Eu, personal, exact de aceasta posibilitate ma tem!
Copiii si acum invata relativ putin, iar cunostintele cumulate de IA cuprind (si vor cuprinde) aproape toate stiintele si cunostintele umane,
Peste cateva decenii, copiii nu vor mai avea nevoie sa invete, sa memoreze, daca toate le vor fi accesibile de la IA, chiar cu cunostinte de clase primare.
IA va putea dicta orice.
Pai nu e vorba de dictat, ci de faptul ca cu ajutorul AI ai putea evalua mult mai precis din copilarie potentialul unui om si il poti pregati fix pentru a excela in domeniul optim. Bine, intrebarea e ce domenii vor mai fi...
Pe lângă creierul uman, AI este doar o jucărie.
Si imi este teamă ca peste multi ani sa nu cumva sa vedem scenariul din Terminator.
Clar multe job-uri daca nu chiar toate vor fii inlocuite de AI, deja la cluj si la Iasi deja sa testat un autobuz care mergea fara interventia unu-i sofer. Ideea e asa, sunt multe joburi care vor disparea, deja. Psihologi,invatatori/profesori, AI va face totul, mai usor,mai rapid, fara sa oboseasca, respectiv greseasca. Vrem nu vrem acolo se va ajunge. Efectiv se va elimina joburile foarte grele, ceea ce e bine, usor usor ne vom robotiza, asta nu e bine. Insa, ce este de facut? Mai pe scurt, sunt nascut in '91, am prins vremea in care calculatorul abia a aparut,telefonul mobil la fel ( ma refer sa fie accesibil claselor medii) smartphone-ul la fel. Deci am prins exact de la radacina totul, m-am bucurat de inceputul calculatorului, cand intrai in internet explorer, si winamp, se bloca totul, acum tot ceea ce faceam acu 20 de ani pe calculator, fac pe telefon, oriunde, deci? fie ca vrem, fie ca nu, AI-ul ne va acapara.
Ahaaa! Acum am înțeles de ce nu te-ai omorât cu școala - pe vremea ta nu exista AI, că dacă ar fi existat tu ajungeai stomatolog agricol și nu trebuia să mai trăiești pe spinarea părinților.
Baietasule, ești supărat ca nu vei mai avea catedra? Dacă n-ai fost în stare sa iei peste 7 la titularizare nu e vina mea
Stai liniștit Titularizarea am luat-o acum 28 de ani și am catedră. Nu mor caii când vor câinii.
Deci tu esti invator sa inteleg? Si de ce te deranjeaza asa de tare intrebarea omului? Te deranjeaza asa de mult incat jignesti omu doar ca cere ceva ce se va intampla. Uite asta este o alta cauza pentru care vei fi inlocuit, nu stii sa te porti desi tu te crezi pedagog, ce poate invata de la tine copiii?
Sa ce, sa jigneasca alti oameni fara motiv., doa ca nu le place ce vorbeste cineva?
Frate vin vremurti cand ori stii meserie ori du-te si fa ceva la care te pricepi, nici nu stii ce ma bucur, iar asta nu este un scenariu, acesti AI nu vor inloc ui toate leprele din joburi de astea ci si pe altele mult mai mari, chiar si pe doctorii care sunt doctori doar sa ia bani, ca de meserie is cam paraleli, sa mearga sa dea cu matura daca se pricep, sa r amana AI si doctori oameni care stiu meserie nu merg la job sa ia salariu si ii doare undeva de pacienti, de elevi.
Sincer nu m-a bagat in discutie, dar vad ca asa spune omu ca tu ai fi invataor, si am vazut ce fel vorbesti cu el fara sa iti fi facut ceva. Iei omu la "misto" asta ca te crezi superior, dar de fapt arati ca esti mai slab ca el.
Poti sa te superi, dar ca asa sta situatiunea, o sa fiti inlocuiti cei care mergeti la munca doar pentru bani si meserie ioc?
Reliane suntem oameni, e firesc sa gresim. Insa hai sa nu ne apucam de "rastignit" oamenii in numele dreptatii. Domnul e profesor/invatator, si a predat materia lui la peste 20 de generatii. Intr-adevar mai greseste si el pe alocuri, mai ales dupa ce ai de a face cu elevi problema si stres constant la predare timp de zeci de ani. E imposibil sa scapi nervii intacti. Nu zic asta acum ca vreau sa il pup eu in fund sau ceva de genul, insa sa avem putin respect pentru munca si stresul depus in cariera lui de invatator/profesor.
Poate nu iti vine sa crezi, dar chiar si de la profesorii "rai", sunt elevi care au invatat carte de la ei. Sunt elevi care au fost pe mana lor si acum sunt doctori care iti prescriu tie tratamentul, electricieni care iti repara instalatia in casa, ingineri care iti proiecteaza casa, etc.
Si eu am avut profesori lepre dealungul educatiei mele, dar uneori tot acei profesori m-au invatat chestii utile dupa care am luat exemplu.
Imi aduc aminte fostul meu profesor de matematica din generala, era betiv, se uita la fustele fetelor cand treceau la tabla si scria ore in sir ecuatii pe tabla fara sa ne explice pe intelesul tuturor. Si uram chestia asta. Insa am invatat de la el, ca trebuie sa aflu si singur informatia de care am nevoie, daca nu pot intelege de la el. Am invatat destul de tarziu de la el, cum sa fiu calm in momentele tensionate.
Stiam ca omul era betiv, afemeiat, si morocanos, dar stiam ca omul a fost candva director, a fost candva un profesor eficient. Si a fost cel mai de neclintit profesor din toata scoala. A pus toti batausii si toti elevii problematici la punct, si nu cu bataie, ci cu atitudinea lui de fier.
In concluzie, toti profesorii sunt necesari in domeniu. Si chiar si profesorii mai problematici, pot avea un folos daca esti destul de inteligent incat sale dai defectele la o parte. De asta eu am tot respectul pentru oamenii care aleg in mod voit sa predea materia lor, constant zecilor de generatii care le trec prin clase. Stim cu totii cat de dificili sunt copiii, am fost si noi la randul nostru. Imi aduc aminte cum am facut un profesor sa planga de nervi si de ciuda la cat de rai eram noi in scoala. Totusi omul ala inca mai preda zecilor de elevi.
Ai luat cu maxim 6
Avem mereu nevoie de personal uman in cadrele didactice. Ca nu avem noi romanii un sistem educational mai eficient, asta e alta mancare de peste.
Un robot te va invata mai eficient materiile, insa relatia dintre doua persoane, anume: profesor-elev, este net superioara si indispensabila. Pentru ca noi suntem oameni, fiinte sociabile. Noi avem nevoie de relatii interumane pentru a functiona la capacitatea noastra de top. Daca scoti din ecuatie unul din cei doi interlocutori si ii inlocuiesti cu roboti, noi nu vom mai putea gandi la fel de eficient. Nu ne vom mai putea pune intrebari, nu vom mai fi curiosi, nu vom mai fi competitivi, vom fi doar niste oi care vom depinde de adevarul absolut provenit de la un robot.
Profesori umani asa cum zici tu, vor mai fi, dar nu atat de multi si vor fi doar cei care chiar merita sa fie in invatamant
Tot vor exista conflicte, daca nu intre profesor-discipol, atunci intre elevi. Asa numitul bullying tot va exista intr-un mod sau altul, plus ca de alta, certurile, violenta ne ajuta sa ne adaptam situatiilor din viata de zi cu zi la probleme, de exemplu cand esti martor la un accident si trebuie sa acorzi primul ajutor persoanelor implicate si observi ca soferul sangereaza, observi dupa pasagerul decedat privindu-te cu ochii deschisi, daca nu esti obisnuit cu astfel de momente poti sa ai un atac de panica si sa nu poti asista la a ajuta pe cei din jur.
Pe scurt, partile rele si bune din viata (familie, relatia dintre oameni, dezastre umane, etc) ne ajuta sa ne consolidam caracterul si sa prindem experienta la viitoarele asemanari de situatie. Un alt exemplu, cand faci cadou cuiva, poti auzi ca va spune ca "nu stiu cum sa reactionez", exact si cu situatiile grele din viata. Sa tratam totul egal ar duce la complicatii de rezultat, unde nu poti decide daca lucrul X sau Y merita sau nu sa dauneze chiar daca foarte putin. (am explicat inabusit, sper ca se va intelege ce incerc sa explic)
Haha, daca ar fi profesori-roboti, nu va mai tine nici o scuza: uitat caiet acasa, intarzaiat abutobuz, nu te-a trezit mama, ai avut o zi proasta si nu ai avut chef sa inveti si cate va mai trec voua prin minte.
Daca ar exista roboti profesori n-ar mai fi nevoie de scoli, am fi toti home-schooled, pe de alta parte nu cred ca toti oamenii, in special parintii, ar fi de acord ca profesorii adevarati sa fie inlocuiti de roboti asa ca ar exista in continuare scoli normale.
anonim_4396 întreabă: