| ayo8207 a întrebat:

As vrea ca la aceasta intrebare sa raspunda doar cei care stiu despre ce vorbes:

Care este explicatia cuantica(ce se intampla cu electronii) intr-o antena de exemplu, in momentul in care sunt filtrati de un circuit RLC(rezonant)? Inteleg principiul pe care se misca electronii cand sunt lasati sa oscileze liber intr-un astfel de sistem, dar cum poate filtra acest circuit frecventele radio? Mai exact, din multitudinea de frecvente electromagnetice, de ce doar unele sunt lasate sa faca lucru mecanic suficient? Ce mai exact "impinge" acei electroni din conductor in asa fel incat pierderea de energie e foarte mare?

O posibila explicatie dedusa de mine este ca in momentul in care electronii se retrag de la bobina la capacitor impinsi de TEM provocata de bobina, daca se actioneaza asupra conductorului cu un camp magnetic de polaritate opusa(lucrul asta se intampla sigur cand cele circuitul si unda nu sunt pe aceeasi frecventa), electronii sunt fortati practic sa-si piarda din energie, ca si cand ai da un sut in minge, dar din fata bate un vant cu 200km/h, astfel usor, usor se ajunfe la o uniformizare. In schimb, daca frecventele sunt egale(deci in mod sigur schimbul de polaritate se face in acelasi timp) si polaritatea corespunzatoare(polaritatea e directia in care actioneaza campurile), este ca si cand vantul ar bate din spatele acelei mingi, deci i-ar da energie, ba chiar i-ar creste-o. Analog campul electric asupra condensatorului. Unda electromagnetica practic intretine oscilatia.
E buna explicatia?

P.S: TEM= tensiune electromotoare provocata din inductia pe bobina.

2 răspunsuri:
| Inferno a răspuns:

Frecventa este invers proportionala cu lungimea de unda, deci putem sa ne raportam direct la lungimea de unda.
O antenta este din punct de vedere teoretic o bobina si un condensator puse intr-un singur plan. In cazul curentului alternativ, bobina genereaza un camp magnetic iar condensatorul unul electric. Ansamblul se propaga formand ceea ce noi numim o radiatie electromagnetica.
In functie de distanta dintre capetele condensatorului depinde si distanta pe care campul electric se formeaza, deci marimea si implicit si lungimea de unda.
Antena capteaza radiatia electromagnetica care are o lungime de unda compatibila cu distanta dintre capetele condensatorului, aici conteaza structura antenei.
Deci "filtrarea" radiatiei are loc in acest fel.
Nu e un fenomen ce tine efectiv de fizica, partea teoretica, ci este un fenomen ce tine de structura dispozitivului.

| ayo8207 explică:

Dar conform teoriei mele, ar trebui sa fie o mare varza in acel conductor, in sensul ca toti electronii trebuie sa se comporte la fel. SI totusi, se pare efectele diverselor frecvente sunt independente. Mai exact, ganditi-va ca acea minge are un vant in fata, unul in lateral si unul in spate. Normal, mingea vede efectul total. Insa, intr-un conductor nu se intampla asa. Se pare ca o parte din electroni sunt supusi unei frecvente, o alta parte altei frecvente si asa mai departe. De ce?