anonim_4396
| anonim_4396 a întrebat:

Cum crezi ca ar arata lumea (universul nostru spatio-temporal),daca ne-am misca,cu viteza luminii? Cu alte cuvinte,cum arata universul nostru, din perspectiva unui foton?

14 răspunsuri:
| doctorandus a răspuns:

N-ai invatat la scoala relativitatea lui Galilei?

| anonim_4396 explică (pentru doctorandus):

Vezi explicatia data in raspunsul meu>Din pacate Galilei nu are niciun amestec in asa ceva.

| doctorandus a răspuns (pentru anonim_4396):

Galilei afirma ca daca fotonul se misca la viteza luminii fata de Pamant si Pamantul se misca la viteza luminii fata de foton, nu exista sistem de referinta privilegiat. La asta m-am referit. Pana sa discuti fizica moderna trebuie sa inveti fizica de clasele V-VIII.

Sintagme ca "mobilul X e in repaus" si "mobilul Y se misca" sunt lipsite de sens. Tot ce se poate spune este ca X se misca fata de Y si Y fata de X. Nu exista repaus absolut sau miscare absoluta, exista doar miscare/repaus fata de un anume sistem de referinta.

Asa ca fata de nenumarate sisteme de referinta noi deja ne miscam cu viteza luminii.

| cristimihailov a răspuns:

Daca as fii foton, si m-as fii nascut in soare, atunci as fii petrecut multa vreme pana reuseam sa ies din Soare.

Daca doar asa ma plimbam prin univers, lumea noastra ar fi trecut pe langa mine ca orice alta planeta.

Cred ca nu i-as fi dat prea multa atentie daca nu era albastra.

Oricum l-as fi vazut cam in ultimul moment. M-as fii tinut ochii mai mult pe Jupiter. Dupa cateva secunde, ar fi disparut din raza mea vizuala si l-as fi uitat.

Eu oricum, eram in trecere. Ca de la metrou acasa. Nu tin minte fiecare figura happy

| IzvorulDeIntelepciune a răspuns:

Ai bagat si o samanta cand ai pus intrebarea asta?

| anonim_4396 explică (pentru IzvorulDeIntelepciune):

Vezi explicatia data in raspunsul meu.

anonim_4396
| anonim_4396 explică:

Un foton cu mecanisme de perceptie.Eu sunt mai complex de atat, mosule.

| anonim_4396 explică (pentru anonim_4396):

Vezi explicatia din raspunsul meu, mosule.

anonim_4396
| anonim_4396 explică:

Imi pare rau ca raspunsurile date dovedesc lipsa unor cunostinte elementara de fizica moderna, mai ales ca multi folosesc fizica, sau stiinta in general pentru a combate religia.Se dovedeste astfel ca folosesc ceva ce nu cunosc, pentru a combate altceva ce tot nu cunosc.
O sa fiu concis in raspuns, intrucat tot nu sunt interesati cei care urmaresc acest domeniu.
Daca ai putea sa te misti cu viteza luminii, ai vedea spatiul micsorandu-se si concetrandu-se intr-un singur punct, si tot timpul s-ar condensa itr-o secunda.In cadrul de referinta al luminii nu exista timp si spatiu
A spune ca lumea materiala obisnuita (realitatea noastra tridimensionala cu trecerea neincetata a timpului) este sustinuta de o forma de lumina care ea insasi nu experimenteaza spatiul ori timpul, desi va pare ceva mistic, este totusi o afirmatie valida.Ar fi necesar sa vorbim insa de teoria focarului zero a electrodinamicii stocastice si despre teoria relativitatii speciale a lui Einstein, insa vad ca nu exista interes pentru aceasta forma de stiinta popularizata.

| noisolpXekuNemertXe a răspuns:

Greu de răspuns la această întrebare, deoarece e imposibil să călătorești cu viteza luminii. Dar cred că deoarece pe retina ochiului uman apar doar 30 de cadre/s, iar viteza luminii este de aproximativ 300.000 de m/s și de asemenea noi vedem lumina reflectată de corpurile aflate în spațiu, care are viteza egală cu a noastră; în fața noastră am putea vedea imaginea așa cum este, pe laterală am vedea doar linii, deoarece ne-am deplasa cu aceeași viteză cu care se deplasează fotonii respectivi, iar în spate n-am vedea nimic pentru că viteza noastră este = cu viteza fasciculelor de lumină.
Eventual în spatele nostru am vedea o singură formațiune, ci anume pe aceea pe care am însoțit-o de la plecarea noastră instantanee cu viteza luminii.
Deci fotonii care în fracțiunea de secundă în care sunt fix pe retină în timp ce instantaneu am pornit cu acea viteză, i-am vedea.
Aceasta este părerea mea. S-ar putea să mă înșel deoarece această întrebare necesită o analiză detaliată a lucrurilor. Oricum lumina ne va întrece mereu. Aceasta este limita de viteză a universului și nu poate fi atinsă decât în proporție de 99. 99999%.

| anonim_4396 explică (pentru noisolpXekuNemertXe):

Alexandru,imi place cum judeci, dar nu asta a fost sensul intrebarii. Nu m-am refert la tu cel de acum care ar circula cu viteza luminii (asa cum remarci si tu acest lucru este imposibil), ci tu transformat intr-un foton care ar putea judeca ca si tine.Ce ar vedea el. Poate acum m-am facut mai inteles.

| мιнαɛℓα36 a răspuns (pentru anonim_4396):

"tu transformat intr-un foton care ar putea judeca ca si tine"- Probabil ne-am fi adaptat...atat de mult, incat am fi revenit la "normalitate"! Inceputul e mai greu!hee hee

| anonim_4396 explică (pentru мιнαɛℓα36):

Vezi explicatia data in raspunsul meu

| noisolpXekuNemertXe a răspuns:

Cred că din perspectiva unui foton lumea s-ar vedea la fel ca din perspectiva unui om.
Oricum în răspunsul meu anterior, cred că am văzut greșit lucrurile, deoarece influxul nervos circulă prin dendritele neuronilor senzitivi cu o anumită viteză și dacă noi am circula cu viteza luminii, viteza influxului (dacă ar merge în aceeași sens - depinde cum am ține capul), s-ar combina cu viteza luminii și acesta ar fi ținut pe loc, astfel că în aria vizuală din lobul occipital nu s-ar forma niciodată senzația de văz.
Iar din perspectiva unui foton, sincer eu cred că s-ar vedea la fel cum am descris în primul răspuns.
Sper că am argumentat bine, deși eu nu cred aceasta. N-am decât 13 ani și nu prea am făcut optică la fizică sau chestii din domeniu.