| Ion1989 a întrebat:

Folosesc de peste 10 ani PC-ul si niciodata nu m-am uitat la niste chestii importante esentiale, nu m-am uitat aproape niciodata in task manager nu m-a interesat pentru ca niciodata nu am vrut probleme cu componentele, ce inseamna cand zice 9% CPU, 7% Memory, 0% Disk, 35% Network? Cat % folosesc programele din processor, din rami, din hdd si din internet? Asta inseamna? Si daca este in jur 10% ii foarte bine nu? Si daca ii 99% ii rau nu?

4 răspunsuri:
Bula
| Bula a răspuns:

Sub 30% este bine, intre 30 si 75% este solicitat, dar acceptabil, iar peste 75% este suprasolicitare.
Depinde si de durata.

| NLS a răspuns:

Exact.
Si ar trebui sa apara acolo si placa video (daca e dedicata).

Cel mai rau e la RAM, si cel mai ieftin de "imbunatatit" (daca placa ta de baza suporta mai mult RAM decatai deja).

In rest, la procesor, daca ai Windows 10 sau 11,
mai poti elimina bloatware-ul si mai reduci incarcarea cu 1-2% si traficul de net (toate programele si telemetria din windows 10 si 11 trimit date pe serverele Microsoft, si asta iti consuma resurse si banda de net).

| Ion1989 explică (pentru NLS):

Am vazut undeva ca cica daca deschizi browser-ul chrome si deschizi foarte multe pagini in browser iti mananca foarte mult din processor si din ram si se poate bloca pc-ul

| NLS a răspuns (pentru Ion1989):

Nu doar Chrome, ci orice browser.
DACA tu ai un procesor slab (exemplu Celeron, sau un i3 din 2010) si putin RAM (exemplu 8 GB),
si deschizi 25-30 de TAB-uri, mai ales daca sunt cu video (YouTube, etc)

vei avea un lag tot mai mare, pe masura ce deschizi TAB-uri,
si la un moment dat, se poate inclusiv bloca.

INSA: browserele mderne taie resursele procesorului pentru taburile care nu sunt active.
Astfel incat sa nu incarci foarte mult procesorul chiar daca ai 100 de TAB-uri deschise.

LA RAM, la fel: cand se umple RAM-ul, restul TAB-urilor se incarca direct pe HDD/SSD (care e mult mai lent decat RAM-ul, dar mai bine decat nimic).