Daca dai gaura cu rezervorul plin si sub presiune, te vei uda sigur, plus ca la o presiune mare, va face si "bum!", chiar daca e doar apa, si mai ales pentru ca apa e mai putin compresibila ca alte lichide, si mult mai putin decat gazele.
Daca ai dat gaura deja, cu cit e mai subtire tubul, cu atit mai sus va urca apa, e vorba de volumul dislocat pe care presiunea il aplica apei, pentru ca nu poti aplica presiune decat scazind volumul in rezervor, sau ridicind temperatura si creind abur, dar aia e deja altceva, nu e vorba de asta in cazul nostru.
Nu va urca deloc pentru ca in momentul cand vei da gaura presiunea va scade brusc. Eventual va iesi si niste apă din interior.
Presupunănd cătubul e fixat etanş (ca să nu piardă presiunea), lichidul va urca la aceeaşi înălțime indiferent de diametrul tubului.
Când diametrul interior al tubului este mai mic, in cazul acesta va urca mai mult apa.
E drept ca incerc pe cat se poate sa ma raportez la nivelul de cultura al majoritatii din care presimt ca si tu faci parte. Deci nu ai ce imi reprosa.
Iar impartirea fizicii pe anii de liceu e pur si simplu retardata. Asta fiind un indiciu ca daca as discuta subiecte mai complexe de atat intelectul nu ti-ar permite oricum sa le intelegi. Deci?
Fizica aia de "clasa a 5-a" ascunde secretul functionarii aproape intregului Univers, macroscopic vorbind: De la traiectoria unei mingi pana la miscare planetelor. De exemplu la astronomie (mecanica cereasta) se explica cu mare precizie comportamentul obiectelor astronomice apeland in mare parte numai la cunostintele de fizica pe care le-ai invatat in clasa a 5-a sau a 6-a.
Iar problema din intrebarea mea este vitala pentru un inginer in instalatii sanitare. Evident, doar nu o sa incep acum sa te invat inginerie sau astronomie. Ar fi zadarnice sfortaile. Dar iti pot daca cate un "demo" ce se leaga.
Ok, dar tu nu ai fost in stare sa ii dai nici macar un raspuns de clasa a 6-a...
Nu conteaza nivelul la care e pusa o intrebare, din orice domeniu ar fi ea, pentru cei pasionati, va fi o delectare sa raspunda, mai mult, in conditiile in care nivelul de cultura la noi e scazut, si pe cand eram eu in liceu, au fost destui in clasa mea care nu stiau nici macar tabla inmultirii bine!, incit un profesor i-a pus sa o invete, cred ca aspectul asta conteaza mai putin.
In ideea in care tubul e montat instantaneu dupa ce gaura a fost data, fara a mai permite alte scurgeri.
"Nu ai stiut niciodata fizica, doar ai impresia."
Delirezi. Stii tu ce cunostinte am eu? Esti mentalist cumva?
"Dovada si imbecilitatile pe care le sustii."
Care imbecilitati?
"In primul rand Fizica la scoala se face din clasa a 6-a."
O, da. Asta clar dovedeste ca nu stiu fizica. Vai de mine, ce "imbecilitate" am putut spune. Cum am putut uita programa scolara? Si eu care aveam veleitati de fizician, dar in realitate nu mai stiu in ce an se face fizica.
Sincer, esti cumva dobitoc sau te prefaci?
"Apoi secretele universului inca asteapta sa fie descoperite."
Asa, si?
Eu am spus ca mecanica clasica (pe care o faci in scoala) explica functionarea a cam tot ce putem observa. Asta la scara macro. Concluzia fiind ca este irelevant anul la care se preda pentru importanta cunostintelor respective. Concluzia concluziei fiind ca bati campii când sugerezi ca fizica de a 6-a ar fi neimportanta.
Te contrazici cu fantomele?
"Ai probleme si cu limba romana?"
Ooo, vai. Am scris "cereasta" in loc de "cereasca". Mama, ce imbecilitate am putut spune. Clar, e imposibil sa stiu fizica din moment ce am o precizie in a tasta atat de slaba.
Pana acum credeam ca esti dobitoc, acum m-ai convins.
"Un inginer in instalatii sanitare se pisa pe fizica ta de clasa a 8-a.
Are alte probleme de rezolvat, pe care tu nici nu le visezi."
Delirezi. Am terminat facultatea de ingineria in instalatii iar asta e una din principalele mele preocupari.
Pe langa faptul ca esti dobitoc mai esti si putin sarit de pe fix din moment ce faci pe mentalistul aici si sustii ca imi poti citi gândurile.
"Un inginer in instalatii sanitare se pisa pe fizica ta de clasa a 8-a."
Da, asa e. La ce le mai trebuie lor fizica de liceu. Apropo de imbecilitati.
Fizica de liceu reprezinta baza a tot ce se numeste inginerie, fara aia mai bine stai acasa.
"Are alte probleme de rezolvat"
Corect ar fi "are SI alte". Am sa presupun ca ti-a scapat.
Tantalaule, am spus ca problema de mai sus e vitala pentru un inginer in instalatii. Nu am spus ca ar fi singura.
"Nu ai ce sa ma inveti, linisteste-te."
De fapt chiar am. Un exemplu ar fi întrebarea asta la care ai sustinut cu aplombul inculturii raspunsul gresit.
"Am observat ca ai o obsesie pentru prosti. Subconstientul tau stie ca esti unul dntre ei."
Cum ai ajuns la concluzia asta?
Acelasi volum de apa, aceiasi presiune, daca e si aceiasi temperatura aia e.
Presiunea apei e in functie de presiunea exercitata asupra ei. Exista o formula legata de presiune si volum. Introdu asta in calculele tale.E ceva cu legea lui pasqal.
Daca e vorba de o pompa, asta inseamna presiune constanta. Deci daca tuburile nu sunt astupate la capatul celalalt, apa va iesi prin ele. La cele mai groase debitul va fi mai mare, la cele mai mici, presuiunea va fi mai mare, apa care tisneste va ajunge mai sus. Daca tuburile nu sunt gaurite, aerul din ele se comprima pana ce egalizeaza presiunea apei. Multumit de raspuns ?
"Deci daca tuburile nu sunt astupate la capatul celalalt, apa va iesi prin ele."
Pai conducta nu e astupata la nici un capat. Ea doar transporta apa dintr-o parte in alta prin intermediul unei pompe.
Tu dai o gaura la parte superioara si introduci un tub de inaltime suficienta incat apa sa nu iasa pe la partea superioara.
Ideea e ca, presiunea fiind constanta dupa cum ai remarcat si tu, apa va urca in ambele tuburi la aceeasi inaltime.
In cazul rezervorului meu presiuna nu e constanta si de asta apa urca mai mult in tubul de diametru mai mic.
Userul mitosis face confuzie intre cele doua cazuri.
Pff, daca am trai intr-o societate bazata pe pragmatism acum ai fi luat de maini si de picioare, dus la cel mai apropiat spital, taiat in bucati, creierul ar fi probabil incinerat, iar restul organelor donate catre cei ce au in adevar nevoie de ele.
Poate ca etica noastra ar trebui putin regandita.
Iata deci ca prezenta ta aici nu e complet redundanta, ea scoate la iveala niste adevaruri dureroase pe care nimeni nu are curajul sa le spuna.
Si parca aud pe cineva spunand ca : "Nu e vina ta. Ca nu tu ai decis sa te nasti asa cum esti."
Corect, insa asta nu inseamna ca ar trebui sa te lasam asa, sa te risipesti. Exista oameni care asteapta pe masa de operatie o inima, un rinichi sau un ficat.
Oameni care ar putea crea ceva, iar noi le refuzam sansa la viata sub pretextul "drepturilor omului". Ce drepturi poate avea o molusca indraznesc a intreba.
Cand inima pe care o ai, in corpul potrivit, ar putea insemna leacul impotriva cancerului.
Asa inseamna doar trei basini cu stropi.
Just think about it. (Nu tu, evident)
Apa va urca mai mult in tubul subtire, dar asta doar pentru o scurta perioada, apoi se va duce la locul ei, adica in rezervorul tau.Ca urmare nu stiu tind sa cred ca intrebarea ta este pusa gresit, sau formulata inclomplet, sunt destule necunoscute.Eu as spune ca apa nu ar urca deloc, sau ar putea urca, asta de; pinzand de ce presiune este in acel rezervor.Deci nu ai spus ce presiune ai. Daca de exemplu ai o presiune normala, adica 3-4 atmosfere chiar ca nu va avea ce sa urce uite tevile tale is sudate cu robinet.eu dau drumul la robinete si ma uit altundeva pentru o vreme, apoi intorc capu ma uit si toata apa este in rezervor, nimci in teava.Deci cum stam? Ai vrut tu sa arati ceva dar tea-i cam incurcat in toate
In primul rand apa ce o folosim noi nu se poate compresa,sau nu stiu exact teremnul,dar vorbind asa babeste,nu putem baga in acel rezervor mai multa apa decat in cazul apei fara presiune,Cu alte cuvinte in rezervorul tau aveam o cantitate de apa exact cat capacitatea rezervorului,plus acea presiune,forta,care va fi eleiberata daca ii dai drumu.
Apa nu va avea cum urca atata timp cat este doar cat incape in rezervor. Daca stiu si eu facem o presiune de ordinu a zecilor de mii de atmosfere atunci am putea avea in acel rezervor mai multa apa decat un rezervor, iar prin eliberarea ei, surplusul normal ca va urca, dar tot in teava mica va urca normal mai mult.
Tu nu ai spus cata apa ai in rezervor, multe necunoscute.Apa aia care urca de fapt va cobora la loc dupa egalizarea presiunii, ca urmare nu vom avea nimic in tevile tale corect?
Asa si daca apa este f putin compresibila,dar nu vorbim noi de astfel de chestii,deci in cazul uzual,tu in acel rezervor vei avea exact apa cat capacitatea rezervorului.
Atunci care apa va urca in tevi? In tevi nu va urca nici o apa,aparent ea va urca dar la egalizare va cobora la loc,asta pentru ca fost dislocata de o forta,in rezervor va ramane mai putina apa,iar cand acea forta va inceta,atunci apa va cobora la loc, ca urmare in tevi indiferent ce diametru nu vom avea nimic
Tind sa dau dreptate unuia pe aici care s-a luat de cel care a pus intreabarea.Dao la jalea esti inginer si de care spune si vine cu o inrebarea cu un milioan de necunoscute deci intrebarea formula din start gresit, sau cu f multe necunocute.
Daca voia sa bage o intrebare putea baga cu altceva. Uite ii sugerez eu una.
Cine aude primul vocea unui cantaret de la un concert?
Cel care sta acasa la stiu si eu sute de km de spectacol.ori cel care se afla in sala?
Asa ca sa raspunzi lui teoretic trebuie sa te apuci sa scrii un roman, sa iei in calcul toate posibilitatile, sau probabilitatile.
In sf apa nu va urca in nici una din tevi zic asta pentru ca el vine cu datu gaurii, nici macar nu a zis ca tevile sunt sudate si au robinet si el doara deschide robinentu.Pai vorba ta daca da gaura si in rezervor sunt 10 mii de atmosfera la facut terci
Daca arata-i cat este presiunea, daca arata-i cand anume sau cat timp sa stea sau sa urce apa in tevile alea da, atunci se putea da un raspuns.