| Inferno a întrebat:

Am un rezervor etans plin cu apa si aflat sub presiune.
Daca pe la partea superioara dau o gaura si introduc un tub (gol pe interior) atunci apa din rezervor va urca in tubul respectiv (datorita presiunii) pana la o anumita inaltime. Destul de evident.

Întrebarea mea este când va urca apa la o inaltime mai mare? Când introduc un tub de diametru interior mai mare, sau când diametrul interior al tubului este mai mic?

Răspuns Câştigător
| cristi202 a răspuns:

Daca dai gaura cu rezervorul plin si sub presiune, te vei uda sigur, plus ca la o presiune mare, va face si "bum!", chiar daca e doar apa, si mai ales pentru ca apa e mai putin compresibila ca alte lichide, si mult mai putin decat gazele.
Daca ai dat gaura deja, cu cit e mai subtire tubul, cu atit mai sus va urca apa, e vorba de volumul dislocat pe care presiunea il aplica apei, pentru ca nu poti aplica presiune decat scazind volumul in rezervor, sau ridicind temperatura si creind abur, dar aia e deja altceva, nu e vorba de asta in cazul nostru.

61 răspunsuri:
| relian a răspuns (pentru cristi202):

Nu recunosc ca nu am celaughing tu daca indoi rezervoru ala nu aplici presiune, micsorezi volumul si da micosrand volumu aplici si o presiune, dar eu nu am vazut pe nimeni facand asa cevalaughing adica sa strici un rezefvor pentru ce anume? Apoi intrebarea nu suna car indoi cineva rezervorul ala laughing
Care piston man despre ce anume vorbesti? Tu iar confunzi ratele cu gastele laughing una este sa pui presiune folosind o pompa, alta este sa modifici capacitatea rezervorului.Deci la tine e tot una?laughing esti tare recunosc.
Daca tu aplici o presiune cu o pompa sau indoi un rezervor nu-i tot aia. Iara incurci borcanele vorba ta si stii de ce? Iti zic eu, pentru ca tu crezi ca acea presiune este continua, ceea ce nu-i cazul, intrebarea a spus ca nu se aplica rezervorului o presijen constanta.Sau chiar daca nu a spus-o,desi a spus-o ceva mai tarziu, atunci aplicand o presiune constanataapa urca la fel indiferent ce tevi ai tu acolo.
Deci presiune din rezervorul din intrebarea a fost pus sub presoiune, dupa care a fost deconetata pricepi? Aia e tot, apoi sau pus tevile si s-a dat drumu la presiune, forta care a fost aplicata a iesit prin tevi ducand odata cu ea si o cantitate de apa, care apoi va reveni in rezervor pentru ca de acolo a fost disclocata.Deci nu vad de ce a r mai sta apa in tevile alea,tu vezi? Pot sa stea doar daca sunt pline,daca pompa sau cine a pus presiune continua sa puna presiune pe rezervor.

Dar in cazul asta apa va iesi afara tot timpul cat timp se pune presiune pe rezervor,daca are capetele libere la tevi,sau poate urca sau nu in tevi,deci poate urca daca tevile sunt etanse daca nu au aer in ele,sau nu poate urca daca este aer.

Iara incurci avioanele cu submarinele frate? Sa nu mai spui niciodata ca lichidu rosu din termometre este apa laughing niciodata sa nu mai spui asa ceva,sau ca ar fi acolo si apa,ca te rade si curcile sincer. Uite asa ca idee,intreaba pe nevasta ta ce lichid este ala in termomentrele alea cu rosu,te asigur ca pana si nevasta ta stie cei acolo,numa tu nu stii laughing
Daca acolo e apa gata ma duc si ma fac popa,pe bune,deja mai convins laughing
Acum vad ai bagat termomentre in rezervoare,,ai bagat temperaturi neam dat dracu laughing da la temperatura mare apa isi mareste volmul,dar scazand densitatea,dupa racire revine la loc laughing deci tot nu va sta in tevile tale indiferent ce incerci sa spui,doar daca tii rezervoru ala sub temperatura mereu laughing

Eu zic sa ne oprim aici ca cine stie la ce mai ajungem, de la rezervor cu apa normala ajungem al apa fiarta, la apa in termometre laughing

Acel lichid din termomentru este alcool asta odata, iar ca se ridica si coboara nu arata ca ar fi compresibil deloc laughing cand spui ca un fluid este compresibil, atunci el trebuie sa fie asa doara la o temperatura, nu sai schimbi tu temperatura.Deci lichidu ala rosu nu are apa in el, Iara daca sau cand urca ii scade densitatea, pe aia se bazeaza cand tiarata el tie temperatura.

Pai o sa vin, sa vaz cand.Dar nu am ce sa desenez, intreaba si tu pe nevasta ta ca tot ai zis ca e invatatoare, macar ea se poate informa pe la scoala la un profesor ceva de fizica siti va spune cum sta treaba exact.Am intrebat pe cineva care mai stie asa cat de catceva, i-am spus frate ai 2 rezervoare cu apa, unul sub presiune stiu si eu 10 atmosfere, altul fara presiune.Care rezervor are mai multa apa? Raspunsul lui a fost stii care? EGAL laughing dar omu nici na stat sa zica stai sa ma gandesc stai ca nu am timp laughing Atunci daca in rezervor ai presiune volumul este cel al rezervorului,cum sa vii sa spui ca apa va sta in teava daca ii sudezi o teava laughing pai care apa sa stea? Daca este apa in rezervor exact cat incapate in rezervor, teava va ramane goala.

Eu nu am spus ca nu va urca, am sus va urca initial, adica la inceput va urca, pana cand se disipa forta care a determinat presiunea, apoi apa coaboara in rezervor.Aia am spus. Daca ma intrebi apa se ridica pentru cateva secunde in teava? Atunci raspunsu este DA.Dar nici vorba de nivel, cand spui nivel aia arata ca intr-un vas, intr-o teava ai apa care sta la un anume nivel.

Daca este vorba doara urca sau nu pentru secunda pentru orice timp, raspunsu este DA urca in teava mai subtire, aia o stie si unu de clasa 1 a laughing