| Sawarekh a întrebat:

Salutare, 2 intrebari importante despre alimentatie, care cred ca o sa-i mai ajute si pe altii.

1) E mai sanatos sa mananci 2 mese mari cu o diferenta mai mare intre mese, sau sa mananci 4 mese relativ micute dar la un interval de timp mai scurt?

2) E mai sanatos ca la o masa sa mananci o masa diversa sau in singur soi?

Mai exact, la o masa orez (300 g de exemplu ) cu pui, de exemplu?
Ori este mai oke sa mananci 150 g de orez si sa mai adaugi si alte allimente pe langa ( branza, rosii, etc )?

Atenţie! Problemele de natură medicală sunt probleme serioase care necesită asistenţă/consult specializat. Sugestiile date de utilizatorii TPU au doar o valoare orientativă şi în nici un caz nu exclud consultul profesional medical. Prin urmare vă recomandăm să apelaţi la personal medical specializat atât pentru diagnosticare, cât şi pentru tratament.
Răspuns Câştigător
| CodrutElian1990 a răspuns:

Nu te lua dupa ce zice unul sau altul. Asigurarea unei hraniri sanatoase depinde de o multitudine de factori, dintre care foarte importanti sunt: varsta, munca ce se depune, genul persoanei, mediul in care traieste, sanatate, chiar si ce poate manca sau nu etc.
Ca principii generale trebuie avute in seama:
1. Intre mese timpul nu trebuie sa fie mai mare de 7 ore. Daca intre mesele principale sunt mai mult de 7 ore se serveste o gustare.
2. Continutul meselor trebuie sa fie adaptat muncii depuse: as vrea sa il vad pe StoicAnalysis cum munceste in mina sau face sport cu 100 de grame de carne pe zi.
3. Alimentele trebuie sa asigure aportul de calorii necesare desfasurarii muncii. Ex. Un miner, un aviator etc. are nevoie de peste 5000 de calorii pe zi. Un om care munceste la camp trebuie sa "manance" intre 4000-4500 calorii, unei casnice ii ajung 2500-3000 de calorii, etc.
4. Alimentele trebuie alese si in functie de felul muncii depuse: fizica sau intelectuala, chiar daca au acelasi numar de calorii.
Nu se pleaca de acasa fara sa servesti micul dejun sau cel putin o mica gustare si apoi cafeaua.
5. Mesele in cadrul unei zile trebuie sa difere din punct de vedere al continutului.
In incheiere spun: aceiasi mancare mancata la 2-3 mese ingrasa, mancata la 4-5 mese nu ingrasa. Dar depinde si de felul muncii depuse: cu efort fizic sau nu.
Desigur ca am atins doar foarte putin din ceea ce trebuie facut.
-

5 răspunsuri:
| Simpatic a răspuns:

Regula generala zice pe scurt cam asa " Specialiștii în nutriție recomandă în general să mâncăm 3 mese principale pe zi și 2 gustări, în scopul de a menține un nivel adecvat de energie pe parcursul întregii zile și de a evita senzația de foame excesivă."

iar specialistii spun asta https://www.sfatulmedicului.ro/......toase_7967

| relian a răspuns:

Sanatos este sa maninci doar cand iti este foame, fara sa te umfli sa nu mai poti merge.

In rest is povesti si timpenii.Ideea asta cu 3 mese pe zi, cu bautul apei asa a proasta is bagate de niste prosti de doctori care au ajuns cindva sa traga si ei de niste sfori.
Sa arate ca fac si ei ceva au venit cu tot felul de idei cretine.
Te intreb si intreb si pe doctorii care vin cu 3 mese pe zi, cu baut apa fara sa-ti fie sete, ati vazut animale minind faca nu le este foame? Ati vazut animale bine apa daca nu le eare sete?

Cind organismul iti cere ii dai apa, mincare, nu sa iti faci program, iti este foame sau nu tu maninci.

Chestiile astea au dus la ce s-a intamplat acum la obezitate. Is oameni care nu depun efort cine stie ce dar asa a zis doctorii 3 mese pe zi? uite asa sa ajuns aici cu obezitatea din una alta putin cate putin.

Nui sanatos sa maninci cand nu-ti este foame. Aia e tot.Auzi la unu 3 mese pe zi plus 2 gustari, ceor fi si alea?

Asta cu mesele 3 si bautu apei sa perpetuat de la un.idiot dupa care turma ia luat urma?

| Hyperion7 a răspuns:

1.E mai sănătos să mănânci 2 mese mari,cu diferente de timp între,de ce? Cu cât dai mai des mâncare organismului,stimulezi producția de insulina și așa se dezvolta rezistenta la insulina (mă rog, printre altele, proces complex, nu intram in detalii)Așa că daca ești sănătos, 2 mese sunt destule, aceasta metoda se numește fasting, interesează-te sa vezi că e benefic.

2.E bine sa ai diversitate, dar sa nu fie ceva abuziv.
adică să ai friptura, cartofi prăjiți și dulciuri, că deja organismul o ia razna.
Mănâncă divers, dar cu moderație și nu pățești nimic.

| StoicAnalysis a răspuns:

Maxim 100gr de carne pe zi si restul cereale, legume si fructe. ca aperitive poti adauga si branzeturi, oua, etc.

Si in general mananci de cate ori e nevoie pentru stilul tau de viata. Daca ai un stil de viata mai activ, mananci automat mai mult. Daca ai un stil de viata mai pasiv, mananci mai putin. Indicele de referinta iti este chiar grasimea corporala si viscerala pe care o sesizezi.

Asta e tot ce trebuie sa stii in alimentatie in general. Mancarea cat mai variata, pentru un aport de vitamine si minerale sporit, si in functie de stilul de viata mananci atat cat iti trebuie.

| LisaJulie a răspuns:

Ideal ar fi 4 mese pe zi dar aceste mese sa fie variate și cu cât mai multe legume! De exemplu la un orez cu pui poți adauga o salata verde sau primul fel o ciorba de legume cu zarzavat sau varza