| Mariuss32 a întrebat:

Vă rog să îmi lăsați un răspuns explicit despre procesorul unui pc. Deci un procesor are nuclee, 1/2/3/4. La ce ajută aceste nuclee? Mai are și GHz, al meu are 3, 3 GHz, la ce ajută acei GHz? Dau fundă celui mai bun răspuns.

Răspuns Câştigător
| RB26DETT a răspuns:

Unii trantesc un link si gata, au dat un raspuns dar unui incepator nu-i dai un link, mai ales catre un site atat de complex!
Hai sa-ti explic cum vine cu procesoarele!
In primul rand nucleele alea reprezinta numarul de 'procesoare' al tau daca e dual core atunci are 2 nuclee de 3.3 ghz, fiecare nucleu are 3.3 ghz! 2x3. 3ghz, acel GHz, Mhz, Hz etc. reprezinta frecventa, ghz-gigahertzi, mhz-megahertzi, hz-hertzi!
Bineinteles, cu cat frecventa este mai mare cu atat procesorul este mai bun [doar in cazul in care amblele procesoare sunt facute la fel, aceeasi arhitectura etc.] de ce zic asta? deoarece conteaza foarte mult litografia, cu cat este mai mica distanta dintre tranzistori [tranzistorul poate fi folosit pe post de amplificator in functie de cum este conectat] distanta dintre tranzistori se masoara in nanometri sau nm, un procesor de ultima generatie are litografia de cam 22 nanometri! Pe cand un procesor putin mai vechi pe 32, 40, 42, 64 sau 65 nu mai stiu exact, 140 din cate am vazut la un Intel pentium din 2002, cu cat este mai mic numarul de nanometri cu atat este mai bun procesorul! Cu atat are mai multi tranzistori sau este mai mic!
Altceva ar fi acel cache, l1, l2, l3 de diferite marimi, aici vezi despre cache daca vrei sa stii mai multe http://incepator.pinzaru.ro/hardware/memoria-cache/, pe scurt acesta furnizeaza procesorului date instant, pentru a-i spori viteza de procesare;)
Un alt aspect ar fi si anul fabricatiei deoarece vezi 2 procesoare la fel din punct de vedere al frecventei nucleelor, litografiei etc... dar unul este din 2014 si unul din 2012 sau 2013, bineinteles ca acela din 2014 va fi mai bun!
Acum trebuie sa te uiti si la temperatura maxima! Cu cat este mai mare cu atat e mai bine! Sunt procesoare ce suporta pana la 60 de grade, la ala daca-i faci overclock [ii maresti frecventa, nu este recomandat pentru orice procesor] trebuie sa-i pui neaparat un cooler bun pentru a-l feri de supraincalzire ceea ce va duce la arderea acestuia! Mai toate procesoarele Intel au temperatura maxima de 100 grade, pe cand la amd-uri majoritatea au pe undeva la 70-80 grade, cam asa!
Probabil vei vedea diferentele dintre amd si Intel pe hartie ca amd-ul are octa core [8 nuclee] si Intel-ul are quad [4 nuclee], amd-ul are 4 ghz si Intel 3.8 dar sa stii ca sunt tot pe acolo daca sunt din acelasi an! Tot pe acolo sunt la performanta! Intel intotdeauna a fost mai bun decat AMD dar si de 2-3 ori mai scump ce-i drept! Si AMD sunt bune, sunt destul de ok cand vine vorba de pret;)
Eu cu un Intel i5 4210U 2.7 dual bat un amd A8 2.8 quad! da, a8-ul este mai vechi dar sa-ti dai seama ce diferenta este intre procesoare la nivel de tehnologie, sa nu o iei pe faza ca numai frecventa si numarul nucleelor conteaza!
Altceva de care nu ti-am spus ar fi thread-urile adica nucleele virtuale! Daca ma duc in start>run si scriu regedit, ma duc pe hkey local machine>hardware>description>>hardware>central processor vad 4 foldere 0 1 2 si 3, procesorul meu are 2 nuclee dar are 4 threaduri cate 2 threaduri pe nucleu, fiecare thread are frecventa de 2.7 in cazul meu dar un thread nu este la fel de eficient ca un nucleu! Thread-urile ajuta la multitasking!
Practic un dual core cu 4 thread-uri lucreaza ca un fel de quad core si un quad core cu 8 thread-uri lucreaza ca un fel de octa core!
Acum si puterea, masurata in W [watti] Un procesor de la Intel cu H dupa reprezinta ultra high voltage parca, consuma mult cam peste 70-80W dar e mai puternic, si U ultra low voltage, consuma foarte putin, in cazul meu 15 W dar este mai slabut;)
Daca o luam pe scurt
Frecventa se masoara in hertzi, mega, giga sunt multiplii hertz-ului
Nucleele reprezinta numarul de 'procesoare'
Thread-urile reprezinta numarul de nuclee virtuale
litografia reprezinta distanta dintre tranzistori, cu cat este mai mica cu atat este mai bine, se masoara in nanometri si prescurtat se scrie nm!
Puterea in W ti-am explicat care si cum e [am zis despre laptopuri! desktop-urile au procesoare mai puternice, ce consuma mai mult, binenteles! ]
cache-ul reprezinta memoria care ajuta procesorul sa lucreze mai repede!
Daca vrei sa-ti explic mai mult, nu ai inteles ceva sau vrei sa stii mai multe despre procesoare intreaba-ma ca-ti raspund cu mare placere!

1 răspuns: