| Theo94 a întrebat:

Pana in ce an credeti ca se va descoperi viata extraterestra, dar nu de tip microbian, ceva cum ar fi animale sau viata inteligenta, civilizatii?

25 răspunsuri:
| Wr3nch a răspuns:

Cand o sa reusim sa avem tehnologie care ne va lasa sa exploram spatiul mai rapid, in stilul salturilor warp din SF-uri.

| Holiday a răspuns:

Nasol ar fi sa ne gaseasca ei pe noi.

| johnnny123 a răspuns:

Intrebi "in ce an" de parca te astepti ca acest lucru sa se intample in urmatorii cativa ani.

Trista realitate este ca sansele de a intra vreodata in contact cu orice forma de viata extraterestra sunt aproape inexistente. Nici peste un an, nici peste 100 de ani, nici peste 100 000 de ani.

Chiar daca printr-un miracol specia umana va mai popula pamantul inca 100 000 de ani, la scara Universului asta reprezinta o fereastra de timp extrem de mica, in care este extrem de improbabil sa aiba loc un contact intre doua civilizatii.

Ca sa intelegi cat de mica, daca am reprezenta varsta universului ca o viata de om, atunci intreaga noastra existenta pe pamant ar reprezenta vreo 5 ore.

Galaxia noastra are o rază de 53 000 de ani lumina, peste 250 de miliarde de stele, o varsta de 13.5 miliarde de ani si nici o garantie ca mai contine alte forme de viata in afara de noi. Cea mai apropiata galaxie "vecina" se afla la 2 milioane de ani-lumina.

Care sunt sansele ca in timpul existentei noastre de 100 000 de ani sa intram in contact cu cineva?

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Momentan, dupa cum a postat Vsauce in serialul Mind Field, exista sute de companii care trimit date in spatiu. De asemenea, sunt si primite date. Buba e ca si noi si celelalte civilizatii suntem panicati de moarte sau n-avem tehnologia necesara pentru a calatori unii la altii, dar exista si in alte locuri in univers fiinte inteligente, sau poate a interferat ceva si ne-am primit inapoi mesajele in mod eronat.

| PainTech a răspuns:

2500-3000 dacă suntem optimiști.

1. Nu știm sigur daca exista.
2. Distanta intre mediile care pot avea viața este destul de mare. Fără îmbunătăți serioase în domeniul transporturilor nu prea facem nimic...

sadrian46
| sadrian46 a răspuns:

În sistemul nostru solar nu sunt.
Prima stea e la 4 ani lumină.
Dacă nu ajungem noi acolo sau ei la noi, nu se poate descoperi, este doar ipoteză. Tehnologii de navigare la asemenea distanțe nu se pot prevedea pentru prea curând. S-ar putea să treacă milenii.

| Ganea_Marian-Dumitru_1972 a răspuns (pentru Holiday):

De ce ar fi nasol?

| Holiday a răspuns (pentru Ganea_Marian-Dumitru_1972):

Pentru ca daca ne gasesc ei inseamna ca au fie niste tehnologii mult mai dezvoltate, fie niste abilitati extraordinare. In ambele situatii am fi niste sclavi perfecti, asta daca nu ar avea ganduri de colonizare a Terrei, iar noi i-am cam incurca...iar asta ar trebui s-o rezolve si nu e greu de dedus in ce fel.

| sdfsfsdfsdfsdf a răspuns (pentru Holiday):

Mare gang bang planetar ce ne ar da laughing)

| sdfsfsdfsdfsdf a răspuns:

3788-3789

| Bizon95 a răspuns:

In teorie a fost deja aici
cauta documentarul "Ancient Aliens"

insa in orice caz, daca limitezi intrebarea la "o gasim noi", nu invers

atunci CHIAR nu am nici cea mai vaga idee, distantele dintre stele sunt asa de mari, ca transportul interstelar nu ar functiona decat cu workaround (motorul warp, wormholes, etc.) si suntem departe, departe, DEPARTE de asa ceva (se contesta serios si cu argumente GROASE) aterizarea pe luna, pentru ca programul Apolo care cica, ca ar fi aterizat pe luna a fost SINGURA DATA CAND S-A IESIT CU OAMENI LA BORD IN AFARA CAMPULUI MAGNETIC AL PAMANTULUI care ne protejeaza de valurile CONTINUE de radiatie nociva care vin de la soare

| Theo94 explică (pentru Holiday):

Poate ne-au gasit deja, poate suntem neinteresanti pentru ei, prea inapoiati, daca ai studia un musuroi de furnici nu ai discuta cu regina lor, daca ai vea tehnologia necesara ai creea o furnica robot si ai introduce-o in musuroi sa studiezi cum arata inauntru, interactiunile intre furnici, etc. Sau ai lua o furnica (rapit) si i-ai atasa un dispozitiv gen microtransmitator cu camera de filmat.

| Theo94 explică (pentru johnnny123):

Calea lactee are un diametru de 100 000 de ani sau intre 150 000 si 200 000 de ani, sunt multe planete care sunt in zona goldiloks care ar putea sustine viata dar nu avem tehnologia necesara sa o observam.

https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_potentially_habitable_exoplanets

| johnnny123 a răspuns (pentru Theo94):

De la "planetă care are potențialul de a susține viață" până la "planetă populată de o civilizație" este cale extrem de lungă.

Faptul că au fost observate planete care par a îndeplini niște condiții propice apariției vieții nu garantează nimic. Este posibil să ai zece miliarde de planete în zone goldilock și pe niciuna dintre ele să nu existe vreo formă de viață.

Iar evoluția de la viața monocelulară la o civilizație capabilă de zboruri intergalactice este un proces atât de lung și de improbabil încât ai avea nevoie de milioane de planete cu viață ca să obții o singură civilizație avansată.

Viața pe Pământ a apărut acum vreo 3.5 miliarde de ani, dar abia acum vreo sută și ceva de ani am reușit să emitem un amărât de semnal radio. Iar dacă o ținem în ritmul ăsta cu distrugerea planetei, este posibil ca în 200 de ani să dispărem ca specie. Asta ar însemna că era "tehnologică" a marii noastre civilizații a ținut 300 de ani și s-a autodistrus cu mult înainte de a deveni capabili de zboruri intergalactice. Șansele ca o civilizație avansată să ne găsească în imensitatea universului fix în această fereastră de 300 de ani sunt infinitezimale.

Și încă un aspect pe care oamenii care așteaptă extratereștrii nu-l prea iau in considerare: Dacă o civilizație extrem de avansată ar vizita pământul, ce te face să crezi că am fi capabili să înțelegem ce se întâmplă? Față de o asemenea civilizație noi am fi cel mult niște babuini. Babuinii din Africa înțeleg că o comisie pentru protecția mediului se întâlnește la Strasbourg pentru a discuta protejarea habitatului lor?

| Theo94 explică (pentru johnnny123):

"De la "planetă care are potențialul de a susține viață" până la "planetă populată de o civilizație" este cale extrem de lungă."

Nu m-am referit neaparat la o civilizatie, pot fi doar forme de viata "neinteligente" cum ar fi animalele.

"Iar evoluția de la viața monocelulară la o civilizație capabilă de zboruri intergalactice este un proces atât de lung și de improbabil..."
Ai sarit prea departe nu m-am referit la o posibilia civilizatie capabile de calatorii INTERGALAGTICE, cand am spus civilizatii, m-am referit la diferite stadii de avansare, de la niste triburi primitive, la o civilizatie capabila de calatorii INTERPLANETARE. Da cred ca este destul de greu de ajuns in stadiul ala.

"Faptul că au fost observate planete care par a îndeplini niște condiții propice apariției vieții nu garantează nimic."

Asa este, dar sunt unele in goldilocks care sunt mai vechi decat pamanul, steaua in jurul carei orbiteaza este mei veche decat soarele, pe unele dintre ele ar putea fi viata, chiar inteligenta.

"Asta ar însemna că era "tehnologică" a marii noastre civilizații a ținut 300 de ani și s-a autodistrus..."

Este o ipoteza care se numeste "marele filtru", "great filter" si poate fi considerata o explicatie la " marea tacere", "the great silence"

https://ro.wikipedia.org/wiki/Marele_filtru

https://en.wikipedia.org/wiki/Great_Filter

https://en.wikipedia.org/wiki/Fermi_paradox

https://ro.wikipedia.org/wiki/Paradoxul_lui_Fermi

"Față de o asemenea civilizație noi am fi cel mult niște babuini."
Despre asa ceva scrie in raspunsul pentru Holiday de mai sus.

| gemeni6226 a răspuns:

Cand omul va avea destul nivel de inteligenta pentru ca ei sa vrea sa ne contacteze.Noi pentru ei suntem ca pentru noi furnicile :nu avem subiecte comune si nici limbaj comun.Doar ii observam ca exista.

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

SUB FORMA FIZICA? Niciodata universul este Infinit incat sa gasim alte forme de viata. Intr-un loop nu ai ce sa gasesti
Oricum mintea umana vrea sa descopere, sa mearga.sa drege(are acel instinct de aventura mai mult) dar majoritatea nu isi dau seama ca toata informatia de care avem noi nevoie se afla aici (pentru ca exact rahatul1 care se afla in tot universul, SE AFLA SI PE PAMANT. ) nu trebuie sa mergem cine stie unde sa gasim alte forme de viata, extraterestrii exista dar exista in alta dimensiune, oamenii din antichitate comunicau cu alte forme de viata "extraterestre" pentru a lu-a informatii necesare sa construiasca piramide si alte cele, aveau inteligenta necesara sa evolueze tehnologic exact cum suntem astazi dar nu o faceau.

| Theo94 explică (pentru anonim_4396):

Savantii de la NASA, ESA, etc. nu ar fi de acord cu tine.
"in alta dimensiune, oamenii din antichitate comunicau cu alte forme de viata "extraterestre" "
Stii de teoriile lui Jacques Vallee, ai citit ceva din cartile/lucrarile lui?

| Celcestietot a răspuns:

Deja traiesc printre noi, doar ca nu ii vedem noi. Oircum, eu cred ca foarte curand ii vom descoperii, pana in anul 2100.

| relian a răspuns:

Cred ca niciodata laughing ce mai cred este ca daca ar fi existat sau ar mai exista civilizatii, ele apar spontan si singular, dispar, apoi dupa milioane de ani apar altele si etc.
Daca ar fi existat doara in galalxia noastra o civilizatie macar ca si a noastra ar fi trebuie sa receptionam ceva semanale, sau n-ar fi trebuie doara daca acea civilizatie aparu odata cu noi sau chiar mai inainte dar nu cu mult.
Avand in vedere ce spui si tu ca galaxia are 150 mii de ani lumina in diametru,chiar daca o civilizatie indifee=rent cat de avanzata ar fi,sigur nu ar fi putut ajunge la noi,dar macar semnale de la ei am fi receptionat cumva.
Dar din cate se stie nimeni na receptionat nimic niciodata,sau de cand se tot asculta semnale venite din spatiu.
Daca acea civilizatie ar fi discus de mai stiu eu ce tehnologii gen SF fi sigur ca deja stiau galaxia ca pe propriile buzunare laughing asta daca aia au buzunare la haine laughing deci cum o dai cum o intorci nu iese nicicum.
Tu de ce crezi ca aapru religia? Pai tocmai ca oamenii au rasucit intrebarile pe toate alea si nu le ieseau nicicum. Bine ca eu nu-s religios,nici nu trebuie sa te lasi chiar de esti dezamagit in bratele religie.
Dar uni oamenii cu minte multa cu mult inaintea noastra au stiut ca nu mai sunt si altii ca noi pe nicaeri,sau cel putin in galalxia noastra.
Spui poate ca aia n-ar fi interesati de noi? Dai exemple cu furnicile,dar sincer eu nu am vazut furnici fabricand masini,arme si mai stiu eu nave spatiale sau macar atmosferice, deci ce anume sa comunicam noi cu furnicile?
Daca ar exista alte civilizatii fii sigur daca near fi descoperit ar fi luat conact cu noi, nu vad de ce sa nu-i interesam noi pamantenii, nu ne putem compara cu furnicile cum arati tu, nici pe departe macar laughing
Garantat orice alta civilizatie indiferent cat de avansata tehnologic ar fi ar comuncia cu noi, nu vad de ce nu ar puteao face.La tehnologia ce ar dispune ar trebuie sa o poata face ei daca noi nu.
Tu crezi ca daca oamenii ar putea comunica cu furnicile nu ar faceo? Dar una este sa incerci ceea ce nu se poate si alta cu ce se poate.
Noi nu am putea niciodata sa comunicam cu furnicile pentru ca ele nu gandesc laughing pe cand oamenii gandesc
Faptul ca orice este viu are un sistem de comunicare, aia nu inseamna ca acele vietuitoare si gandesc.
Cam asta e diferenta intre noi si furnici, zic eu

Răspuns utilizator avertizat
| RAY a răspuns:

Cand omenirea va deveni macar civilizatie de gradul 1

| Theo94 explică (pentru RAY):

Interesant, momentan suntem una de gradul 0, 7 sau 0, 8 din ce am vazut in diverse documentare.

| RAY a răspuns (pentru Theo94):

Avem nevoie de un Einstein

| Theo94 explică (pentru RAY):

Sau mai multi.