| LanguageMaster a întrebat:

Pedepsele corporale și tortura practicate în Evul Mediu erau eficiente pentru prevenirea infracțiunilor și descurajarea infractorilor?

12 răspunsuri:
| 239 a răspuns:

Eu zic ca da.

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Ce nu face omul cand il doare laughing

| raMLesS a răspuns:

Da, dar tot se mai gasea cate un psihopat sau sociopat sa mai ciordeasca cate ceva, chiar daca ii costau propria viata.

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Se practică și acum.

| WolfgangKreutzfeldt a răspuns:

Da. Daca nu era asa se mai dadeau atatea exemple cu Vlad Tepes, cel mai celebru dintre ele fiind acela ca daca lasa-i o punga cu bani in mijlocul strazii, o gaseai acolo unde ai lasat-o. Parerea mea e ca metoda aia cu pedeapsa corporala ar trebui aplicata si la noi in cel mai scurt timp daca vrem sa schimbam ceva.

| Legion7X a răspuns:

Erau niște păcate foarte îngrozitoare, nu contează că se fura.

| Sofer a răspuns:

Prea crude dar ca rezultat pentru acei oameni rai.

| Zuzu1991 a răspuns:

Nu, in primul rand nu aveau logica, deci oricine o putea incasa, vinovat sau nu, cat timp nu aveai putere sau bogatie
apoi tortura era folosita pentru extragere de marturisiri, chiar se considera ca cineva nu poate spune adevarul pana nu e torturat
iar ultimul argument e ca oamenii traiau la un nivel asa de jos, ca nu aveau nimic de pierdut, asa ca ii durea in cot ca o sa fie torturati daca vor fi prinsi

| johnnny123 a răspuns:

Pe langa faptul ca erau barbare, in prea multe cazuri se aplicau si unor persoane nevinovate (vezi miile de femei acuzate de vrajitorie care au suferit torturi inimaginabile doar pentru ca cineva le acuza).

Iar judecand dupa nivelul de "civilizatie" din Evul Mediu, este destul de clar ca nu aveau prea mult efect asupra infractorilor.

| romeo78 a răspuns:

Pedeapsa corporală, tortura nu au dispărut niciodată. Dar în epocile trecute era și un spectacol, dar erau și pentru intimidare. Nu uitați că atunci, de mic erai pus în fața unor astfel de situații, inclusiv prin prisma faptului că așa cum știm noi astăzi că ne procurăm hrana, nu exista așa ceva atunci.
Animalele mici, medii de statură erau sacrificate în curte, gospodărie, animalele mari erau sacrificate de un măcelar, la un "abator". Bătaia unui copil era o normalitate, tortura nici nu era băgată în seamă.
Ulterior, prin emanciparea omenirii, creșterii economice, nivelului de cultură, educație, au început să fie respinse de societate astfel de situații.
Dar, există zone în lume, unde la ora actuală, încă astfel de situații fac parte din cotidian.

| Nilsson a răspuns:

În cazul "infracțiunilor" de erezie și deținere de cărți interzise, se pare că nu erau prea eficiente, fiindcă protestantismul tot s-a răspândit în nordul Europei.
Dar ca idee, în decursul istoriei, pedepsele dure se aplicau mai des celor care se opuneau într-o formă ideologică celor de la putere decât celor care erau cu adevărat infractori.
La noi, în timpul comunismului, în închisori nu erau torturați tâlharii și hoții, ci mai mult intelectualii și liderii spirituali.

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns (pentru raMLesS):

Daca li se taia cate o mana sau ceva la furt. Crimele sunt alta poveste., multe erau permise de lege Un nobil, cavaler putea ucide tarani in voie fara sa fie acuzat