anonim_4396
| anonim_4396 a întrebat:

Aș vrea niște informații interesante despre coreeni, în afară de cele din "Limba coreeană. Metoda Larousse". Fundă. tongue

Răspuns Câştigător
| ArT_2528 a răspuns:

Iata mai jos 10 ciudatenii despre coreeni:

1. Coreenii nu fluiera. De fapt, majoritatea populatiei nu poate sa fluiere. In aceasta tara fluieratul este considerat tabu.

In Coreea nu se scrie cu rosu decat atunci cand este vorba de moartea cuiva
2. Exista un post TV dedicat 7 ore pe zi unui joc numit Paduk. Pe ecran apare un panou si niste maini care, ocazional, muta niste piese.

3. Pauza publicitara tine mai mult decat emisiunea in sine. Sunt multe situatiile in care daca urmaresti un serial, acesta se intrerupe, intrand publicitate. Aceasta dureaza chiar mai mult decat episodul pe care il urmareai, iar dupa publicitate, de multe ori se continua programul cu...alta emisiune decat cea care fusese intrerupta de publicitate!

4. Oamenii vorbesc foarte tare indiferent de locul in care se afla. Exista magazine mobile si comercianti care urla pe strazi promavandu-si orice marfa, de la branza la calculatoare.
5. In Coreea exista foarte multe palate. Numai in Seoul exista 5 palate regale foarte vaste.

6. Cea mai inalta cladire din Coreea se afla in partea de nord a tarii, fiind de asemenea si cea mai groteasca, este vorba despre Ryugyong Hotel - un hotel neterminat.
7. Coreenii nu folosesc cutite. Ei taie carnea, taieteii si orice altceva cu foarfeca. Nu este un lucru neobisnuit sa vezi intr-un restaurant o chelnerita aplecandu-se peste mancarea ta cu o foarfeca.

8. Nu exista masini importate din Japonia. Probabil ca aceasta este singura tara in care nu intalnesti masini din Japonia in trafic.
9. Pe 14 februarie, de ziua indragostitilor, femeile sunt cele care ofera cadouri barbatilor.
10. Numarul caselor este pus in dezordine. In majoritatea tarilor, atunci cand cauti o casa o poti gasi dupa numar. Aceste numere au o logica, nu?

Nu si in Coreea. Aici langa casa nr. 1 poate veni foarte bine casa nr. 88.

Probabil ca va intrebati de ce... Se pare ca fiecare locuinta are numarul casei in functie de "varsta", de cat de veche sau noua este casa.



sper ca ti'am fost de foloshappy

1 răspuns:
| Dedeutza2o1o a răspuns:

Coreea este o zonă geografică, o civilizație și un fost stat situat în Peninsula Coreei, în estul Asiei. Acum peninsula este împărțită în Coreea de Nord și Coreea de Sud și se învecinează cu China la nord-vest, cu Rusia la nord-est și cu Japonia spre sud-est, dincolo de Strâmtoarea Coreei.
Coreea a fost unită până în 1948; în momentul de față este împărțită în Coreea de Sud și Coreea de Nord. Coreea de Sud, official Republica Coreea, este o țară capitalistă și democrată, membră a ONU, WTO, OECD și G-20 (țări dezvoltate). Coreea de Nord, oficial Republica Populară Democrată Coreea, este o țară comunistă, fondata de Kim Il-sung și condusă azi de Kim Jong-il.
Dovezi arheologice și lingvistice sugerează că originile coreenilor au fost în limba altaică, limba migratorilor din centul și sudul Siberiei,[1] care au populat Coreea antic in valuri succesive din Neolitic pana in Epoca Bronzului. Adoptarea sistemului de scriere chinezesc ("Hanja" în coreeană) in secolul II î. Hr,[2][3] și Budismul în secolul IV d.Hr, au avut efecte profunde în Cele trei regate ale Coreei.
Cuprins [ascunde]
1 Istoria
2 Geografia
3 Note
4 Bibliografie
5 Linkuri externe
[modifică]Istoria

Una dintre cele mai vechi civilizații ale lumii, Coreea a apărut odată cu întemeierea regatului Gojoseon, în anul 2333 Î. Hr., conform legendei lui Dangun. În secolul al IV-lea, adoptarea budismului și răspândirea scrierii chineze au avut un efect profund asupra societății din această zonă.
După unificarea celor trei regate coreene în 676, Coreea a avut o singură conducere și și-a menținut independența politică și culturală, în ciuda invaziilor mongole din secolul al XIII-lea și a invaziilor japoneze din secolul al XVI-lea. În secolul al XV-lea, în timpul domniei regelui Sejong cel Mare, a fost creat alfabetul corean hangul.
La sfârșitul secolului al XIX-lea, Japonia a forțat Coreea să iasă din sfera de influență a Chinei, intrând în sfera sa de influență. În urma războaielor cu China și Rusia, Japonia a câștigat controlul asupra Coreei, iar în 1910 Coreea a fost anexată Japoniei. În 1919 rezistența coreană împotriva ocupației japoneze brutale s-a manifestat prin mișcarea populară "1 Martie", numită și Mișcarea Samil. Forțele de poliție și armata japoneză au înăbușit cu forța mișcarea, în jur de 7000 de oameni fiind uciși.
În 1945, în urma înfrângerii Japoniei în cel de-al Doilea Război Mondial, armatele Uniunii Sovietice și ale Statelor Unite au ocupat jumătatea de nord, respectiv cea de sud a peninsulei. Cei doi inamici în Războiul Rece au sprijinit formarea unor guverne care agreau propriile ideologii, ajungându-se la împărțirea actuală a Coreei în două state: Coreea de Nord și Coreea de Sud.
[modifică]Geografia

Peninsula Coreei este localizată în estul Asiei, întinzându-se pe o fâșie lungă de aproximativ 1. 100 km în Oceanul Pacific, fiind înconjurată de Marea Galbenă la vest, Marea Chinei de Est la sud și Marea Japoniei la est. Spre nord-vest, râul Yalu separă Coreea de China, iar spre nord-est, râul Tumen separă Coreea de Rusia. Considerând aceste granițe naturale, suprafața peninsulei Coreei este de aproximativ 220. 000 km², având 8. 460 km de țărm. În jurul Coreei există 3. 579 de insule, printre cele mai importante fiind Jeju-do, Ulleung-do și Dokdo (ultima fiind revendicată și de Japonia, unde se numește Insula Takeshima).
O mare parte a peninsulei are un relief muntos, în special în partea de nord și în partea de est a Coreei. Cel mai înalt munte este Muntele Baekdu (2744m).