| Alexandru_Paval_1969 a întrebat:

am un abonament la telekom de internet, mi-au pus un router cu modem inclus Huawei, cablul de internet este din fibra optica, cand am facut abonamentul, mi-au spus ca internetul are viteza de 500mb/sec, dar are exact o,,,, l-am evaluat cu un program speed test internet si are cam 20mb/sec, vreau sa stiu de ce?

4 răspunsuri:
Bula
| Bula a răspuns:

500mb/sec este limita ("debitul") maxim ce se poate atinge pe linia ta.
In contract insa nu este dat nici o viteza minima GARANTATA, deci poate fi si 0.

Este exact ca si cum ti se instaleaza apa cu tevi noi pentru irgatie, groase, incapatoare, dar "uita" sa-ti spuna ca izvorul nu da atata apa, doar daca ploua mult, iar si aceea apa este distribuita pentru tot satul...

| Impersonal a răspuns:

Acest lucru este pe cat de adevarat, pe atat de nesuferit si ocolit de absolut toata lumea.
Atunci cand iti faci un abonament, ti se va preciza o viteza, insa partea trista este ca vei gasi pe contract "Mbps" si nu cei sti la care Mbps se refera (ISP-ul la creare contractului niciodata nu iti va dezvalui aceasta informatie)
De ce zic "partea trista": pentru ca viteza cu care se descarca un fisier de pe internet se citeste in "MB/s(megabytes/s)".
Aici intervine smecheria: Ei se folosesc de unitatile de masura: megabyte si megabit, unde 1 megabit = 0, 125 megabyte; de la 1 bit = 0, 125 bytes. Astfel toti ISP se folosesc de aceasta smecherie, spunandu-ti ca viteza ta este de n, cand de fapt va fi de 8 pana la 14 ori mai mica (adica n/8 pentru un ISP corect) (nu si in cazul tau; ISP-ul tau te pacaleste cu pana la de 25 de ori).
Deci, daca tie ti s-a spus ca ai o viteza de "n Megabites per second" si nu "n Megabytes per second" inseamna ca trebuie sa imparti n la cel putin 8 pentru a afla cantitatea reala in Megabytes pe care o poti descarca intr-o secunda.
Dar cel mai probabil viteza ta nu este de nici macar 500 Mbps deoarece (incluzand faptul ca ISP-ul nu te fura complet) 500 Megabites / 8 Megabytes = aproximativ 62 Megabytes (in cazul tau, clar te fura cu cam 42 de mb)
Iar pentru ca un speed test a atestat ca ai viteza de 20 mb/s, rezulta ca ai o viteza minima de 160 Mbps, nu de 500 Mbps.
Te sfatuiesc sa discuti mult cu ISP-ul si sa ceri cat mai multe detalii.
Insa ai grija, Telekom este usor mincinos, de aceea trebuie sa fii precaut cand iei legatura cu ei.

| LanguageMaster a răspuns:

Trebuie să suni la relații cu clienții să întrebi sau să te duci direct la cel mai apropiat magazin să vorbești despre asta.

| Mimo2 a răspuns:

Pai eu pe asta de 100Mbps
Pe fibra descarc/incarc cu 5Mbps.
Deci...