| mlfz13 a întrebat:

Ce este norocul? Exista sau este doar o interpretare subiectiva?

Răspuns Câştigător
| Lostlyric a răspuns:

Cat de mult crezi in existenta Fortunei? happy Pentru ca ea si Boethius au niste explicatii foarte bune. Ei spun ca norocul exista, dar nu e dat tuturor. Unul ti-l ofera, celalalt te invata cum sa te consolezi in cazul in care nu-l primesti.
Eu cred ca norocul exista. Chiar in transmiterea genelor de la o specie la alta apare factorul de "loz in plic". Si, la fel ca orice alta perceptie de-a noastra, cum este, spre exemplu, scurgerea timpului, exista in masura in care ii dai o semnificatie.

| mlfz13 explică (pentru Lostlyric):

Da-mi un exemplu, te rog... Ceva ce a reprezentat 'noroc' pentru tine... Sunt doar curios daca putea fi interpretat ca ne-noroc daca variabilele conjuncturii ar fi fost diferite.

| Lostlyric a răspuns (pentru mlfz13):

"Norocul" nu-l pot reprezenta atunci cand ceva este clar. Adica, am noroc atunci cand anumiti factori HAOTICI sunt luati in calcul. Nu am noroc cand ma trezesc dimineata, in patul meu cald si imi pot face o cafea si ma pot bucura de TPU (ex.). Ci am noroc atunci cand prietenul meu cel mai bun are aceeasi ora de trezire, acelasi pat confortabil (sau ma rog, alt pat tongue), insa nu se poate bucura de cafea pentru ca s-a trezit tarziu in ziua respectiva si e nevoit sa intarzie la lucru. Au fost doi factori care, intr-o zi normala, ne-ar fi oferit acelasi cadou, insa in aceea zi...eu am avut "noroc".
Cum spuneam, pentru mine, norocul exista. La fel si ghinionul. Dar modalitatea prin care le vad este pur subiectiva si interpretabila.

| Lostlyric a răspuns (pentru Lostlyric):

Noroc! big grin

34 răspunsuri:
| RAY a răspuns:

Un termen inventat de umanitate

| RainmakerX a răspuns:

Norocul si-l mai face si omul dar in acelasi timp exista si un factor "haotic" ce poate sa te ajute din cand in cand.

Sunt de parere ca exista 2 tipuri de "noroc". Primul ar fi cel influentat de actiunile tale. De exemplu, cand castigi un bilet la pariuri...
Nu poti sa spui ca ai avut noroc caci tu ai ales evenimentele acelea pe baza unor lucruri/cunostinte. Faptul ca le-ai ales nu a schimbat rezultatul lor deci nu poti sa vorbesti de noroc. Ar fi o exprimare gresita. E mai mult o inspiratie de a alege anumite actiuni.

Al doilea tip ar fi cel haotic. De exemplu poate gasesti bani, primesti un cadou neasteptat sau primesti o reducere la ceva etc.
Daca tu nu ai actionat in vederea obtinerii acestui rezultat dar totusi te ajuta, atunci poti sa vorbesti de "noroc".

| xerxes1 a răspuns:

Nu există coincidenţe sau accidente. Nimic nu se poate petrece dacă cineva nu îşi doreşte acest lucru.

| mlfz13 explică (pentru xerxes1):

Nu cred ca am inteles. Cum adica NU exista accidente? Pot intelege ca ceea ce numim 'coincidenta' poate fi o interpretare subiectiva (deci cineva isi doreste asta) dar nu prea inteleg aici notiunea de accident cu aportul dorintei cuiva pentru ca asta ar nega insasi definitia termenului.

| Steregoi a răspuns:

Isaia 65:11:"Şi voi, cei ce aţi părăsit pe Domnul, care aţi uitat de muntele Meu cel sfânt, care întindeţi masă pentru dumnezeul Gad şi umpleţi o cupă pentru Meni"



https://en.m.wikipedia.org/wiki/Gad_(deity)



"Gad was the name of the pan-Semitic god of fortune, and is attested in ancient records of Aram and Arabia. Gad is also mentioned by the Book of Isaiah (Isaiah 65:11 - some translations simply call him (the god of) Fortune), as having been worshipped by a number of Hebrews during the babylonian captivity. Gad apparently differed from the god of destiny, who was known as Meni. The root verb in Gad means cut or divide, and from this comes the idea of fate being meted out... Hence any of the greater gods supposed to favour men might be thought of as the giver of good fortune and be worshiped under that title; it is possible that Jupiter, the planet, may have been the Gad thus honoured - among the Arabs the planet Jupiter was called the greater Fortune (Venus was styled the lesser Fortune)."

| mlfz13 explică (pentru Steregoi):

????

| mlfz13 explică (pentru Steregoi):

Matei 5, 3
?

| Nilsson a răspuns:

``Ce este norocul? ``
Un concept subiectiv vechi de cand lumea care in perioada aceasta modernista aproape ca a fost zeificat.
Cand ne salutam spunem instinctiv ``bafta`` sau ``hai noroc`` si succesul in viata il atribuim acestuia cand spunem despre cineva ca ``a avut noroc la bani sau la femei``.
Si oamenii de stiinta explica aparitia vietii pe seama sanselor, chiar daca acestea sunt infime, prin faptul ca sunt miliarde de galaxii cu miliarde de stele cercetatorii spun ca probabilitatea aproape nula de aparitie a unei celule e compensata de numarul astronomic de potentiale planete.

| Lostlyric a răspuns:

Tu ce raspuns iti dai propriei intrebari?

| mlfz13 explică (pentru Lostlyric):

Pentru mine 'norocul' sau 'ghinionul' nu exista. Pentru mine sunt reprezentari ale perceptiei si interpretarii subiective a unor evenimente aleatorii care pot sustine sau sabota unele dintre asteptarile proprii fara a fi necesara o interventie/actiune sub girul liberului arbitru. Doar ca nu ma ajuta sa raspund eu.

| Lostlyric a răspuns (pentru mlfz13):

Ca idee, intrebarile de genul asta sunt omorate din start pe site-ul asta. Doamne fereste sa relativizam ceva sau sa ne dam cu parerea asupra unei chestiuni pe care fiecare dintre noi o intelege altfel, prin prisma lui. Doamne fereste sa fi curios de niste termeni total subiectivi. Pe TPU se absolutizeaza totul pentru ca aici, multi stiu totul. Propun sa se scoata cele doua categorii: filozofie si conversatii. Se pare ca sunt cele mai relative. Am pus si eu candva o intrebare asemanatoare si am jucat rolul de clown pana la sfarsit.
Uita. Mai bine intreaba : "Ce se intampla daca imi bag un fir de inalta tensiune in fund si daca tensiunea trebuie sa ajunga aproape de 220v ca sa se faca pielea de gaina?"

| mlfz13 explică (pentru Lostlyric):

Bine, sa absolutizam, zic. Daca maine gasesc 1000 de euroi pe jos, este un noroc sau un ghinion?!? Daca este un mare noroc, cum as putea mentine eticheta sub auspiciile ipotezei ca cel ce a pierdut suma are mai mare nevoie de ea? Daca este un ghinion, cum as putea sucomba moral sub ideea ca altcineva ce poate crede in noroc a pierdut o suma ce mie mi-ar rezolva ceva necesitati vitale?

| Lostlyric a răspuns (pentru mlfz13):

M. -las-o asa. Este un noroc. Baga-i in buzunar si vino la o cafea. laughing Mai multe. Oare ce cafea ne-am putea cumpara de 1000 de euroi? Ceva fancy-trancy-pancy. Si nu-mi mai da eronat raspunsurilor ca nici tu nu stii raspunsul!

| mlfz13 explică (pentru Lostlyric):

? eu nu dau eronat decat cand e ori inteligent ori amuzant ori ambele. Dar si eu gresesc ca n'am avut noroc in viata?

| Nilsson a răspuns (pentru Lostlyric):

``Ca idee, intrebarile de genul asta sunt omorate din start pe site-ul asta. ``
Nu neaparat, sunt destui care stiu sa le aprecieze.
Eu chiar mi-ar dori sa vad mai multe intrebari interesante, niste subiecte de meditat la care poate nu m-as fi gandit.
Mistocari sunt peste tot, bine ca am descoperit minunatele beneficii ale butonului ``Ignora utilizator`` happy
Este o vorba, 1% din persoane iti fac 99% din probleme, a fost suficient sa scap de vreo 2-3 bufoni care ma luau tot timpul peste picior.

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

O serie infinita de intamplari care cad in favoarea ta. Atata tot.

| mlfz13 explică (pentru anonim_4396):

De ce 'infinita'? De ce si de unde 'cad'?

| anonim_4396 a răspuns (pentru mlfz13):

Gandeste putin la ce am spus si te prinzi singur de raspunsurile la intrebarile tale Gandalf.

| mlfz13 explică (pentru anonim_4396):

Bre, eu cunosc raspunsurile mele... Ma interesau ale tale.

| anonim_4396 a răspuns (pentru mlfz13):

Te intereseaza raspunsurile unui tip neinteresant.Cam aiurea laughing. Lasa ca iti raspunde LOst mai sus ( din cate vad). E fata desteapta.

| mlfz13 explică (pentru anonim_4396):

Da, ma intereseaza. Un individ ce se considera neinteresant dar incearca sa raspunda la 'framantarile' altui individ... poate doar nu a avut noroc. Inca. Stiu, Lost e fata desteapta, eu nu sunt.

| Lostlyric a răspuns (pentru mlfz13):

Tu nu esti fata. laughing

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

E clar ca e greu de afirmat ca exista destin, ceva ce ti-e scris, predestinat, etc.
Greu de zis ca este atat de subiectiva sau nu aparitia norocului, ca ti-l faci mereu singur sau nu.
Insasi planeta noastra tot dupa noroc a aparut (asta este credinta generala).

| mlfz13 explică (pentru anonim_4396):

Interesant... Daca norocul ar fi o manifestare a destinului (sau a unei predeterminari de orice factura) ar mai fi 'noroc'? Adica nu ar aluneca sub forta premeditarii?

| AlexSalling a răspuns:

Dupa mine exista. Spre exemplu, eu nu am doar noroc sau doar ghinion, le am pe ambele, dar am cunoscut multe persoane care au mai mult una sau mai multa alta.

| 1231242 a răspuns:

Există două tipuri de oameni: norocos ghinionist și ghinionist norocos. Nu, nu-s același lucru. Primul fiind, cel bogat, care nu are dragoste, iar al doilea cel care nu are bani, dar are dragoste.

| Victoria18 a răspuns:

Nu exista norocul( chestia asta care pica din cer). Binele ti-l faci cu mana ta.

| georgiana999 a răspuns:

Norocul e doar o variabila din punctul meu de vedere. Nu ne planuim sa se intample dar si daca se intampla nu ne deranjeaza cu nimic. Amuzant este cand alegem sa denumim o intamplare drept ''noroc'' cand poate chiar am avut contributia noastra si nu a fost doar o minune venita din Cer. Ne cam place sa ne subestimam si sa nascocim puteri superioare noua.

| NevermindXEXEXD a răspuns:

Pentru mine e mai mult interpretare subiectiva. Ca pana la urma si binele sai raul tot noi cu mana noastra il facem

| mlfz13 explică (pentru NevermindXEXEXD):

Putem sa ne 'corijam' sau educam acest mod de interpretare?

| NevermindXEXEXD a răspuns (pentru mlfz13):

Depinde de perspectiva fiecaruia, parintii mei care sunt "anacronici" nu vor percepe la fel ca mine, care am intrat in contact cu diferite persoane din Romania si din afara. Depinde de experientele fiecaruia si de puterea proprie de adaptare. Eu inteleg mai bine o persoana si am o compasiune mai mare fata de oameni, decat au parintii mei. Eu o inteleg si ma pun in pielea ei pe cand parintii mei nu pot. Am dat exemplu cu parintii ca sa intelegi la ce ma refer. Oricum eu stiu multe lucruri insa sunt prost la explicat, multi mi au zis asta