| LupusDei1993 a întrebat:

"Religia s-a născut când primul ticălos l-a întâlnit pe primul prost." - Voltaire

Ce părere aveți?

57 răspunsuri:
| raMLesS a răspuns:

Dc vorbesti in numele celorlalti useri? Poate tie nu-ti pasa.

| StrongHeart a răspuns:

Părerea mea este ca e doar o părere.

| mastadont a răspuns:

Destul de elocvent citatul, e posibil ca chiar așa să se fi și întâmplat. Niște întreprinzători s-au decis să scrie o carte și să prostească lumea prin ea, deci, mai pe românește, s-a întâlnit hoțul cu prostul.

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Păi se pune întrebarea, care e starea inițială a unui om? Ticăloșia și prostia sau dreptatea și inteligența? E clar că este prima variantă. Corectitudinea și educația se învață, dar în lipsa învățării indiferent de capacitatea creierului tău, vei rămâne la starea inițială homeostazică de prostie (lipsă de inteligență).

Deci să fii ticălos și prost nu e o raritate, astfel că primul ticălos și primul prost înseamnă practic. prima oară când 2 oameni s-au întâlnit. Nu e ca și cum e unul prost dintr-o mare de somități.

sadrian46
| sadrian46 a răspuns:

Că Voltaire era un mare ticălos. Iar când primii oameni erau toți proști, aveau nevoie de un ticălos.

Răspuns utilizator avertizat
Răspuns utilizator avertizat
| Eisenheim a răspuns:

laughing daca făceai filosof rămâneai! O astfel de întrebare nu se pune aici pe TPU laughing cred că înțelegi de ce, având în vedere răspunsurile

| Eisenheim a răspuns (pentru Eisenheim):

Dacă tăceai. Evident că ma corectat, din tăceai a scris făceai

| mastadont a răspuns (pentru Harfagre):

Fundamentele religiei stau scrise în cărți așa cum și legile fundamentale ale unui stat sunt scrise în constituție. Bineînțeles, cărți aici are și sens metaforic, poate fi vorba și de tăblițe de lut sau pergamente. Religia organizată a apărut o dată cu scrisul pentru că de atunci oamenii au putut să stabilească niște fundamente pe care să le transmită fără a fi deteriorate. Dacă nu înțelegi mai bine nu te băga, că văd că deja te simți lezat în întunecatul tău fanatism religios. Ce este biblia dacă nu o carte? Oricât o dați cotită biblia tot o carte scrisă de niște oameni rămâne, la fel ca și Harry Potter sau stăpânul inelelor, doar că acestea au fost încadrate la categoria ficțiune iar biblia a fost luată mult prea în serios.

| Eisenheim a răspuns (pentru mastadont):

Nenea,noi santem copii care cred în Dumnezeu, biblie, religie, deci sa zici așa ceva...cum ai putut? Și dacă ai avea dreptate tot nu am accepta așa ceva laughing deci te rugăm să reformulezi răspunsul în așa fel încât să ne placă laughing

| mastadont a răspuns (pentru Eisenheim):

Cui nu-i place să nu citească, aici nu suntem la conferința mondială de pace. Am înțeles ironia însă nu am nici o milă pentru acești fanatici îndoctrinați încă de mici. Adevărul e brutal și doare uneori, e ca o găleată de apă rece ca gheața însă te trezește imediat.

Răspuns utilizator avertizat
Răspuns utilizator avertizat
| mastadont a răspuns (pentru Harfagre):

Eu vorbesc de creștinism pentru că pe asta o cunosc. Ar fi inoportun și aș da dovadă de ipocrizie să vorbesc despre alte religii despre care nu știu nimic. Răspunzând la întrebarea ta, eu nu mă dușmănesc cu nimeni, doar spun niște adevăruri, îmi e indiferent dacă în marea ta îndoctrinare te simți atacat.

Răspuns utilizator avertizat
| Eisenheim a răspuns (pentru Harfagre):

Deci lupusdei și halfagre e una și aceeași persoană? Că eu nu ți-am scris nimic nici nu te-am înjurat nimic happy deci pe scurt cine vrea bătaie de la halfagre, invitația e deschisa. E valabil și pentru atei și cei de alte religii? happy

| mastadont a răspuns (pentru Harfagre):

Și ce te face să crezi că vreau să câștig această dispută cum îi spui tu? Singurul care se simte atacat și lezat ești tu, și reiese clar din răspunsurile tale. Mie îmi e indiferent.

Răspuns utilizator avertizat
| CostinAlamariu a răspuns:

Sa-l intrebam si pe Mozart ce parere avea de Voltair: "I must give you a piece of intelligence that you perhaps already know — namely, that the ungodly arch-villain Voltaire has died miserably like a dog — just like a brute. That is his reward!"

Răspuns utilizator avertizat
| Eisenheim a răspuns (pentru Harfagre):

Atunci nu o sa mai răspund la întrebări, pentru că unii unii vor lua o părere drept agresiune psihică happy

Răspuns utilizator avertizat
| chuckmanson a răspuns:

Adevărat și fals în același timp.
Religiile s-au născut atât din frică și curiozitate, dorință de a știi unde provine totul și o disperare pentru explicații dar și drept o armă politică de a controla populația.
Iar citatul ăsta îi aparține lui Mark Twain.

| Mopmop a răspuns:

Cred ca este adevarat! Prin extensie ar trebui trecut si politica in aceeasi oala!

| GabiDumitrescu a răspuns (pentru Harfagre):

Religia e o forma de DRESURA, nu de educatie! Educatia implica ca la rindul tau sa poti imbunatati sistemul respectiv, sa poti adauga ceva nou in domeniile studiate.

| hacktek a răspuns:

Este enuntat un Adevar Suprem, nu mai lasa loc de pareri sau interpretari.
Da, asa este. ma gandeam ca e clar pentru toata lumea.
Primul ticalos a exploatat cea mai mare frica a Omenirii: moartea.
I-a dat o rezolvare imaginara. Job well done.

| FantasyBoy a răspuns:

Nu e de ajuns sa fi prost pentru a crede aberatiile religioase, mai trebuie si ceva motive psihologice(sau chiar psihiatrice...) pentru a crede, in anul 2021, in draci, domni-zei, blesteme si pacate.

| FantasyBoy a răspuns (pentru Harfagre):

Religiile abrahamice(crestinism, iudaism, islam) sunt cele mai toxice, deoarece sunt apriori antistiintifice si antiprogresiste, negand realitatile demonstrate de stiinta(evolutionism, varsta universului, structura si caracterul absolut al materiei, etc), preferand sa-i faca sa creada ca 2000 de ani sunt mai importanti decat 3 miliarde, si propovaduind o realitate groteasca, ultraminimalista, puerila, reducand destinul omului la un simplu model antropocentric de doua parale, livrand ca idol absolut un biet schizoid bastard din Nazareth.
Este normal ca a aceste aberatii abrahamice sa fie combatute prioritar si sistemic, animismul, budismul, sintoismul nici nu au caracterul toxic si absolutist al crestinismului, nici nu se erijeaza din religiile-filosofii ce sunt in adevaruri absolute, n-a vazut nimeni un budist sa arunce cu noroi in Darwin, nici un animist sau neopagan sa tune si sa fulgere impotriva Teoriei Relativitatii!

Răspuns utilizator avertizat