| Claudiu_Mateas_1985 a întrebat:

Ce credeti ca se afla in centrul pamantului?

32 răspunsuri:
| relu008 a răspuns:

Magma fierbinte.

| Ionuț_Ioan_1958 a răspuns:

E o intrebare foarte dilicila. Toata lumea de bun simt ar spune ca acolo sunt metalele grele (elemente cu masa atomica mare) evident in fuctie de raspandirea lor naturala dar nu neaparat. Atata timp cat nu vom putea recolta probe materiale, com opera cu speculatii.
Problema se pune altfel dar aici lucram cu multe necunoscute.
Sa luam un episod mai indepartat din trecutul Pamantului cand acesta (se pare, desi ar fi bine sa stim exact pentru a si putea lucra cu calcule) ca pamantul avea o masa cu putin mai mica decat cea de acum, o viteza unghiulara cam dubla (parsonal ma ocup de problemele acestea si am niste "secrete" in sensul de a se determina acceleratia unghiulara de franare) si o temperatura medie la suprafata de cca 6-7 ori mai mare (masurata in K).
In aceste conditii forta centrifuga ar si creat o selectie a elementelor dupa densitate pe baza fortei lui Arhimede care sa dezvolta in acest caz.
Forta Arhimede se va compune cu cea gravitationala det in sens real. Oricine ar spune ca in centrul Pamantului ar fi maxim campul gravitational Eroare. Noi obisnuim sa sa simplificam calculele legate de campul gravitational la distanta al unui astri ca fiind concentrat in centrul de masa. E numai un artificiu formal. In realitate in centrul Pamantului sau orice astru, suma campirilor de vectori se anuleaza. Incercat sa parcurgeti fie si mental un astfel de camp de vectori.
In consecinta campul gravitational maxim va fi chiar la suprafata planetei.
Astfel compunand forta centrifuga cu cea gravitationala perciesa de la centru spra exterior constatam ca efectul de separare gravitationala e mazim la exterior.
Aici vom gasi si elementele grale si nu in centrul Pamantului.Deci e se gaseste incentrul pamantului?
Ce a ramas practic neschimbat din trecutul geologic, din peroada incandescenta.
Parea mea e ca aici avem substanta sub o forma speciala de pasma (nici macar atomi neutri).
E f. laborios sa explic de ce.