| MaxiDux a întrebat:

Cineva mi-a spus ca statia mea rezista cu 4 boxe doar daca au cel putin 6 ohm fiecare. A spus ca pot lega si cele doua boxe pe care le am dar nu pot lega mai multe(acestea au 4 ohm; am 4 boxe de 6 ohm dar una e stricata). Cum pot mari rezistenta boxelor de 4 ohm la 6 ohm?

4 răspunsuri:
| Arthur a răspuns:

Nu înţeleg mare lucru din ce ai spus.
Presupun că ai o staţie stereo care are două ieşiri ( normal ) de 4 ohmi.
Din ce ai tu poţi lega 4 boxe pe canal astfel : în serie câte două - una de 4 cu una de 6 Ohmi şi ai 10 ohmi. Apoi repeţi cu celelalte două la fel şi ai astfel două seturi de câte 10 Ohmi pe care le legi în paralel şi ai 5 Ohmi ceea ce este foarte bine. Asta pe un canal, pe celălalt mai rămâne cea de 6 Ohmi validă pe care o poţi cupla dar cu randament ceva mai mic, în schimb fără probleme de suprasarcină pentru staţie.
Un mare secret : boxele trebuie fazate între ele ( în serie plus cu minus şi minus cu plus, în paralel plus cu plus - minus cu minus ) şi la rândul lor fazate şi pe canale la ieşirile staţiei ( să fie la fel între ele ).
În caz de defazaj vei avea bass mai slab, putere mai mică şi goluri de audiţie ca spaţiu.

| SuicideSilence a răspuns:

Poti pune oricate difuzoare pe acea statie cu conditia ca impedanta difuzoarelor sa fie mai mare sau cel putin egala cu impedanta amplificatorului. niciodata mai mica.
de ex: daca pe statia ta scrie 6 ohmi poti pune orice difuzor mai mare sau egal cu 6ohmi sau daca nu ai poti inseria doua difuzoare de 4 ohmi. ~4 + ~4 = ~8 ceea ce este foarte bine pentru statie. dar sa nu inseriezi foarte multe si sa ajungi cu impedanta foarte mare. in principiu nu se intampla nimic cu staita numai ca o sa apara distorsiuni

| MaxiDux explică:

Deci statia are 6 OHM cu patru iesiri dar acum sumt legate doar doua boxe de 4 ohm

| Broadband a răspuns (pentru MaxiDux):

Leaga 2 boxe de 6 ohm si totul va merge perfect
sa nu pui boxe mai mici sau mai mari ca impedanta...sa fie aceeasi cu cea de la statie in cazul tau 6 ohm.
daca zici ca statia are 4 iesiri toate la 6 ohm inseamna ca poti pune 4 boxe dar sa aiba aceeasi impedanta si boxele 6 ohm
pe scurt : 6 ohm statia, 6 ohm boxele