Ştiinţa ne ajută să înţelegem natura mai bine, să ne înţelegem pe noi şi tot ce ne înconjoară, ştiinţa face natura mai complexă în mintea noastră, mai frumoasă, mai uluitoare...dezvăluind unele necunoscute şi dând de altele, mai profunde, mai neaşteptate...
Pe mine mă fascinează necunoscutul, misterul şi nu mă simt ameninţată de el...adică, nu mă tem să nu ştiu ceva ce încă nu s-a întâmplat să se afle şi nu încerc să fabric adevăruri, ca să umplu golurile. Sunt ok cu existenţa lor, sunt ok cu existenţa necunoscutelor, sunt ok cu existenţa secretelor şi enigmelor...nu forţez, ci doar savurez călătoria, fascinată de ea, atât cât o fi ea. Nu am obsesia arogantă de a şti totul, nu cu preţul adevăratelor adevăruri în orice caz.
Un pic de poezie ştiinţifică by Carl Sagan. :)
- http://youtu.be/X7fcMzaQ5es
- http://youtu.be/vCTezUl_hMw
Cred ca o face mai frumoasa, cand te gandesti ca fiecare molecula are o anume proprietate care ajuta la crearea tot ceea ce ne inconjoara.
Stiinta e insati natura,nu are ce fura stiinta, stiinta explica ce e natura, si de asta e si frumoasa eu cred ca natura vrea sa fie descoperita de asta ne si dezvalui secretele ei, stiinta e foarte complexa si natura, stiinta nu se ocupa doar de natura dar are de invatat nu uita multe inventi au fost furate de la insecte, cred ca si zburatul e tot o furaciune, e superba cand exista mistere, natura mereu are ceva de spus nu uita
O face mai frumoasa. De exemplu, cand vezi o floare in ansablu, nu te da pe spate (mai putin daca esti fata si e Valentines Day ) dar cand vezi toate procesele care stau la baza ei - mindblowing.
Eu sunt un tip foarte curios deci prefer sa existe mai putine necunoscute in lume sau viata.
Imi plac misterele. Urasc daca ceva ca stiinta le dezvaluie.Stiinta strica tot.Mai ales cand face niste aberatii ca in majoritatea cazurilor.
Eu sunt de acord cu ce zice Feynman in clipul pe care l-am pus. Iubesc misterele tocmai pentru faptul ca atunci am ce sa descopar As vrea sa stiu tot, dar in acelasi timp realizez ca daca n-ar mai fi mistere viata ar deveni cam plictisitoare, deci tot timpul e bine sa mai existe cateva enigme : )) Oricum, nu cred ca vom ajunge vreodata sa stim totul, deci nu ar trebui sa ne facem probleme din cauza asta.
Da, si cel mai important e ca stiinta ne stimuleaza sa gandim, sa fim curiosi, sa cercetam misterele, pe cand religia ne indeamna sa facem fix opusul.
Nu am cuvinte sa spun cat de acord sunt cu tine aici : )) Foarte frumos ai zis. Si mersi pentru linkuri. Niciodata nu strica sa-l auzi pe Carl Sagan, chiar daca l-ai mai auzit de sute de ori, si mai ales daca-l asculti noaptea;)) Poezia lui stiintifica e ca un drog pentru creier. Te face dependent si vrei mai mult. Dar e un drog bun. Hai sa te droghez si eu un pic inainte de culcare :)) Stii seria asta? http://www.youtube.com/watch?v=pxlPVSAnWOo :)
Oamenii de stiinta incearca sa explice si sa inteleaga lucruri naturale pe care le folosim si fara explicatiile lor de mii de ani exemplu Gravitatia.
Daca sunt prea interesante nu devin imediat publice.
Comunitatea stiintifica nu face nimic degeaba.Are nevoie de bani la fel ca biserica.
Cine da mai mult obtine informații mai multe sau informații indreptate intr-o anumita directie.
Prostimea poate fi usor manipulata cu 3 documentare la comanda si doua stiri in ziare.
Sunt unii in stare sa creada orice daca incepe cu" Oamenii de stiinta au descoperit".
Natura e chiar mai frumoasa atunci cand o intelegem plus ca putem crea mai multa frumusete.
Intotdeauna vor exista mistere pe care sa le descoperi, asta e esenta existentei aici pe planeta; daca vei ajunge sa cunosti tot in aceasta realitate, vei trece automat in alta realitate unde sunt lucruri necunoscute pe care sa le descoperi
O infrumuseteaza. Ma gandeam intr-o zi ca ce fain ar fi sa stim aproape tot, era seara si ma uitam la stele, ma gandeam ca si altii se uita la steaua noastra si nu stiu ca noi ne uitam la a lor. Daca n-ar fi fost stiinta, si prin "stiinta" nu ma refer doar la oamenii de stiinta si tehnologie, ci ca cei care sunt interesati sa observe si sa inteleaga lumea, probabil am fi crezut in continuare ca stelele sunt niste pietricele pe cer, n-am fi inteles de ce o anumita floare arata intr-un anumit fel, nu spun ca intelegem perfect, sau ca ce stim nu e doar o banuiala, dar e minunat sa te uiti in jur si sa intelegi macar 1% din ce vezi, apoi cred ca daca toti am intelege cat de cat ce e cu lumea, am fi mai buni, chiar daca poate nu asta ne e menirea, ne-am fi temut de ploaie si fulgere, poate chiar si de curcubeu.
Dar natura e acolo, nu te obliga nimeni sa n-o studiezi tu, si nu te obliga nimeni sa crezi tot ce descopera "oamenii de stiinta".
NOname a punctat foarte bine, a expus foarte bine esentialul.
Stinta nu fura, pentru ca natura nu se ascunde, nu are secrete, doar noi avem impresia asta. Cu cat este inteles mai bine un lucru cu atat este apreciat la adevarata lui valoare. Neintelegerea unui lucru deformeaza imaginea lui. Stiinta ne ajuta sa intelegem natura asa cum este ea, ne-o face mai clara, chiar mai adevarata in mintile noastre. Stiinta ne ajuta sa intelegem natura la adevarata ei valoare, ii scoate la iveala diversivitatea si complexitatea, o face mai multa, mai frumoasa si mai pretioasa in mintile noastre. Stiinta scoate din mintile nostre minciuna adoptata din incapacitatea de a rationa corect, inlocuid-o cu adevarul. Stiinta ne stimuleaza gandirea si ne-o tine in realitate.
Nu cred ca stiinta are vreo treaba cu frumusetile naturii. Nu "fura" din ele, ci in unele cazuri, le distruge de tot.
In ceea ce priveste intrebarea ta, firile inclinate spre contemplare, au apreciat frumusetea naturii si in epocile de intuneric intelectual total, si o vor face si in viitor, indiferent de cat de ""tehnologizati" sau "stiintifici" vom ajunge.
Frumusetea nu sta doar in ceea ce vedem, ci si in ceea ce intelegem(frumusetea artei este in ceea ce exprima). Multe fenomene din natura au inspaimantat omul, dar odata intelese spaima a trecut, facand loc admiratiei. Nu exclud ca in istoria omenirii sa fi fost un timp in care oamenii erau inspaimantati de ploaie sau de curcubeu(vorba lui Mada).
In plus, fara stiinta nu ai fi vazut la milioane de de ani lumina departare, nici la mii de metri adancime, nici macar la zeci. Chiar si pentru a excalada un munte este nevoie de stiinta. Stiinta intregeste tabloul, conteaza sa vezi si sa intelegi cat mai mult si mai corect din el, asa iasa frumusetea la iveala.
Si in scoala se preda chestia asta la Blaga(el spune ca misterele trebuie protejate si nu ucise cu mintea)...e o prostie foarte mare(si inca trebuie sa o invatam), personal nu vreau sa mor prost
Depinde si de persoana, mie unul imi plac misterele si cred ca stiinta nu " fura" din frumusetea naturii fiindca in domeniul stiintei de fiecare data cand crezi ca ai gasit o rezolvare, o explicatie iti dai seama ca de fapt nu sti nimic. deci rezolvarea unor mistere aduce alte mistere si nu cred ca oamenii vor fi capabili vreodata sa rezolve toate misterele lumii.
Cred că o face mai frumoasă prin faptul că ne dezvăluie din secretele ei, că ne face să o înţelegem mai bine, ne arată complexitatea ei, ne face să ne dăm seama cât de "inteligent" lucrează ea.
Eu mă bucur că există mistere şi necunoscut. Dacă nu ar exista, parcă viaţa şi-ar pierde din esenţă. Dacă am ştii totul, ce rost ar mai avea să trăim? În plus, unele lucruri nu sunt făcute (doar) pentru a fi explicate şi teoritizate, unele lucruri trebuie simţite; doar aşa le putem înţelege profunzimea şi măreţia lor.
Exact, ne arata cat de complexa e. Asta imi aduce aminte de inca un lucru spus de Feynman: "I think nature's imagination is so much greater than man's. She's never gonna let us relax". Ai auzit de Symphony of Science? : )) https://www.youtube.com/watch?v=XGK84Poeynk
Da, si oamenii de stiinta sunt de aceeasi parere. Ei iubesc misterele. Pentru unii e greu de crezut, dar lor chiar le place sa nu cunoasca ceva, pentru ca atunci au o provocare.
Mulţumesc pentru link. Nu auzisem de Symphony of Science. E totuşi prea autotunat pentru gustul meu, dar îmi plac versurile :))
Apropo, noua ta poză de profil mă face să mă gândesc la melodia asta:
http://www.youtube.com/watch?v=3TSz30Nj2n4
Să îţi las şi eu ceva frumos, nu?;))
Nici eu nu sunt un fan al acestui gen de muzica, dar Symphony of Science chiar imi place foarte mult datorita mesajului Dureaza doar putin pana te obisnuiesti
Multumesc pentru piesa, e foarte frumoasa. Si vad ca in clip e poza din celebra scena din Star Wars, cu 2 sori la apus. Cam acum un an s-a descoperit prima planeta care orbiteaza un sistem dublu de stele, deci ceea ce am vazut in Star Wars chiar exista, poate nu identic, dar e 100% posibil sa poti vedea un "apus dublu" pe cerul unor planete din univers. Ca sa vezi cat de frumoasa e stiinta. Nu te simti mai bine stiind ca undeva chiar exista o astfel de priveliste, decat sa nu fi stiut niciodata, si sa fi crezut ca e doar o fictiune de film? Inca o dovada ca stiinta nu "fura" din frumusetea naturii : ))
Nu ştiu dacă mă voi obişnui cu sunetul piesei, dar oricum versurile sunt frumoase
Cu plăcere! Mă bucur că-ţi place. Sincer, nu ştiam că poza din clip e din Star Wars
Nu mă prea uit la genul acesta de filme; cam prea S.F. pentru mine. Şi uite că se pare că există totuşi acel "apus dublu", dacă zici că s-a descoperit... Nu ştiam asta, mulţumesc pentru informaţie. Şi da, e un sentiment frumos să ştii că undeva există această privelişte; sunt sigură că e minunat să poţi vedea aşa ceva.
Versurile sunt cele care conteaza aici, oricum :D
Nici eu nu sunt un mare fan al seriei Star Wars, dar am vazut-o de vreo doua ori :)) Mie imi place un SF bun, mai ales unul care trateaza un subiect cu adevarat important, si e la fel cu orice alt gen de film. Tu care le preferi? :)
Da, poti sa citesti despre asta in link-ul asta daca vrei http://www.nbcnews.com/science/real-life-star-wars-planet-seen-6C10402777
De atunci s-au mai descoperit cateva planete in jurul unor stele duble. Majoritatea nu sunt tocmai ca si Pamantul, dar cateva sunt. Important e sa aiba o suprafata solida pe care sa poti sta, si un cer pe care sa fie vizibil apusul : ))
Există şi S.F.-uri bune, nu zic că nu, dar... extratereştrii ciudaţi, războaie intergalactice... nu prea e pentru mine Eu prefer dramele psihologice, dar în general îmi plac filmele care mă impresionează plăcut într-un mod sau altul; prin poveste, prin anumite personaje. Desigur, mă mai uit şi eu la câte vreun film care nu intră la categoria asta, doar aşa pentru destindere, dar rar.
Mulţumesc pentru link. Interesant articol, deşi îţi spun sincer că unii termeni mai ciudaţi nu i-am înţeles Dar am prins ideea principală.
Oricum şi dacă se descoperă încă o astfel de planetă care orbitează în jurul a două stele şi care să aibă şi condiţiile necesare pentru a fi locuibilă, nu cred că noi vom ajunge acolo pentru a putea savura o astfel de privelişte.