| dannyel86 a întrebat:

Am o problema cu un tv Samsung (non-Smart).
Imaginea nu se mai vede bine, din cauza luminozitatii scazute (pe partea centrala se vede cat de cat, dar pe lateral sunt umbre sau ecranul e intunecat).
Am resetat optiunile pentru imagine, m-am asigurat ca modul Eco e dezactivat, dar problema persista.
Care ar fi sursa defectiunii?
Merita investit in reparatia produsului sau mai bine cumpar altul? big grin
Modelul e UE32H5000AW (2014)

Răspuns Câştigător
Bula
| Bula a răspuns:

Defectul este la sistemul de iluminare de fond a ecranului LCD (Led-uri, respectiv circuitul lor de alimentare.
In cazul tau, televizorul tau fiind destul de vechi, va trebui sa cauti un depanator experimentat, care stie repara la nivel de COMPONENTE (si nu de module intregi! ) o asemenea problema, altfel te va costa foarte mult reparatia (TV-ul are doar 3 blocuri electronice, scumpe).

Pentru a te ajuta, ti-am cautat si manualul de service a televizorului tau, care va putea ajuta daca-ti gasesti un mester bun:
https://www.electronica-pt.com/......u8ab-28964
Descarca fisierul pdf si pastreaza-l pentru depanator!

Daca nu reusesti sa gasesti un depanator, atunci va trebui sa-ti cumperi alt televizor.

| dannyel86 explică (pentru Bula):

Multumesc! big grin
Din ce spui tu, investitia nu merita si am tras concluzia ca mai bine imi cumpar un alt Samsung (sau alt producator).
Din ce am auzit, televizorul a fost tinut non-stop in priza, iar asta se pare ca i-a daunat. Cat despre setarile de imagine, a fost pus pe Modul Film (care ofera cea mai buna iluminare) si tot nu se vede bine.
Ma voi uita pe fisierul pdf, dar daca remedierea costa 4-5 milioane lei vechi, cel mai bine ma orientez spre alt model, nou. happy

| Bula a răspuns (pentru dannyel86):

De obicei, problema este o piesa marunta de cativa lei (un condensator sau o dioda /tranzistor, care costa 2-3 lei).
Un electronist bun depisteaza relativ usor o asemenea defectiune.

Sunt insa si "depanatori" care schimba doar un modul intreg (in televizor sunt doar 3 module big grin ), iar un asemenea modul costa cat un sfert dintr-un televizor nou, deci esti tentat sa cumperi unul nou.

Asa este. happy

Salut.
Defectiunea la tv era legata de ledurile care asigura ceea ce se numeste "backlight". Ma costa cam 250 lei reparatia si am facut acest compromis. big grin
Se vor schimba toate baretele cu leduri si sper sa tina un timp. happy

| Bula a răspuns (pentru dannyel86):

Da, e problema de backlight (iluminare de fundal pentru afisorul LCD).
Pretul repsrstiei il stabileste depanatorul.

7 răspunsuri:
| gogu220 a răspuns:

Dacă reparaţia depăşeşte 3 sau 4 sute de lei nu prea mai merită.
Ca să nu mai zic că un televizor smart e posibil să-ţi schimbe dacă nu chiar viaţa, măcar viziunea asupra vieţii moderne, şi a posibilităţii de a conecta telefonul cu Tv, vei putea renunţa la Pc.

| dannyel86 explică (pentru gogu220):

Adevarat. happy Dar am rude care si-au luat Smart doar ca moft si l-au folosit la capacitate maxima doar o luna de zile (televizor + internet). big grin
Eu am nevoie doar de receptarea programelor tv digitale (televiziune). Functiile suplimentare nu imi sunt de folos.
De asta am intrebat daca merita reparat. Totusi, vorbim de Samsung.winking
Eu sunt mai de moda veche, nu voi renunta nicicand la pc / laptop. laughing
Operarea netului pe un Smart e mai greoaie, m-am convins de asta.