| sabin89 a întrebat:

Să presupunem (problemă pur teoretică) că un avion are de parcurs un drum până la un punct îndepărtat al globului, pe o distanţă mult mai mare decât raza lui de acţiune. Se uzează de tehnica reaprovizionării cu carburanţi în aer. Pornesc zece avioane de acelasi fel, care se reaprovizionează unul pe altul si se retrag treptat din zbor până când unicul avion ajunge la destinaţie. Avioanele pornesc încărcate cu câte zece mii de litri de benzină fiecare. În momentul în care ele rămân cu câte nouă mii de litri fiecare, întreaga rezervă de benzină a unuia este folosită pentru a reaproviziona cu carburanţi avioanele celelalte. Avionul golit aterizează, iar celelalte nouă îşi continuă zborul cu cantitatea de benzină completă. Operaţia următoare se execută atunci când cantitatea de carburanţi a fiecărui avion a fost redusă cu o noime. Şi de data asta unul dintre avioane aterizează, iar celelalte opt îşi continuă zborul complet reaprovizionate. Următoarele reaprovizionări au loc atunci când o optime, o şeptime etc. din cantitatea de carburanţi a fost consumată, până ce rămâne un singur avion care ajunge la destinaţie folosind ultima picătură de benzină.din rezervoarele sale.
După calculele mele, cu metoda descrisă mai sus, avionul a putut atinge ţinta la o distanţă de aproape trei ori mai mare decât raza lui de acţiune. Ce credeţi, este corect? Dacă nu, ce răspuns aveţi voi?

Răspuns Câştigător
| NGheorghe a răspuns:

In primul rând "raza de acțiune" este o noțiune ce se folosește doar pentru rachete, bombe, etc avioanele zboară (maxim) cât le tine rezervorul (nu raza)
in al doilea rând, avioanele au un consum foarte mare la aterizare si decolare. Din câte îmi aduc aminte, era vorba de un Airbus care la decolare (+urcare) consuma 1/3 din rezervor, tot drumul de vreo 10000 de km consuma încă 1/3, iar la coborâre + aterizare consuma tot 1/3.
Dar să zicem ca in problema ta, avioanele nu consuma nimic la decolare+aterizare, deci pleacă 10 avioane si in momentul in care se consuma:
-1/9 din combustibil un avion distribuie conbustibilul la celelalte 9 pe care le umple full
-apoi la încă 1/8 din combustibilul rămas un avion distribuie propriul combustibil la celelalte 8, pe care le umple ful
- apoi la încă 1/7 un avion umple 7 avioane full
——— si tot așa
-la 1/2 un avion îl umple pe celalalt full
Ideal si fără nicio pierdere si viteza constanta se poate spune că la 1/9 din consum s-a parcurs 1/9 din distanța. Notam cu X distanța parcursa de un avion cu un rezervor full, si atunci avem distanța maximă parcursa egală cu X+1/2X+1/3X+...+1/8X+1/9X Rezultatul este ca avem distanța X + 1, 82X. Ar fi fost exact de 3ori distanța dacă avioanele parcurgeau ca prin minune o distanța dubla din momentul in care au fost 6 la număr si pana au rămas 5 la număr (adică acel 0, 18x ce lipsește lui 1, 82 să devină un 2)

| sabin89 explică (pentru NGheorghe):

Ai dreptate cu raza de acţiune, dar n-am stiut si eu cum să-i zic. În ce priveste raţionamentul, la început m-ai derutat, am crezut că îl pui pe X la numitor, când ai zis, de exemplu, 1/2X. Mă asteptam să văd sirul în forma X + X/2 + X/3 +... Dar e ok. Totusi, nu înţeleg de ce te-ai oprit la X/9. Nu trebuia adăugat si X/10?

| NGheorghe a răspuns (pentru sabin89):

Ba da, trebuie pusă si distanța parcursa de cele 10 avioane împreună, adică +0, 1X, Total =2, 92X.
(Observ. cu 11 avioane faci de 3 ori distanța parcursa cu un plin)

6 răspunsuri:
| sabin89 explică:

Oameni buni, am spus de la început că e o problemă pur teoretică. Luaţi-o ca atare. Nu băgaţi strâmbe happy

suntserios
| suntserios a răspuns:

Adică tu vrei sa ne zici ca un avion ca sa ajungă din pct A în pct B soluția ta e sa crești costul de 10 ori zburând cu 10 avioane? Sa facă în pana mea escale 2 3 cate o avea nevoie și sa facă plinul.

| Frank51 a răspuns:

Daca tot o luam asa "teoreticeste", eu as face o racheta care sa foloseasca ca si carburant fotovoltaice in primii 4 miliarde de km, apoi sa treaca pe alt combustibil. Ce vorbim noi acum sunt povesti, nu vom putea face nimic foarte mult timp de acum incolo, si este inutil sa vorbim chestii total pe langa subiect, mai bine lasam pe cei care se pricep.

| artemidak a răspuns:

True af

exact cum spui tu e
smr de nu)