheers

| StoicAnalysis a răspuns (pentru FreddieM):

Neaahh, limitezi insusi cuvantul "inexistent", care daca stam sa o gandim logic, inexistenta este una relativa.
Din punct de vedere material, fizic, tangibil, vizual, auditiv sau cum vrei tu sa-i mai spui, este corect. Dumnezeu nu exista, daca limitezi cuvantul la ceea ce noi oamenii simtim cu cele 5-7 simturi pe care le avem. Insa avand in vedere ca existaenta cuprinde si conceptul de idei, credinte, si valori, atunci putem afirma ca existenta lui Dumnezeu este certa, doar la stadiul de concept.
Insa exista si conceptul de cauza-efect, conceptul de "karma", care pot fi slcatuite sau insumate sub o divinitate pe care nu o putem demonstra inca ca fiind 100% prezenta ca realitate, dar care este 100% prezenta sub forma de concept. big grin

| StoicAnalysis a răspuns (pentru StoicAnalysis):

Exista si oameni de stiinta care studiaza fizica cuantica, antimateria, galaxia, etc. Ele nu pot fi percepute de noi oamenii. Insa pot fi percepute de dispozitivele actuale pe care le-am dat nastere din teoriile discutate de pe vremea oamenilor de stinta de mai de mult.

Poate in viitor se va descoperi si existenta sau inexistenta unei divinitati. Dar deocamdata nu poate fi demonstrata cu certitudine in zilele noastre.

| GamingSoloInRetea a răspuns (pentru StoicAnalysis):

Ba exact asta înseamnă! Nu vezi ca votantii AUR sunt cei mai needucați oameni! Din cauza lor era sa fim conduși de niște rusofili putinisti anti-stiinta! Stau și pupa moaște și ling icoane in 2025! Ei nu merita niciun fel de respect deoarece sunt împotriva progresului și în ultimul hal de îndoctrinați religios și șovini