anonim_4396
| anonim_4396 a întrebat:

In lunga si zbuciumata noastra istorie am trecut si prin sclavagism. Privind in trecut, oranduirea aceea sclavagista ne apare acum ca o pata neagra pe constiinta noastra a oamenilor. Cum de a fost posibil ca un om sa il exploateze pe un alt om ca sclav? Dar, in fine, bine ca a trecut. Oamenii s-au trezit la realitate. Si-au dat seama ca prin inrobirea altor oameni, este afectata intr-o masura si propria lor libertate. Presedintele Lincoln declara, in 1862, in fata Congresului: Eliberandu-i pe sclavi, redam libertatea si celor liberi. Cu toate acestea fenomenul "sclavie" se pare ca nu a disparut de tot. Se vorbeste inca si astazi de asa-zisa sclavie moderna. Ce credeti? Exista sclavie si in prezent? Si daca da, ce forme imbraca ea?

Răspuns Câştigător
| Hombre a răspuns:

Sa o crezi tu ca razboiul de secesiune din SUA a avut ca prioritate eliberarea sclavilor, nu taticu problema nr.1 a fost cine conduce America, chestiunea sclavagismului a fost in plan secund dar si o gaselnita pentru inceperea razboiului si la toate astea a pus capac neintelegea, lipsa dialogului dintre abolutionisti din nord si secesionisti din sud. Si fiidca la-i pomenit pe Abraham Lincoln el insusi era un rasist sadea.
Si azi sclavia imbraca diferite forme, cel mai des intalnita este in prostitutie, folosirea copiilor in productie, sechestrarea emigrantilor de anumite clanuri la fermele lor. Una din cele mai agresive forme de sclavagism in masa actual din punctul meu de vedere, este cel politic din Corea de Nord.

32 răspunsuri:
| sabin89 a răspuns (pentru regis):

Corect. Sunt intru totul de acord cu ce ai scris. Dar relatia angajat-angajator se refera numai la o fateta a sclaviei. Se mai poate discuta mult pe tema asta. Anumite rapoarte ale unor organizatii pentru drepturile omului vorbesc inca de milioane de persoane care traiesc ca sclavi. Poate se refera la unii care muncesc din greu la construirea de drumuri, la taierea trestiei de zahar sau la confectionarea de covoare, primind o suma de bani de nimic pentru truda lor. Mai sunt cei care sunt vanduti pentru prostitutie. Si ce putem spune de oamenii care devin sclavi ai propriilor vicii? Gandeste-te numai la cei ce au patima jocurilor de noroc. Sau despre cei care sunt amagiti sa traiasca in sclavia invataturilor false, frecventand o viata intreaga o biserica a carei dogme duc spre nicaieri? Subiectul este vast, intr-adevar, si nu poate fi cuprins in cateva randuri pe care le scriem noi aici. Dar apreciez mult raspunsul tau.

regis
| regis a răspuns (pentru sabin89):

Cred ca din toate exemplele tale, singurii care pot fi considerati sclavi sunt cei FORTATI sa se prostitueze. Aceasta este intr-adevar o forma de sclavie, insa evident este vorba de o suma de infractiuni (santaj, violenta, crima), iar la astfel de forme ma refeream cand vorbeam despre exceptii si cazuri izolate.
Toate celelalte sunt insa metafore pentru sclavie. Mie pot sa imi vorbeasca o mie de organizatii despre muncitori care muncesc pentru sume derizorii, poate sunt crud, dar nu cred ca ar trebui sa le plang de mila unor oameni care nu stiu sa faca nimic altceva si cu atat mai putin celor care aleg sa isi cheltuiasca timpul si banii pe jocuri de noroc, in timp ce eu muncesc pe branci, sau celor celor care se lasa amagiti de un guru dubios.