| alalal a întrebat:

Funda! Ce versiune de Linux credeți că este cea mai buna pentru un laptop și de ce credeți asta? (viteza, autonomie, costumizare, laptop Lenovo ideapad 145iwl 1.8 ghz, 8gb ddr4, ssd Kingston 480gb ).Eu am instalat Linux Mint 19.2!

Răspuns Câştigător
| Bizon95 a răspuns:

Linux MINT e cea mai buna versiune pentru orice calculator pe care lucrezi desktop (in Linux vs desktop nu e laptop ci... server)

eu pun de obicei versiunea MATE:
https://linuxmint.com/edition.php?id=269
insa vad ca, la tine procesorul e cam slabut, asa ca ai putea pune versiunea cu XFce care are aceeasi functionalitate dar e mult mai "light" (mai putin incarcata)
https://linuxmint.com/edition.php?id=271

4 răspunsuri:
| GabiDumitrescu a răspuns:

Eu rulez Mint pe un laptop din 1900 toamna si merge ok la ce il folosesc eu. In cazul tau, apropos de economie ar trebui sa faci ceva teste. Chiar nu stiu ce sa iti zic apropos de aspectul asta, al meu are oricum bateria praf si il tin tot timpul la retea (in vreo 3-4 minute bateria e pa-pa).

| NLS a răspuns:

Linux Mint... pentru procesorul tau as merge pe varianta MATE 19.3 (cand va aparea)
(eu de regula folosesc doar ultima actualizare, laptopul meu sta inca pe 18.3)


E construit pe Ubuntu,
1. insa e mai stabil decat acesta din urma,
2. si mai simplu, interfata seamana mai mult cu cea a Windowsului.
3. comunitate mare, foarte saritoare si foarte bine documentata (am apelat la ei la inceput cand am intrat in acest univers, si pot spune ca nicaieri nu raspund oamenii atat de promt si cu atata tragere de inima).

| GabiDumitrescu a răspuns (pentru NLS):

Ca utilizator de Mint, cum ziceam mai sus...
1. Cum de ai concluzionat ca e mai stabil ca Ubuntu? Ai vazut tu vreun crash in Ubuntu? Aplicatii care pica din senin? Ai citit pe undeva/vazut niste teste serioase in privinta asta?
2. De unde pana unde? Interfata e cum o vrei tu. Ubuntu are oricum mai multe variante de interfata disponibile. Detaliaza, m-ai facut curios. Ce ti se pare asa de mare fis fata de Ubuntu sau alta distributie bazata pe el?
3. Aici cred ca e valabil la mai toate distro-urile cit de cit populare. Nu stiu ce sa zic, ca eu unul sunt utilizator on-and-off de Linux din 1998 si nu am fost membru activ al vreunei comunitati in mod deosebit. Cind am nevoie de ceva, caut pe Google si ma lamuresc. Plus nemuritoarea comanda man.winking

Bula
| Bula a răspuns:

Linux Mint 19.2 este foarte bun pentru calculatorul tau. Functioneaza bine si pe calculatoare "mai slabe", daca au cel putin 2-3Gb memorie RAM si minim 40Gb hard disk liber.

Sa-i faci salvari periodice de configuratie, dupa care trimestrial fa si update-uri.