| Google342 a întrebat:

am si eu o problema cu calculatorul.Azi mi s-a intamplat. Dupa 5-6 minute calculatorul se stinge, pe ecran este albastru si cu scris.Va rog sa ma ajutati deoarece am nevoie de el.
PS:Eu cred ca este problema de la placa video dar m-am uitaf pe net si am vazuf ca sunt foarte scumpe in jur de 20 de milioane si nu imi permit acum una.Va rog ajutati-ma! Oare ar trebuie sa reinstalez Windous-ul?
CINE ARE UN RASPUNS CORECT SI MA AJUTA FUNDA!

Răspuns Câştigător
Bula
| Bula a răspuns:

Ecranul albastru cu textul alb (numita si "moartea albastra") indica o blocare a softului din cauza unei erori.
Cauzele pot fi multiple, ceea presupusa de sistem este si afisata in cadrul acelui text.
Asemenea blocare se intampla daca:
- se instaleaza un program /driver nou sau o actualizare, dar instalarea s-a facut cu erori.
- daca careva memorie este defecta sau nu face contact in soclu
- daca se supraincalzeste careva din componente: procesorul, placa video sau vreun cip pe placa de baza
- daca sursa nu da tensiuni corecte
- daca s-a facut overclocking la sistem peste frecventa ce-l suporta

Prima data trebuie determinat daca hardware-ul are probleme sau de la software.

Daca s-a faczut overclocking la sistem, trebuie sa intrii in BIOS si sa setezi la "Factory Default" sau la "Bios Default". Tot in BIOS poti verifica si temperatora procesorului, precum si tensiunile de alimentare. Temperatura procesorului trebuie sa fie max. 43 grade in cazul procesoarelor Intel si max. 55 grade la procesoare AMD.

Daca ai instalat recent ceva program, se poate intra in Safe mode, apasand rapid-repetat tasta F8 imediat la sfarsitul ecranului de testare la pornirea sistemului, dar inainte de pornirea incarcarii windowsului.
Daca ai nimerit bine, apare un meniu in care este si Safe Mode, iar intrand acolo poti dezinstala ultimele programe instalate, care cauzeaza problema, sau poti repune sistemul (restore) la una din starle de la o data cand a functionat bine. Daca acesta nu ajuta, atunci probabil este problema hardware.

Reinstalarea windows-ului nu da rezultate in caz de problema hardware, dar si in caz de problema software o aleg ca ultima varianta, deoarece trebuie refacuta intreaga configurare anterioara - ceea ce niciodata nu se reuseste la fel ca inainte.
Din acest motiv, recomand tuturor sa faca salvari priodice (backup) despre intregul sistem, de unde restabilirea se poate face cu usurinta, fara pierderi.

5 răspunsuri:
| Ironwin a răspuns:

Incearca sa intri in "Safe Mod" (apesi tastele cu F pana iti apare o lista de optiuni si prima este Safe Mod, de obicei F8) daca merge dezinstaleaza ultimele programe instalate si spune-ne daca ai rezolvat. Daca ai placa video on-board, scoate placa video dedicata si vezi daca merge. O placa video buna o gasesti de la 500 de lei in sus, tot ce depaseste 1200 de lei sunt deja mofturi (aici o sa ma contrazica multi happy ).

| KillaNoFilla a răspuns:

Vezi cea zis Bula.

Daca ai unblat la el, schimba la loc ce ai modificat.
Daca ai instalat ceva, dupa care a inceput sa faca asta, intra in safe mode si dezinstaleaza.
Downloadeza speedfan(free), instaleaza-l si vezi sa nu fie peste 80C temp.
Inprumuta o placa video si vezi daca face la fel cu ea.

| Emanuel1255 a răspuns:

Cel mai bine schimba windows. Degeaba faci toate chestile alea de mai jos, o sa iti reapara aceasta problema iar. Deci cel mai bine schima windows. Funda?

| DSD989 a răspuns:

Nu e de la placă, ai "Blue Screen" error, este de la.soft, poți schimba windows-ul si ar trebui sa meargă sau cauta pe net o solutie la eroarea aia, am avut-o si eu da cineva a rezolvat-o in 10 minute.

| nazi111 a răspuns:

Problema cu hardul