| Vizitiul a întrebat:

Exista vreo diferenta intre persuasiune, influenta si manipulare? Nu vreau definitii culese din dictionar. Ce arme folosesti in lupta pentru combaterea manipularii (de orice fel)?

13 răspunsuri:
| Hombre a răspuns:

Cei mai periculosi oameni sunt manipulatorii din staful politicianist si religios. Si unii si ceilalti mint de ingheata apele, arma pe care o folosesc este aceea de a nu-i crede si ii injur să ma răcoresc. Imi pare rău ca nu pot sa injur si aici asa cum vreau, vedea-ti multă spurcaciune si lături arucate asupra lor si nu mă intrece toti ciobanii si golanii la un loc. Si cum nu ma pot abtine bag una, dar de-a vecinei mele, o batrana de vreo 75 de ani " cacumă-n gura lor".

| Hombre a răspuns:

@georgiana, bine zici,@Hombre într-un trecut nu foarte îndepărtat,"manipulatorii din staful politicianist și religios" nu aveau nevoie sa își exerseze influenta decât pe "monarhul absolut" insa acum manipulatorii sunt pe noi si iata ca indirect si fara sa vrei imi dai dreptate. Apropo, ai luat vreo galeata la alegerile trecute in schimbul votului?
Sa o crezi tu ca daca nu sunt de acord cu tine s-au altul sunt usor de manipulat (Dacă tot trăim în societate, mi se pare normal sa ne modificam unii pe ceilalți și cred ca cei care refuza sa înțeleagă punctul de vedere al altuia, sunt cei mai ușori de manipulat).
In sfarsit spui ceva la care ma raportez si eu, " pentru ca am o tendință supărătoare de a face exact inversul la ce mi se spune " dar cu o conditie, ca cel ce spune sa nu aiba dreptate, spre deosebire de tine care te afisezi Gica contra.
"deci trebuie sa fiu atenta la deciziile luate din "spirit de contrazicere" nu prea s-a vazut de data asta pentru ca nu sufar de neatentie, mi se falfaie si stii de ce!? nimic benefic pentru mine pe aici decat frecare de menta si uneori ma intreb si eu de ce!? cand sunt alte multe lucruri interesante de facut decat sa pierd vremea delirand contradictii inutile care nu ajuta nici una din terte persoane.

| Hombre a răspuns:

Asa e animaluleX Har si asta e de cand lumea, "Ai sa observi atunci in multimea respectiva o miscare haotica pina se trezeste unul cu o cit de cit putere de convingere si atunci multimea va fi multumita fara a sti ca a scapat de dracul si a dat peste taica-su si ca nu va scapa in veci de manipulare. Orice ai face n-ai cum sa scapi masele de asa ceva".

| Hombre a răspuns:

@Georgiana am fost manipulat si eu, s-au cum spui tu "cred ca totii suntem manipulati" insa depinde de individ cat de mult s-au mai putin este manipulat. Legat de subiectul acesta umplem multe pagini dar sa scurtam, Am spus ca cei mai mari manipulatori sunt politicieni si religiosii si am spus cu ceva umor cum ma apar de manipularea lor. Deci nu sunt usor de manipulat si stii de ce, traiesc de niste ani in tara asta unde manipularea parca e la ea acasa. Am invatat sa contracarez manipulare de pe vremea comunistilor, si aceasta se invata daca vrei si daca poti. Cu cat arta manipularii crestea si o luam in mana crezand, cu atat invatam si eu sa nu mai cred tot, sa filtrez si sa citesc printre randuri, pana am ajuns sa nu mai cred ca tot ce zboara se mananca, pentru ca manipularea asta inseamna. Si tu ai fost manipulata de familie s-au automanipulata prin "efectul galetii", (tocmai de aceea te-am intrebat si ai fost sincera) si asa a fost manipulata majoritatea populatiei, insa eu nu am participat la marea prosteala, dar degeaba chiar daca nu imi convine sunt supus fara vointa mea manipularii celor lalti, adica majoritatii. Deci era vorba de manipulare, in ultima postare a ta te cam departezi de la subiect si altceva, lasa-ma cu freze din autorii celebri ai lumii, prefer discutia cu ce poate mintea ta nu cu a lui Freud, Mao, Ceausescu, Iliescu, Basescu, altfel incep sa cred ca vrei sa fii "obiectul" atentiilor s-au manipulata.

| Hombre a răspuns:

@Georgiana, aici ai punctat bine "Trăim în societate și este bine sa înțelegi diferența dintre "publicitate" și viata reala. Puterea publicității este în faptul ca revine des, și mai puțin în mesajul efectiv", dar cu un mic amendament, nu e cazul meu, insa la marea majoritate da si iti spun sincer, de cand am invatat sa ma feresc de manipulare nu fac parte din gloata, mereu sunt in minoritate si de multe ori mi-a fost potrivnica. Sigur ca viata te pune in situatii conjucturale neplacute care aproape ca te obliga la compromisuri si asta nu cu vointa participarii tale afectiv-rational ci efectiv doar. Asa cum dreapta politica s-a unit cu stanga rezultand o cununie de interes, iata ca avem un efect conjuctural care isi gaseste radacinile in manipularea populatiei de catre o terta care s-a erijat din stanga in dreapta peste noapte care acum conduce si manipuleaza in continuare si rezultatul il parcurgem. Cat il priveste pe Cezar, a ajuns tiran de nevoie, conjunctural, amenintarea pozitiei lui de catre ceilalti l-a facut sa scoata colti, restul il stim, in fiecare din dusmanii lui exista un potential tiran. "Si tu Brutus"?

| EmaS a răspuns:

Da.Toate au rolul de a convinge prin diferite moduri pe cineva sa creada sau sa actioneze intr-un mod dorit de tine.Eu imi impun punctul meu de vedere si nu fac compromisuri.

| harciog a răspuns:

Asculta ma tzica pe unul care a studiat psihologia maselor pe terenul de pascut vacile.Persuasiunea nu-i decit scula folosita pentru manipulare iar cel mai usor de manipulat e o masa de oameni.In momentul in care te opui si incerci sa combati manipularea pe o anumita directie iti trebuie in mod sigur alta directie pentru oamenii respectivi si deci am putea spune ca tocmai tu ii manipulezi.Nu se poate face nimic decit atunci cind ii lasi de capul lor si le spui"ginditi singuri si hotariti tot la fel".Ai sa observi atunci in multimea respectiva o miscare haotica pina se trezeste unul cu o cit de cit putere de convingere si atunci multimea va fi multumita fara a sti ca a scapat de dracul si a dat peste taica-su si ca nu va scapa in veci de manipulare. Orice ai face n-ai cum sa scapi masele de asa ceva.

| miradoniz a răspuns:

hee hee pai da,desigurhee hee un om poate fi convins de nevasta sa cumpere o mașină nouahee hee de exempluhee hee cu argumente simple și pentru ca și el vrea astahee hee poate sa fie influențat,adică convins pe cai indirecte ca este exact ce își dorește sau poate fi manipulat,adică nu își da seama de nimic-îmi amintesc de un tip care susținea sus și tare ca pe el nimic nu îl influențează,pentru ca nu crede nimic din ce scriu ziarele sau aude la televizorhee hee făcea parte dintr-o grupare de extrema dreapta și era probabil omul cel mai manipulat pe care l-am cunoscut vreodatăhee hee Dacă tot trăim în societate,mi se pare normal sa ne modificam unii pe ceilalți și cred ca cei care refuza sa înțeleagă punctul de vedere al altuia, sunt cei mai ușori de manipulathee hee Ei și cu mine, pentru ca am o tendință supărătoare de a face exact inversul la ce mi se spune-deci trebuie sa fiu atenta la deciziile luate din "spirit de contradicție"hee hee

| miradoniz a răspuns:

@Hombre într-un trecut nu foarte îndepărtat,"manipulatorii din staful politicianist și religios" nu aveau nevoie sa își exerseze influenta decât pe "monarhul absolut"hee hee Ești sigur ca nu preferi sa fii obiectul"atențiilor"?hee hee

| miradoniz a răspuns:

Draga @hombre,hee hee nu îți dau dreptate"indirect și fără sa vreau" ci conștient..."Nu poți sa nu fii manipulat"hee hee dar influențarea,pentru a avea efect,trebuie sa fie măcar sincera,la gradul de implicare/deci și politicienii se resimt,dar sunt prea departe ca sa ne dam seamahee hee O găleată de apa de ploaie am luat la ultimele alegeri, și recunosc ca am votat sub influenta familieihee hee Eu nu cred ca tu ai fi ușor de manipulat, cred ca noi toți suntem.Practic toți oamenii se pot lăsa convinși sa facă lucruri pe care înainte le considerau absolut imorale.Omul e versatil și fluid:părerile,convingerile și dorințele evoluează în funcție de timp și de anturaj(doi factori exteriori,adică):tu însuti de exemplu,exprimi,fără sa știi,bănuiesc,un punct de vedere des întâlnit,care se bazează pe școala lui Freud- unde are o valoare foarte negativa,pentru ca e vorba de "masele inconștiente"hee hee Eu am o problema cu chestia asta:"turma" nu ma interesează."Turma" e formata din persoane reale,cu personalități diferite.Iar aici,nu se mai aplica Freud, ca e prea nevrozathee hee trecem la cineva destul de puțin cunoscut în Europa, Milton G Erickson.Pentru școala eriksonniana,"influenta este simbolul acelei pasivități a pasiunilor care fondează realitatea existențială și condiționează comunicația":relațiile interumane încep cu adevărat atunci când ne uitam la celalalt și îl vedem ca pe un om:gândește la fel,dar este diferit:" condiția(este)ca cel ce spune sa nu aibă dreptate". Hombre,tu crezi ca atunci când reacționez,ma opresc sa îi dau dreptate "adversarului"? Ca și tine și ca orice om de pe pământ,cred eu, reacționez, fiind sigura ca eu am dreptate și el greșește...ca,după,îmi mai schimb părerea,asta e altcevahee hee vezi tu,influenta,manipularea,cum vrei, merge în ambele direcțiihee hee este o interacțiunehee hee iar contradicția asta e inutila, doar dacă o ignorihee hee

| miradoniz a răspuns:

@Hombre vorbeam de o găleată de apa de ploaie,pentru ca a plouat în ziua alegerilor:și ai mei tot din spirit de contradicție votează,cred, pentru ca cei din jurul lor sunt toți de stânga-șeful partidului de dreapta a lucrat la stânga înainte și se pregătește sa revinăhee hee Hombre, spiritul critic face diferența.Trăim în societate și este bine sa înțelegi diferența dintre "publicitate" și viata reala. Puterea publicității este în faptul ca revine des,și mai puțin în mesajul efectiv. Dacă citești Memoriile lui Iulius Cezar,nu vei ajunge neapărat tiran, dar poate vei înțelege în câte feluri poate fi explicat adevărul, mai bine și mai profund decât te-ai fi gândit singur.Vei fi manipulat de ideile exprimate? NU sunt sigura,pentru ca o carte nu te obliga nimeni sa o citești de doua ori.Iar dacă găsești ceva și îți spui,"hei,și eu m-as fi putut gândi la asta", atunci poate ești pe cale de a deveni mai mult tu însuti, deci diferit de ce vor alții sa fi.

| miradoniz a răspuns:

@Hombre...poate chiar ar fi o idee buna sa citești memoriile lui Cezarhee hee pentru ca mie nu mi s-a părut deloc ca ar fi o victima,ci mai degrabă la fel de ambițios,pe cât de inteligenthee hee sunt de fapt rapoartele pe care le trimitea Senatului,ca sa își descrie campaniile militare-deci nu sunt istoric fiabile,dar sunt pasionante -cred ca le poți găsi pe net,deși nu știu dacă în românahee hee dar ma ofer sa le traduc,dacă vrei,în parte pentru ca,dacă nu ma înșel, tehnicile lui de manipulare încă sunt studiate la științele politice. Pentru oamenii liberi, conjunctura este rezultatul eforturilor personale

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Persuasiunea stă în puterea ta. Puterea ta de convingere asupra cuiva şi cât de mult poţi face tu în a-l determina si convinge într-un lucru. În schimb,când spun influenţă, mă gândesc la cât de mult poate lăsa (sau nu) persoana respectivă de la ea.Pentru că aici oricât de mare ai avea tu puterea de convingere,totul stă în mâinile lui.În tăria lui de a nu se lasă influenţat. De la influenţare la manipulare nu este decât un singur pas. Dacă omul se lasă influenţat, iar tu continui să-l ameţeşti inteligent,devine ca o marionetă în mâna ta. Bineînţeles, scopul tău ar trebui să fie unul care aparţine intereselor tale.
Ar trebui doar să fii stăpân pe acţiunile tale, gândirea ta şi să fii sigur de ceea ce vrei să faci.Aşa nimeni nu va atenta la psihicul tău.