| Istrate_Vlad_2000_Z5Mh a întrebat:

Https://imgur.com/a/SE1rVt2
Salutari. Vreau sa ma apuc de informatica si as vrea sa incep in cunoasterea si recunoasterea pieselor de calculator. Am lasat o poza mai sus.Ma poate ajuta cineva?

3 răspunsuri:
| Salontanul a răspuns:

Piesa neagra pe care scrie Intel este cooler-ul (ventilatorul) procesorului. Sub el se afla un radiator apoi pasta termo-conductoare si procesorul in soclu (care se numeste socket). Lanaga el se afla o placa albastra intr-un soclu bleu si este placa video in soclu PCI-e X16. In poza de mai sus (partea superioara) se afla ceva din aluminiu, striat. Este radiatorul chipset-ului placii de baza. Alaturi sunt doua socluri albe care au lungimea de circa 3 cm. Alea sunt doua socluri PCI-e X1. In ele se pot pune unele componente ce au acest soclu dar si doua placi video in sistem SLI daa-s de la nVidia sau crossfire daca-s de la ATI. In ultima poza se vede cooler-ul (iarasi) doua memorii RAM, deasupra unde scrie 500W este alimentarea care are fire care merg la placa de baza (la cea cu mufa neagra si fire multe: galbene, rosii, portocalii si negre), la placa video (De obicei placa video se alimenteaza din placa de baza prin soclu dar si prin alimentare separata pentru altele), la HDD-uri, la DWD RW (unitatea optica), etc. Firele bleu (mai late) sunt cablu de semnal pentru HDD, DVD RW (unitate), dar pot fi si rosii, negre sau galbene. Ele pornesc si intra in socluri care se numesc SATA si pot fi SATA1, 2 sau 3. Mai sunt, apoi, niste cabluri mai subtiri care au diferite culori si care alimenteaza led-ul PC-ului, iesirile USB, butonul de pornire-oprire, si alte piese care se afla pe fata PC-ului. Daca mai ai nelamuriri da-mi un numar de telefon in privat si te sun eu.

| CiupercuțulCrăcănat a răspuns:

Doamne fereste, stai departe de informatica, orice ai crede tu ca este aia...

| MATRiXRIDER a răspuns:

Ca sa incepi prin cunoasterea pieselor unei unitati, te apuci sa citesti despre ele, pur si simplu, de pe net sau dintr-o carte. Pe scurt ele sunt : Case (carcasa)
MOBO (motherboard aka placa de baza)
CPU (central processing unit aka procesor)
CPU cooler (ventilatorul procesorului, racirea)
GPU (Graphics Processing Unit aka placa video)
PSU (power source unit aka sursa)
RAM (Random Access Memory aka memoria ram)
HDD/SSD (Hard Disk Drive/Solid State Drive aka memoria de stocare)
mai poti avea placa de retea si de sunet dedicate, adica nu cele integrate in placa de baza.

Poza 1) Placa video prinsa de placa de baza, mai jos doua sloturi PCI-e unde de exemplu merge o placa de retea dedicata.
Poza 2) CPU, procesorul cu ventilatorul lui cel mai probabil integrat. In dreapta ai RAM sticks, memoriile ram, cu cat mai mult cu atat mai bine, in gaming in ziua de azi se recomanda 16 GB de ram.
Poza 3) Stanga sus e PSU (sursa) de 500W, centru clar placa de baza ce tine celelalte piese, procesor, placa video, ramii, si cablurile ce duc la unitatea optica cel mai probabil in dreapta sus, iar in dreapta jos duc la HDD, la memoria de stocare.

Daca iti vei construi un PC in viitor, recomand sa te documentezi bine pe net despre ce piese sunt compatibile cu ce piese, https://pcpartpicker.com/list/ te ajuta mult, forumuri pe reddit sau tomshardware.com ca sa nu ai bottleneck, adica o piesa sa o traga in jos pe alta. Va trebui sa aflii de cati W ai nevoie sa fie sursa sa poata duce toate piesele si sa mai ramana W sa nu fie nici la limita, depinde de ce faci cu PC-ul cati rami sa pui, depinde de ce placa de baza vei avea, de cat MHz sa fie ramii sa nu dai banii aiurea, si in final pentru un PC de gaming, cred eu cel mai important, va trebui sa alegi un procesor pe masura placii video. Un procesor va putea sa faca bottleneck ( sa traga in jos) o placa video, adica sa nu ii dea voie sa functioneze la capacitatea ei maxima, dar invers nu. Baftawinking