| Mihai9820 a întrebat:

Daca vorbim de "Univers Observabil" putem vorbi de o viteza mai mare decat cea a luminii?
Daca universul nostru observabil este de 13, 7 miliarde de ani lumina,iar intregul univers este mai mare,nu inseamna ca universul se extinde cu o viteza mai mare decat cea a luminii?
Spun asta deoarece,conform teoriei BigBang-ului toata materia a plecat dintr-un punct, asta nu inseamna ca toata materia care a fost emisa de catre big bang ar trebui sa fie distribuita uniform la viteza luminii?(Tinand cont ca nimic nu merge mai repede decat lumina), cum putem vorbi de un univers observabil atata timp cat toata lumina a pornit dintr-un punct in acelasi timp?
Ma poate lamuri si pe mine cineva?

Răspuns Câştigător
| sublime89 a răspuns:

Chiar dupa big bang, adica intr-o fractiune de secunda dupa big bang, universul a trecut prin ceea ce se numeste perioada de inflatie. Atunci s-a extins cu o viteza mai mare decat viteza luminii. Apoi, viteza de expansiune a incetinit. Doar obiectele din univers sunt supuse legii care spune ca nu pot atinge sau depasi viteza luminii, dar Universul nu este supus acestei legi. Structura spatiu-timp se poate extinde mai rapid decat viteza luminii. Poti sa citesti despre asta aici, daca intelegi engleza: http://scienceline.org/2007/07/ask-romero-speedoflight/

4 răspunsuri:
| Darkmagic a răspuns:

Nu "materia a plecat dintr-un punct", in "epoca inflationista" neexistand materia asa cum o cunoastem astazi.

Intre momentul 10 la puterea –35 si 10 la puterea –32 secunde, Universul se crede ca s-a "umflat" cu un factor de 10 la puterea 50, alti fizicieni (post Alan Guth) estimeaza ca "viteza" inflatiei a fost de 10, la puterea 10, la puterea 8, (adica un 1, urmat de o suta de milioane de zerouri), astfel de valori ale inflatiei (extindere a Universului) neputand fi explicate decat prin existenta unui D negativ.

"Daca vorbim de "Univers Observabil" putem vorbi de o viteza mai mare decat cea a luminii?"

Nu.
Tu "primesti" informatii despre "Universul observabil" prin chiar Lumina care a ajuns la noi de la roiuri de galaxii foarte indepartate, mai departe de ele nu se poate vedea.
Altfel spus, Universul "se vede" numai de la momentul formarii primelor galaxii.

Cat timp s-a dilatat acesta "negru" nu se cunoaste exact si iti dau numai exemplul radiatiei cosmice de fond, care a aparut la aproximativ 300.000 ani de la explozia initiala, cand Universul se racise la o temperatura de circa 4000 de grade C.
Inainte de aceasta, gazul primordial constand in general in hidrogen se prezenta sub forma unei plasme ionizate, opaca deci la radiatia electromagnetica. Odata cu scaderea temperaturii, plasma s-a transformat in gazul hidrogen (neionizat) care este transparent, permitand astfel radiatiei sa se miste prin el...

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Universul in sine (inceput odata cu Big-Bangul) are 13, 7 miliarde de ani, nu ani lumina.

| Teardrop a răspuns:

Noile teorii susţin că Universul nu se extinde. Şi Einstein credea că Universul e finit, acum 70 de ani.

În momentul Big-Bangului vidul (care e şi el compul din Mateira Neagră) s-a extins cu o viteză mult mai mare decât cea a luminii, apoi s-a oprit (conform Teoriei Multiversului, Universul nostru ocupă un anume spaţiu în Multivers).

Acum lumina încearcă să-i atingă capetele.

Mai există şi teorii care susţin că Universul e ca un ecran în jocul Snake: Intri printr-o parte şi ieşi prin cealaltă, ceea ce-l face să pară infinit.