anonim_4396
| anonim_4396 a întrebat:

In lunga si zbuciumata noastra istorie am trecut si prin sclavagism. Privind in trecut, oranduirea aceea sclavagista ne apare acum ca o pata neagra pe constiinta noastra a oamenilor. Cum de a fost posibil ca un om sa il exploateze pe un alt om ca sclav? Dar, in fine, bine ca a trecut. Oamenii s-au trezit la realitate. Si-au dat seama ca prin inrobirea altor oameni, este afectata intr-o masura si propria lor libertate. Presedintele Lincoln declara, in 1862, in fata Congresului: Eliberandu-i pe sclavi, redam libertatea si celor liberi. Cu toate acestea fenomenul "sclavie" se pare ca nu a disparut de tot. Se vorbeste inca si astazi de asa-zisa sclavie moderna. Ce credeti? Exista sclavie si in prezent? Si daca da, ce forme imbraca ea?

Răspuns Câştigător
| Hombre a răspuns:

Sa o crezi tu ca razboiul de secesiune din SUA a avut ca prioritate eliberarea sclavilor, nu taticu problema nr.1 a fost cine conduce America, chestiunea sclavagismului a fost in plan secund dar si o gaselnita pentru inceperea razboiului si la toate astea a pus capac neintelegea, lipsa dialogului dintre abolutionisti din nord si secesionisti din sud. Si fiidca la-i pomenit pe Abraham Lincoln el insusi era un rasist sadea.
Si azi sclavia imbraca diferite forme, cel mai des intalnita este in prostitutie, folosirea copiilor in productie, sechestrarea emigrantilor de anumite clanuri la fermele lor. Una din cele mai agresive forme de sclavagism in masa actual din punctul meu de vedere, este cel politic din Corea de Nord.

| sabin89 a răspuns (pentru Hombre):

Tocmai de Corea de Nord te legi, unde mijloacele de productie sunt bun al intregului popor? Si unde la conducerea statului sta cel mai iubit fiu al poporului? Ma dezamagesti.

| Hombre a răspuns (pentru sabin89):

Ce bine ca am scapat de cel mai iubit fiu al boborului, idiotul dracu' in urma vizitei facute in Corea de Nord s-a contaminat de sindromul Kim Ir-sen si a inceput sa ne infecteze si pe noi, sper ca ultimul sulica franaru' asta Kim Jong-un sa fie ultimul faraon comunist. Sarmanii coreeni au fost infometati si indobitociti la maxim si nu inteleg de lideri mondiali nu pune capat acestei nebunii.

32 răspunsuri:
| harciog a răspuns:

Sclavia nu va disparea niciodata, numai ca ea va imbraca alte forme.Par exemple vad aici la tine 4 cuvinte care explica totul"oamenii s-au trezit la realitate".Ai dreptate in aceeasi masura in care trezirea si realitatea inseamna a defini un anumit prezent.Deci,dupa parerea mea, forma sclavagismului la care te referi era "trezirea la realitate"a oamenilor de atunci caci asta era forma sociala.Azi trebuie sa ne conformam altei realitati care imbraca, mai rau ca in trecut, mult mai multe forme dintre care as aminti doar doar pupincurismul.

| sabin89 a răspuns (pentru harciog):

Suna cam pesimistic. Adica sclavia nu va disparea niciodata. Nu-i dai nicio sansa sa dispara si ea candva. Poate la 21 decembrie, mai stii?

| harciog a răspuns (pentru sabin89):

Am trait atitea sfirsituri ale omenirii incit nu mai cred in nici unul.

regis
| regis a răspuns:

Sclavia moderna este o metafora. Exista diverse forme de sclavie, insa cu exceptia unor cazuri si exemple izolate, sclavia moderna nu are legatura cu sclavia propriu-zisa. Bineinteles ca la nivel de filosofie se pot face anumite conexiuni, exista niste asemanari teoretice, dar cu toate acestea ceea ce numim sclavie moderna difera semnificativ de sclavia prorpiu-zisa, in primul rand prin dreptul "sclavului" de a-si alege singur drumul, dezicandu-se de propriile obligatii si pierzandu-si, bineinteles, drepturile ce decurg din acestea.
De exemplu subordonatul care alearga toata ziua pentru a-i face pe plac celui cu burta mare nu are decat sa renunte la a alerga si sa devina el insusi cel cu burta mare si cu trabucul in mana. Nu il opreste nimeni altcineva decat propriile sale limite. Ori in acest caz nu putem vorbi despre sclavie, ci cel mult despre o sclavie moderna, in care ne complacem fiecare, mai mult sau mai putin.
Eu unul nu am considerat niciodata relatia angajat-angajator drept una de sclavie, ci dimpotriva, una de afaceri. Mai concret, eu detin o anumita capacitate de munca, capacitate care in schimbul unei sume de bani o pun la dispozitia angajatorului. Daca amandoi convenim asupra pretului, relatia merge bine. Dar atentie, pretul se stabileste pe baza cererii si a ofertei, daca sunt inca 100 de oameni dispusi sa ofere aceleasi capacitati la un pret mai mic, angajatorul va alege pe altul. Daca eu sunt capabil insa sa ofer mai mult decat ceilalti, este normal ca pretul meu sa creasca proportional.
Bineinteles ca sunt si cazuri in care oamenii foarte capabili se vand pentru putin, dar asta pana la urma este problema lor, nu a "stapanului". Si bineinteles, teoria functioneaza numai in mediul privat, concurential, nu in aparatul de stat, unde primeaza alte criterii.

| sabin89 a răspuns (pentru regis):

Corect. Sunt intru totul de acord cu ce ai scris. Dar relatia angajat-angajator se refera numai la o fateta a sclaviei. Se mai poate discuta mult pe tema asta. Anumite rapoarte ale unor organizatii pentru drepturile omului vorbesc inca de milioane de persoane care traiesc ca sclavi. Poate se refera la unii care muncesc din greu la construirea de drumuri, la taierea trestiei de zahar sau la confectionarea de covoare, primind o suma de bani de nimic pentru truda lor. Mai sunt cei care sunt vanduti pentru prostitutie. Si ce putem spune de oamenii care devin sclavi ai propriilor vicii? Gandeste-te numai la cei ce au patima jocurilor de noroc. Sau despre cei care sunt amagiti sa traiasca in sclavia invataturilor false, frecventand o viata intreaga o biserica a carei dogme duc spre nicaieri? Subiectul este vast, intr-adevar, si nu poate fi cuprins in cateva randuri pe care le scriem noi aici. Dar apreciez mult raspunsul tau.

| regis a răspuns (pentru sabin89):

Cred ca din toate exemplele tale, singurii care pot fi considerati sclavi sunt cei FORTATI sa se prostitueze. Aceasta este intr-adevar o forma de sclavie, insa evident este vorba de o suma de infractiuni (santaj, violenta, crima), iar la astfel de forme ma refeream cand vorbeam despre exceptii si cazuri izolate.
Toate celelalte sunt insa metafore pentru sclavie. Mie pot sa imi vorbeasca o mie de organizatii despre muncitori care muncesc pentru sume derizorii, poate sunt crud, dar nu cred ca ar trebui sa le plang de mila unor oameni care nu stiu sa faca nimic altceva si cu atat mai putin celor care aleg sa isi cheltuiasca timpul si banii pe jocuri de noroc, in timp ce eu muncesc pe branci, sau celor celor care se lasa amagiti de un guru dubios.

| Inferno a răspuns:

Esti sclavul ratiunii tale.

| sabin89 a răspuns (pentru Inferno):

Ratiunea cred ca e un factor pozitiv, care poate ajuta la inlaturarea sclaviei, mai degraba.

| Inferno a răspuns (pentru sabin89):

Cu cat capacitatea de a rationa este mai mare cu atat esti mai liber. Cu cat capacitatea de a rationa este mai mica cu atat esti mai limitat in a intelege cocepte noi.

| 4b a răspuns:

''Oamenii s-au trezit la realitate''...nu sabin, inca nu s-au trezit.
In ceea ce priveste sclavia, subiectul ma lasa rece...
Sanatatewinking

| sabin89 a răspuns (pentru 4b):

N-ar trebui sa te lase rece un subiect inca fierbinte. Zic si eu.

| relian a răspuns:

Nu poti spune ca si astazi mai exista sclavie.Acum ca se mai practica e altceva dar ese ilegal.De exemplu sclava sexuala este femeie luata impotriva vointei ei sau cu minciuni si pusa sa lucreze fara sa fie platita.Asta era scalvul, o persoana luata cu forta si pusa sa munceasca pentru o alta persoana, el in schimb primind doar mancare atat cat sa nu moara.Acum ca acesc cuvand a capatat si alte conotatii asta e.Dar astazi nu poti spune ca tu lucrand pentru o alta persoana esti scalavul lui atata timp cat el te plateste si tu lucrezi de buna voie.Formele de sclavie de acum sant ilegale si am dat un exemplu prostitutia.Adica anumite forme de prostitutie.Si poate piratii care mai prind cate ceva teobliga sa faci anumite munci obligat.Cum a fost posibila sclavia? Pe atunci se practica legea junglei care era mai tare si poate ceva mai destept.Asa au strans averi unii oameni si au ajuns bogati.Si este valabil si pentru tarile dezvoltate si bogate.Nu ajungeau aici daca nu scalavagea pe altii. Daca nu dadeau in cap la altii si nu iar fi luat sclavi nu ar fi avut ce au astazi.

| sabin89 a răspuns (pentru relian):

Exemplul cu prostitutia este unul care iese clar in evidenta. Cred insa ca mai sunt multe alte forme, doar ca mai subtile.

















| WhatheWow a răspuns:

Sintem sclavii propriilor noastre prejudecati; sau asta nu se pune?

| sabin89 a răspuns (pentru WhatheWow):

Se pune orice. Am zis: ce forme imbraca azi?

| Delicacy a răspuns:

Scalvismul modern se poate concretiza în exploatarea amabilităţii oamenilor.Această formă de sclavism a existat întotdeauna şi încă va exista datorită unui principiu arihicunsocut după care funcţionăm toţi: "Îmi clădesc fericirea, pe baza nefericirii altora."

| sabin89 a răspuns (pentru Delicacy):

Oare asa sa fie?

| Delicacy a răspuns (pentru sabin89):

Da.Uite şi un exemplu:în timp ce ăla cu burtă mare şi cravată trage din trabuc, fără nici o mustrare de conştiinţă, subordonatul său aleargă toată ziua ca să-i facă pe plac şi toate astea pentru o sumă de căcat.

| AliveOne a răspuns:

Suntem sclavii indirecti ai politiciilaughing
Platim toate greselile lor, platim tot ce ni se cere fara a mai putea comenta un exemplu ar fi impozitu pentru cladiri/propietati adica frate daca ai cumparat terenu de ce dracu te mai pune sa platesti in fiecare an o anumita taxa mi se pare o prostie incredibil de mare vor sa ne tina mereu sub control sa nu cumva sa evoluam exact ca niste sclavi!

| sabin89 a răspuns (pentru AliveOne):

Da, intr-un fel politica inca mai practica un fel de sclavie. Cel putin in unele tari.

| a3e6u9 a răspuns:

Sclavia nu a fost abolită vreodată, doar că în ziua de azi poți să-ți alegi stăpânul (adică patronul) și acum tu te descurci cu locuința și mâncarea, nu mai e treaba stăpânului de sclavi. happy

| sabin89 a răspuns (pentru a3e6u9):

Consideri patronul un stapan? El este un om de afaceri, de multe ori bine intentionat, care stie sa organizeze o intreprindere.

| a3e6u9 a răspuns (pentru sabin89):

Bine intenționat? Intenția lui e profitul propriu, nu binele angajaților (sclavilor). Eu consider că sclavie există atunci când oamenii sunt obligați să facă ceva ce nu vor să facă pentru a putea trăi. Spre exemplu, dacă un om ar prefera să facă altceva, dar trebuie să meargă la serviciu pentru a-și câștiga traiul, el e sclav. Bine, asta e un fel de prostituție în același timp și e practicată de aproape toți și li se pare normal. happy

| sabin89 a răspuns (pentru a3e6u9):

Poti sa-ti imaginezi o lume in care nimeni sa nu fie sclav? Cum ar trebui sa fie? Sa aiba fiecare petecul lui de pamant, sa cultive propriile fructe, legume, cereale? sau cum?

| a3e6u9 a răspuns (pentru sabin89):

O lume fără sclavi ar trebui să fie o lume în care toți au asigurate necesitățile vieții, adică, casă, mâncare, haine, educație, sistem sanitar, etc. Apoi ei pot alege ce să facă fără să fie obligați să fie sclavi pentru bani.

| sabin89 a răspuns (pentru a3e6u9):

Bine, dar ca sa aiba haine, de exemplu, trebuie sa existe companii care sa se ocupe cu producerea hainelor. Si acolo, vrei nu vrei trebuie sa fie patroni si angajati. Daca le trebuie zahar, ulei...trebuie sa fie companii care sa le produca s.a.m.d.

| a3e6u9 a răspuns (pentru sabin89):

Industria e destul de mecanizată în ziua de azi. Dacă e nevoie de oameni, cred că s-ar găsi voluntari care să asigure funcționarea aparaturii.

| killmereb a răspuns:

Sclavul caruia ii place viata de sclav este tot sclav? Ce vreau sa zic este ca sclavia este frica de tine insuti. se gaseste in multe feluri. bani, dragoste, gelozie, inteligenta.

| sabin89 a răspuns (pentru killmereb):

Parca n-as zice ca sclavia este frica de tine insuti. Nu mi se pare o definitie potrivita. Sau poate nu inteleg eu subtilitatea.

| killmereb a răspuns:

Pasiune,virtute etc.