| eugeniu_6685 a întrebat:

Exista un material termoizolant perfect? Care ar tebui sa fie compozitia lui pentru a corespunde cerintelor?

7 răspunsuri:
kongeriket
| kongeriket a răspuns:

Nu chiar.
Există materiale termoizolante foarte bune care rezistă la temperaturi extreme însă, acele extreme sunt calculate în raport cu extremele posibile pe Pământ şi în împrejurimi.
De pildă, un material termoizolant rezistă la 3000 de grade (cam cât e printr-un furnal de oţel) dar nu rezistă la 20000 cam cât e în Soare.
De asemenea, există material termoizolant care să reziste la 0 grade Kelvin (-273, 15 grade Celsius - temperatura Universului) dar nu rezistă la - 400, temperatura estimată pe Pluto.
Şi tot aşa.
Un material termoizolant perfect universal, deocamdată se află la ani lumină distanţă de cunoştinţele umanităţii şi, cel mai probabil, acest material, dacă există, nu se găseşte (sau componentele sale nu se găsesc) pe suprafaţa acestei planete.
Salutare.

| PhaseMorphXR a răspuns:

Nu exista asa ceva...

| Angel0 a răspuns:

Nu exista.

| Pomar a răspuns:

Nu exista si nici nu va exista vreodata.Totusi din cate am inteles cel mai bun izolator ar fi vidul big grin (poate ma insel)

| deletedprofile a răspuns:

Depinde de sursa de caldura si de cantitatea de material izolant.

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Perfect izolant nu poate fi. Insa stim ca pe luna ziua sunt 100 grade cu plus, iar noaptea cu minus, si se zice ca omul ar fi pasit acolo.
Deci exista materiale destul de performante, dar inca se constitue ca si secrete militare.
Oricum vedeam ceva la ECOPOLICE, de pe discovery, si arata ca un burete(in structura), poleit pe o fata, si se credea ca va fi materialul viitorului in materie de izolatii termice, desi avea doar 5mm grosime, insa se pare ca momentan costa prea mult producerea lui industriala.
Nu stiu detalii mai multe.

| RMoise a răspuns:

Exista mai multe abordari, poti sa vezi din mai multe unghiuri acest mit.
Una ar fi ca acest termoizolant perfect este in echilibru termic cu doua sisteme termodinamice in acelasi timp (sistemul izolat si mediul exterior). Asta contrazice principiul empiric care precizeaza ca daca sistemele a si b si b si c sunt in echilibru termic, atunci si a si c sunt.
Am putea schimba definitia (daca tot nu exista asa ceva). Un termoizolator perfect inseamna sa aiba caldura specifica 0 sau infinita. Adica sa primeasca sau sa cedeze caldura si totusi sa nu-si modifice temperatura, dand inapoi si, respectiv, luand inapoi.
Iar, imposibil.
Pentru a avea o sansa sa cream asa ceva, ne-ar trebui o intelegere mult mai profunda asupra notiunilor, caldura, schimb, echilibru termic, sistem termodinamic, izolare termica.

Întrebări similare