| Inferno a întrebat:

Nu e tema. De fapt problema imi apartine.
Aproape fara sa vreau am compus o problema pe care am constatat ca nu prea o pot rezolva, asa ca m-am gandit ca poate voi aveti o idee. (Implica notiuni de combinatorica si calculul probabilitatilor)

Intr-o urna sunt 8 bine albe si doua negre, daca bilele sunt puse in doua urne distincte in cantitati egale, care este probabilitatea ca la doua extrageri consecutive bina extrasa sa fie cea neagra?



3 răspunsuri:
| Inferno explică:

P.S: Acum nu stiu cat de corect este, dar ca un indiciu, eu am rationat in felul urmator.
In primul rand am calculat probabilitatea ca intr-o urna sa fie cele doua bine negre (pentru ca ulterior sa poata fi extrase) Daca sunt impartite in mod egal atunci exista cinci bile, dintre care doua sunt negre, iar restul de 3 albe.
Cazurile favorabile sunt modurile in care cele 8 bile albe pot fi combinate in trei variante, deci combinari de 8 luate cate 3, deci 56.
Cazurile posibile sunt modurile in care cele 10 bile pot fi combinate in 5 variante, deci combinari de 10 luate cate cinci, deci 252
Prin urmare probabilitatea ca intr-o urna ambele bile sa fie negre ar fi de P1= 56/252=0,(2)

Probabilitatea ca la prima extragere bila sa fie neagra este P2=2/5,deoarece exista cinci bile (Cazuri posibile) si doar doua bile negre (cazuri favorabile).

Probabilitatea ca la a doua extragere bila sa fie neagra este P3=1/4,deoarece in urna nu au mai ramas decat patru bile (caz posibile) si una singura neagra (caz favorabil).

Iar probabilitatea totala as spune ca este Pt=P1 x P2 x P3

| Narcis2007 a răspuns:

Extragi din amble urne sau doar din una?

| Muntgvb a răspuns:

Am senzatia ca trebuie sa mai inmultesti probabilitatea totala cu 1/2, deoarece s-ar putea sa extragi din urna in care sunt numai bile albe.Gresesc cumva?