| LigiMe99 a întrebat:

Culoarea "portocaliu" vine de la "portocala" sau numele portocalei vine de la culoarea "portocaliu"?

Răspuns Câştigător
| Gizăz a răspuns:

Fă un exercițiu de imaginație. Ce a fost prima oară? Scrisul, vorbitul sau observatul? Nu ultimul? Nu e logic că întâi am văzut portocala înainte să o numim așa?
Cuvântul portocal(pomul care face portocale) își are originile în sanscrită unde i se spunea nâranga. Nâranga vine de la naru care înseamnă parfum. Fructul și implicit cuvântul a ajuns în Arabia cu numele de Naranj și după în Franța cu numele de naurange. În timp s-a transformat în Orange și a fost preluat în engleză. Aici am descris filiera pe care a ajuns în engleză. În română are aceleași origini dar vine pe o filieră neogreacă.
Întâi a fost fructul după care am atribuit un nume culorii pe care o are.

25 răspunsuri:
| JeSa a răspuns:

CristinaCorporatrista sau MrSmith, care ai fi..., tot aia, nu inteleg de ce apelezi la insulte si/sau la jigniri gratuite? - atunci cand ti se aduce informatii sau argumente constructive thinking
Scuze, Ligi99, cuvantul ''portocala'' - vine direct de la fruct. Si-ti spun de ce: - pentru ca denumirea ''portocal'' este denumirea comuna pentru cateva specii de copaci pitici sau arbusti din genul Citrus sau familia Rutacceae sau citrice, cultivate in regiunile tropicale si subtropicale. Iar dupa cum ziceam - fructul se numeste ''portocala'' si este - asa cum este - aproape rotund, comestibil & etc etc.

| JeSa a răspuns:

Caractere, crezi ca ma doare pe mine de parerea ta, ca-mi zici ca-s urata? Acum scuze: si cand ma trezesc dimineata, garantez ca-s mai faina ca tine la mutra. Instinctul nu ma inseala rolling on the floor asta nu conteazawinking dar observ foarte bine cum te eschivezi dupa jigniri, lipsindu-ti argumentele...
Ar fi frumos, sa vii direct de pe contul tau bun, daca il ai..., ca rolling on the floor iar stiu cabatting eyelashes esti un user vechi, care-ti place sa o arzi asa rolling on the floor pe doua-trei fronturi!

| JeSa a răspuns:

Hombre, mi se pare mitocanie de-acum..., n-as dori sa iau parte la ea, dar happy have fun!
Cristina, am observat cum n-ai suportat poza in care mi se vedeau formele, si-am simtit, din bun simt/respect, sa o schimb.
Toate cele bune all.

| Hombre a răspuns:

Da tuica se face din potocale?
JeSs pe mine nu ma intereseaza partea asta cu infatisarea ci starea de extaz in care stiu ca poti aduce un barbat, te invit la mine in jacuzzi, se poate face ghidusii frumoase acolo, trosnim si o tuica de portocala si sa sa vezi năzbâtii.

| Hombre a răspuns:

@JeSs te-am incercat sa-ti vad simtul umorului dar tie nici jacuzzi nu-ti place.

HepHap
| HepHap a răspuns:

Mai avem si noi cate o patlagica care isi ia numele de la culoare, dar nu e cazul acum. Спинесхиверс are dreptate. Ignora raspunsurile care dau sufixarea ca origine de sens, sunt absolut tampite. Le propun autorilor un exercitiu suplimentar: cacaniu vine de la caca sau caca vine de la cacaniu?

HepHap
| HepHap a răspuns:

CristinaCorporatrista vrea un premiu. Pentru diferentiere si boost de imagine, a dat stupizi tuturor care sustineau acelasi lucru ca si ea. Ligi99, o funda pentru domnisoara, te rog!

HepHap
| HepHap a răspuns:

@CristinaCorporatrista

Cred ca nu ne-am inteles deloc, draga mea. Nici tu pe mine, nici eu pe tine. Nu stiu de ce vorbesti de repetitie cand tu ai repetat aceleasi idei ca ceilalti. Apoi, nu mi-era cu suparare, ci cu mirare. Multumesc si pentru etimologia cuvantului, dar ai gresit. Caca vine din franceza care la randul sau vine de la latinescul cacare. Era de fapt o radacina indo-europeana generala, ca sa intelegi cat de importanta era actiunea respectiva. http://www.etymonline.com/index.php?search=caca&searchmode=none. Cacaua a aparut mai tarziu, si are o cu totul alta etimologie: http://www.etymonline.com/index.php?term=cacao. Coincidenta a facut sa sune la fel si astfel sa imprumute valente similar de sens.
E ca si confuzia dintre latinescul homo si grecul homos, dar te las pe tine sa afli care e treaba cu ele si ce se intampla daca nu le folosesti cum trebuie.

Spineshivers avea dreptate cu neogreaca. S-a lovit de alt site decat cel de care te-ai lovit tu. Poate nu i-a luat 5 minute (cum ti-a luat tie) si nici 5 secunde(cum mi-a luat mie), dar s-a prins cam care e treaba cu ordinea cuvintelor. Daca intrai pe dexonline, observai la etimologie cuvantul "portokali", care e neogrec, pentru ca, in neogreaca, el inseamna "portughez". Asta pentru ca naramzele dulci au fost aduse portughezi. http://online.ectaco.co.uk/......?/main.jsp

http://en.wikipedia.org/wiki/Orange_%28fruit%29

Ai inteles tu ceva cu portugheza, dar n-ai prins exact ce. Cuvantul portocala, din greaca, a patruns nu doar in limba romana, ci si in albaneza, bulgara, macedoniana, si nu pe la 1900, cum sugerezi tu, ci mult mai repede.
http://books.google.ro/......ttp?/books

Te-am bubuit cu siteuri, dar sper ca te-am lamurit, si oricum vroiai sa iti dau cu niste explicatii peste bot. Ai dreptate cu faza aia cu expert de 2 bani. E un titlu complet irelevant si nu ma face deloc sa ma simt mai bine. Noroc ca mai vin semidocti ca tine, care, in incercarea de a se da destepti, se dovedesc cat se poate de prosti. Nu vreau sa te jignesc. Eu incerc sa imi iau talpasita incet-incet de pe site, si mai sparg cateva capete on the way out. Tu te-ai bagat singura in calea mea.

Primul tau raspuns e in continuare corect. Iti dau un stupid pentru al doilea raspuns. Motivul: prostie crasa.

| MMihai a răspuns:

Culoarea "portocaliu"? / sau oranj era și în țări unde nu erau portocale. Un răspuns corect privind folosirea / utilizarea și proveniență cuvântului, / cuvintelor în limba română îl poate da un filolog sau poate fi găsit în niște dicționare puternice, care tratează și probleme de etimologie.

| Gizăz a răspuns:

@Cristina: Eu vorbeam de sursele cuvântului și nu am mai stat să intru pe filiera în care a ajuns ce a ajuns. Tu spui același lucru cu mine doar că pleci din alt punct al evoluției termenului.
Eu am observat ceva la tine de când frecventezi site-ul ăsta și anume că încerci să pari cineva mult peste capacitățile tale intelectuale reale. Tot ce spui nu are profunzime, e de fațadă. Dacă greșesc mă scuzi dar asta e impresia pe care mi-ai lăsat-o. Până și ironiile tale care se vor inteligente au lacune pentru că se bazează pe prezumții, proasta înțelegere a textului și ignoranța ta cu privire la unele subiecte în care te bagi.
Ești atât de subapreciată în viața reală încât simți nevoia să primezi aici?

| Gizăz a răspuns:

@Cristina: Faci aceiasi greșeală de care am vorbit puțin mai sus. Nu contează că românul a luat termenul direct din neogreacă sau de la portughezi, contează că portughezii l-au luat din greacă sau de la alții care l-au luat de acolo. Prin asociere tot de acolo vine. Eu vorbeam de surse doar.

| dexro a răspuns:

Evident ca prima a fost culoarea, deoarece omul vedea portocaliu si inainte sa manance portocale. Doar nu s-a nascut rasa umana cu portocalele la picioare.

| caractere a răspuns:

@Jesikka iar te-ai trezit vorbind? Hai sa vedem cum curg voturile la tine, alea bune, ca si asa nu am inteles nimic din ce ai spus big grin

ps. si nu mai schimba atata poza ca tot urata esti laughing

| caractere a răspuns:

Merci ca mi-ai spus cum arata portocala :""asa cum este - aproape rotund, comestibil & etc etc."'' Nu stiam.

| caractere a răspuns:

Clementino,n-am afirmat niciodata ca n-as fi user vechi, dar nu mai am contul.C´est la vie!

| TokyoGirl a răspuns:

Cristale – Calcitul oranj, Chihlimbarul, Lacintul.
Portocaliul/ Oranjul este culoarea creativitatii, combinatie intre rosu si galben fiind energia directionata, focalizata, care combina creativitatea cu intelectul. Tot el conduce gandul la caldura soarelui (sau a focului controlat, la semineu, etc.) in clipele de calmitate, de liniste si relaxare fiind din aceste motive culoarea iubitorilor de natura, a celor care prefera intinderile, plimbarea, sportul si tot ceea ce ii transforma in parte a naturii.
Fiind un echilibru real intre rosu si galben, portocaliul, este culoarea celor care imbina actiunea/ miscarea cu inteligenta si intuitia dar, din acest motiv, este si culoarea celor instabili, gata de a innebuni pe cei din jur cu dragostea sau ura lor. In plus au "avantajul" de a fi curajosi in exprimare, directi, cautand parca sa elimine orice ocolis in exprimarea lor. Acest tip de comportament naste si posibilitatea de a disimula usor in spatele unei conduite aproximativ lineare, orice schimbare dictata de interesul propriu fiind greu de sesizat de cei din jur. Daca mai amintim ca sunt cei care invata cel mai repede din greselile anterioare fara a uita niciodata de acestea… Totusi, pentru a nu deveni prea malefici le vine in ajutor un fel de simt al "bunului samaritean" deoarece sunt gata intotdeauna de a ajuta pe cei care ii considera meritorii. Astfel, in conditiile in care isi cunosc foarte bine dorintele si stiu intotdeauna ce au de facut vor gasi energia necesara de a nu se comporta asemenea naturii care intotdeauna nu iarta pe cei slabi sau pe cei care ii stau in cale.
Este asociat stimularii vindecarii emotionale, a recuperarii de stress si a evadarii din amintirile grele, din trecut. Poate din acest motiv este asociat si cu vitamina C, simbolul starii de sanatate, de bine, cu natura in plina explozie a dezvoltarii sau cu tratamentul tip panaceu.
Astfel, cu cat este mai placuta aceasta culoare cu atat inseamna ca individul in cauza este gata de drumuri noi, de explozie a activitatii pe fondul reactiilor pline de creativitate, inteligenta si intuitie. Este culoarea celor care vor sa iasa in evidenta prin faptele lor, prin pozitia la care vor ajunge datorita eforturilor mai mult sau mai putin sustinute (asemenea meritelor, daca se poate spune astfel). Poate ca ar trebui ca cei care formeaza mediul social al unor astfel de indivizi sa fie ceva mai atenti deoarece reactiile lor sunt mai brutale/ sangeroase/ neiertatoare decat a iubitorilor de rosu, energia lolr este mult mai durabila si eficienta s.a.
In opozitie, cu cat este o culoare mai putin placuta cu atat avem de a face cu indivizi care se retrag din calea actiunii si a vietii, infranti sau nu (eventual poate doar pentru a pedepsi, pentru a se razbuna si altele asemenea). In plus se poate releva si o "acceptie" a lipsei de creativitate si/ sau intelectualitate, lipsa atractiei fata de aceasta culoare (care este deosebit de perceptibila) semnalizand indivizi cu caracteristici clare legate de neintegrarea in mediu (chiar imposibilitatea acesteia) fie pe baze relationale fie pe baze de imposibilitate fizica/ materiala.
Considerata a fi cea mai actinica dintre culori, portocaliul este "compromisul" dintre galben si rosu (aflandu-se la jumatatea drumului dintre aceste culori), intre aurul celest si rosul vietii, intre spirit si libido (marcand punctul de echilibru intre simbolul revelatiei iubirii divine cu emblema desfraului. Datorita "greutatii" de a mentine echilibrul "portocaliu", aceasta culoare devine deseori culoarea simbolica a necredintei si a luxului - in acest sens se poate aminti de comportarea pietrei portocalii de lacint care, trecuta prin foc se decoloreaza, ceea ce explica de ce a fost socotita a fi expresia credintei arzatoare care triumfa din vapaia patimilor si le stinge.
Aceasta perceptie este intalnita in cultul Pamantului Muma, era cautat in orgia rituala a vechilor antici pe intregul cuprins al Terrei si se credea intr-o generala acceptie ca aceasta culoare aduce revelatia si sublimarea initiatica. In acest sens se poate aminti de vesmantul portocaliu al lui Dionysos, vesmintele muzelor din cultele apolinice (fiice ale cerului si ale pamantului), crucea de catifea a Cavalerilor Sfantului Duh, rasa calugarilor budisti cu piatra de lacint (de culoare portocalie) a emblemei fidelitatii, piatra care poate fi regasita pe coroana regilor Angliei cu scopul de a simboliza cumpatarea si sobrietatea regelui, precum si ca emblema a unuia dintre cele douasprezece triburi din Israel pe protectoratul Marelui Preot.
In plus, culoarea portocalie este una din cele mai bune "asocieri" la culorile cele mai perceptibile (studiile cromatice si psihologice au demonstrat ca este una din cele mai bine percepute culori din punct de vedere al intensitatii si perceptibilitatii pe langa verdele crud, s.a.). Poate ca nu intamplator natura a ales aceasta culoare pentru "alcatuirea" multor flori, fructe, etc., asocierea intre portocaliu si verde fiind destul de comuna/ naturala dar eficienta la maximum in ceea ce priveste perceptia. Si acest lucru nu se refera numai la intensitatea perceptiei oculare ci la perceptia intima, interioara, care naste sentimente de curiozitate si dorinta, pe fondul temperarii "azurii" a abisului albastru.

| unknownn a răspuns:

Pai portocaliu e culoare, fructului aceluia ii zice portocala pentru ca e portocaliu, deci numele portocalei vine de la culoare

| FuCkMAn a răspuns:

Interesant intrebarebig grinPortocala vine de la culoarea portocaliu deoarece aceasta este culoarea portocalei

| Ionela78 a răspuns:

Culoarea portocaliu vine de la portocalahappyfunda?

| razvan96boss a răspuns:

E ca si cum ai intreba cine a fost primul oul sau gaina

| Cireașăăă a răspuns:

Fructul portocala de la culoarea portocaliu pentru ca e portocalie

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Eu la portocala ii spun Orange.
Cosmote il voi asocia cu culoarea verde?"am un tricou cosmote", "s-a facut cosmote la fata cand am intrat pe usa" ...pff superbhee hee

| RaduDuce a răspuns:

De cati politisti e nevoie pentru a insuruba un bec?laughing Cuvantul portocala vine de la portocaliu

| Shotokan a răspuns:

Fructul portocala vine de la "Portocaliu"
Precum si Rosia vine de la Rosu, Vanata de la vanat.
Galbenelele de la culoarea Galben.
Violetele de la culoarea Violet.

| Uburex_1448 a răspuns:

Primul a fost marketingul :)
uitati-va aici: http://wiki.answers.com/Q/What_color_are_oranges_initially